Хрвати (не)ће да дијеле Републику Српску

Идеја о подели Босне и Херцеговине на четири федералне јединице није наишла на подршку ниједне политичке странке Срба и Бошњака, али, како сазнају "Новости", о томе нема сагласности ни међу хрватским странкама у БиХ.

Регион 05.03.2015 | 11:09
Хрвати (не)ће да дијеле Републику Српску

У Декларацији Хрватског народног сабора, усвојеној пре неколико дана, у којој се тражи нова међународна конференција за БиХ и нови Устав БиХ, као и федерализација БиХ и формирање четири федералне јединице, нигде се не помиње како би те федералне јединице изгледале, а посебно да ли би једна од њих била Република Српска.

Како сазнају "Новости" од извора блиских хрватским странкама у Мостару, управо око тога да ли Република Српска треба да остане једна федерална јединица, или би била направљана таква прекомпозиција БиХ у којој би био споран део њене садашње територије, јесу и највећа неслагања међу хрватским партијама.

Наиме, у ХДЗ БиХ, коју води Драган Човић, хрватски члан Председништва БиХ, која је блиска са СНСД Милорада Додика, сматрају да будућа БиХ треба да има четири федералне јединице, међу којима је једна Република Српска, а остале три су на подручју територије Федерације БиХ, од којих би једна јединица обавезно морала да буде са хрватском већином.

С друге стране, у ХДЗ 1990. године сматрају да у будућој прекомпозицији БиХ "не би могла да остане читава Република Српска и морало би се захватити и у део њене територије".

- Постоји разлика у погледима на будућу федерализацију. Док једни заговарају федерализацију само Федерације БиХ, други заговарају федерализацију целе БиХ - наводи наш извор.

Потврђено нам је да конкретна мапа предвиђене четири јединице, управо из ових разлога, и не постоји, и засада је "мртво слово на папиру", посебно имајући у виду да такву идеју не подржавају ни Срби ни Бошњаци.

Политички аналитичари у Федерацији БиХ, сматрају и да је скуп ХНС и усвојена декларација више била у сврху поновног избора Драгана Човића за председника ХНС и његовог успостављања као лидера хрватског народа у БиХ, што је потврдио и на прошлогодишњим изборима.

Доктор политичких наука Дражен Пехар каже да је декларација политички неосмишљена, испразна и не садржи никакав јасан ни реалан предлог.

- Уколико не постоји консензус унутар БиХ, на чему та Декларација заснива захтев за сазивање неке нове међународне конференције о БиХ? Другим речима, декларација нам каже да ХНС жели нову међународну конференцију, а уједно нам каже да су изгледи за тако нешто никакви - сматра Пехар.

ХРВАТИ СРЕДЊЕ БОСНЕ И СЕВЕРА

Озбиљан проблем код Хрвата у свакој даљој идеји о федерализацији БиХ, како сазнају "Новости", били би Хрвати у средњој Босни и у две-три већински хрватске општине на северу БиХ, који би у таквој подели остали ван ентитета са хрватском већином. То је још један од разлога због којих политичко вођство Хрвата у БиХ овом питању приступа крајње опрезно и због чега у јавност не излазе никакве мапе.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

добојлија

05.03.2015 10:22

А ста цемо са добоја нецемо ни ми цутати и ми идемо босњацкој вецини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаране

05.03.2015 11:01

Има их 10-12%, добили 33% власти и сад хоце и да растурају. А за своју Хрватску су дијаспора. А призивају националну угрозеност. Највеци лицемјери!

Name

панеглу

05.03.2015 12:46

Добојлија којој вецини?Добој цини 80% Срби...тако да млатис глупости...А и у Брцком Босњаци нису вецина,а нароцито не у оном дијелу који је припадао РС-у прије дистрикта....

Name

Ре добојлија

05.03.2015 13:36

Какве везе има Добој са бошњацком већином?

Name

Муљ и магла

05.03.2015 10:31

Погледате демографске податке Босне и већег дијела Хрватске из 1950 године, а да не говорим о 1940 години.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОДО

05.03.2015 11:22

ДА ПИТАМО ГОСПОЂУ ТЕШАНОВИЋ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

05.03.2015 12:43

Политичари из БиХ намјерно потежу национална питања да се не би причало о пропасти економије и великих пљачки узрокованих од стране тих истих политичара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мојне

05.03.2015 12:57

Ову прицу је први покренуо Додик онај који брани РС и ето сад теме за рају да не мисли о беспарици и о томе ста це јести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеница

05.03.2015 13:21

Ради се о најобичнијем "млаћену празне сламе" тог ХНС-а или како се то тијело већ зове... А (и)тиме се жели скренути пажња са рјешавања акутног проблема то јест тешке економске ситуације,овај пут овом безвезном причом без икакве реалне потпоре... Овим се "цијели хрватски народ" може увјерити како се за њихово боље сутра "срчано" бори "главни и један једини истински лидер хрватског народа у БиХ" Драган Човић... Али,ствар је исувише прозирна за било кога ко иоле мисли својом главом... Поздрав...

ОДГОВОРИТЕ
Name

де

05.03.2015 13:25

Ма бјежи Хрвати остави на миру и не дирај Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брчко

05.03.2015 13:32

Карта је чиста будалаштиња... Ево примједби на карту...! Бошњаци контролишу или су већина... Општина Јајце...58 посто становниства! Стари нови Травник! Фојницу комплет... Са 65 посто! Бусовачу контролису Босњаци са 54 посто! Пола Кисељака.... 45 посто становниства! Пола Зепча... 45 посто... Одзак град читав... Орашје град скоро читав... Па сто су Мостар комплет ставили Хрватима кад ми контролишемо 65 посто територије опстине... Па Столац исто град дрзимо са преко 60 посто .. Становнидтво опстине столац је 45 посто Бошњачко...! Па Прозор Горњи Вакуф исто имамо преко пола опстине... Кад се то увази моземо прицат даље о РС-у...:-))))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карта

05.03.2015 13:53

Карта је цисти промашај! Босњаци чине апсолутну већину тренутно у граду и опстини Јајце, а не Хрвати, Босњаци су већина апсолутна и у Новом Травнику и Бусоваци, Варешу, Вукосављу, Сребреници, а све је то обојено у боју да су Хрвати односно Срби већина. Босњаци данас су већина на око 32 или 33% територије БиХ и то најнасељеније, и држе главне веће градове односно главне индустриске центре и подручја, а комплетна намјенска индустрија ( војна ) је смјештена гдје су Босњаци. И на крају, карта је намјерно сужена и ФБиХ је приказана мала, а нпр. територија гдје су већина Срби је увеличана. То се јасно мозе видјети у сузбијању карте код Горажда, Коњица, Калесије и Теоцака, Сапне, Тузле, Тесња, Итд. Пс. Ја сам експерт за карте и знам ста причам, зато сам одлучио и да овај коментар напишем јер сматрам да је играње с картама а нарочито с неисправним информацијама гдје је ко већина уистину злоупотреба медијског простора. А.

ОДГОВОРИТЕ
Name

добојлија

05.03.2015 13:57

@панеглу Не знам ста ти сматрас Добојем за мене је Добој све од Матузица до Велике Бријеснице па са друге стране до Которског а ако сматрас да је Добој од модеxса до цркве па до гарнизона таквог Добоја само хифа посједује 20 процената.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

05.03.2015 14:14

Та карта нигдје везе то се мора ријешити кад тад не може то тако изгледати ништа мање од спрдње какава карта такви И ми

ОДГОВОРИТЕ
Name

нема државе

05.03.2015 14:30

Нема државе нити ће је бити чим се два договарају а трећи чека шта ће бити.И 1992. године два су прегласала једног па шта би, изгину сиротиња у убјеђењу да ратује за своје добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тема

05.03.2015 14:30

Идеална прилика да Човић засједне на грудобран обране Хрвата, Додик истури јуначка прса за одбрану РС, а народ настави копати по контејнерима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сјецам се

05.03.2015 14:53

Некада су везали заставе па су онда ратовали против нас, а касније су се сукобили измедју себе. Кад су знали једни друге за савезнике бирати нека се окану нас и нека Баја и његов друг Цовиц своје приватне бизнисе рјесавају без поткусуривања са интересима Срба у РС.Не треба да нас интересује никакав ентитет Хрвата у БиХ и нека сами своје проблеме рјесавају и најбоље је да им ми несто помаземо па да нам опет забију ноз у ледја као у висе наврата у прослости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постен

05.03.2015 15:08

Ал ју је Цовиц осаренијо ову Босну и Херцеговину. Гдје год има два Хрвата он офарбо у бијело цитаву опстину. Па нису у Мостару вецина Хрвати мислим на цијелу опстину, а све бијело офарбао.Хаха срецом изгледа да му је нестало фарбе инаце офарбао би он и Црну Гору у бијело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФРАНЦУЗ

05.03.2015 16:24

БиХ одма треба ступит у конфедерацију са Србијом , Хрватском и Црном Гором и сви цу проблеми бити ријесени ! Отварамо границе .. Наравно то је нека моја маста посто пуно путујем и видјам све те добре људи .. Ал ниста није немогуце !! Поздрав свим добрим људима и дамама ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Родјо

05.03.2015 16:27

Ста друго раде ови политицари него цртају мапе. У цртању мапа продје неких 24 године(од Карадјордјева) и стално се врте у круг. Послије Дејтона мапе су потписане, ал какве користи има од тога обицни цовјек. Могу да казем да сам поносан Србин и имам РС које је апсолутно безнадје за моју дјецу. Могу да будем дебил и казем ето боље ми је него неком у Тузли или Цитлуку а све је то јадно да јадније не мозе бити. Из безнадја сам отисао ван, и сад имам цитав списак родбине и пријатеља који ме моле да им дјецу довлацим овамо. (Канада) Па има ту људи и бораца и постених и паметних. О цему прицамо? Каква Република Српска? Кад це то бити дрзава? Никад. Нудимо се да се Руси поткусуре са нама, ма бас смо хероји. Овај национални концепт, ентитети, кантони претварају БиХ у земљу профила блиски исток. То вец јесте. Није да није могло другације. НИје да је све морало овако бити. Тако лијепа и богата земља, а ми тако затуцани, глупи, покварени и празни.. Политицари, мани те се карата окрените се људима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

турци

05.03.2015 16:31

Гдје год зиве говоре да су вецина .. И на крају це нас убиједити и у Бијељини да су они вецина.. Пазите људи ста цините .. Не врацајте нам '92 јер сада бар по један народ неце се никако добро заврсити.. Ово буре је буре барута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тузлак

05.03.2015 17:10

Треба сто прије формирати народну странку која це скупити све постене и добре људе у цитавој БиХ. Не национално обиљезена која це се борити за рад и социјални мир укинути границе сто прије да се мозе слободно радити без оволико намета од администрације. Постовати свакога и његову вјеру и обицаје само је ту спас балкана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАТА

06.03.2015 11:03

ПА БИЛО БИ ЧУДО ДА ДОДИК НЕ БРАНИ ХРВАТЕ КАД ЈЕ И САМ (ХРВАТ)?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цицвара

06.03.2015 11:38

Овај ХНС је испостава ХДЗ-а,народ којега има око 10 % у БиХ има невјероватне овласти и привилегије,практично национална мањина покушава прекрајати и утицати на судбине апсолутне већине,идиотска замисао која неће проћи никад. Нека ХДЗ уређује Хрватску, нека врати конститутивност Србима па нека нам онда држе предавања. Стари Хрват,ми отворено каже нема горе мраке од Хрвата са југа Херцеговине,када га слушаш то као да је све факултете завршило,ма носите се више промијенити устав и увести одредницу "национална мањина". Ћао здраво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карта не лаже

06.03.2015 11:46

Карта није лажњак, територија јесте таква.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колоне

06.03.2015 13:00

По овој карти и Ливно , Грахово,Купрес,( не знам за Томиславград ) оде у РС. Честиам Човићу.Шта ли је са Макарске ривијере. Зна ли ко?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

06.03.2015 14:43

Најбоље је да се ништа не дира и да се у оквиру тренутног уређења БиХ договоримо око ствари потребних за напредак ка ЕУ и ка подизању стандарда овог становништва који никад осим рата није био лошији. Ако се шта крене ово што Човић тражи неће сигурно бити само у границама Федерације. Дајте људи брините се о радним мјестима, о томе да се омладина запосли и да оснује породицу а не да иду по бијелом свијету а нас овдје свих народа све је мање и само ћемо једног дана изумријети као диносауруси

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ

06.03.2015 17:30

Оде Дервента у европу, хвала Милораде.

ОДГОВОРИТЕ