Ново задужење Хрватске

Хрватска се данас задужила за још 1,5 милијарду евра.

Регион 04.03.2015 | 22:59
Ново задужење Хрватске

Ово је друго задужење у само два дана, јер се Хрватска јуче путем аукције трезорских записа задужила за 1,37 милијарди куна.

Хрватске државне обвезнице Министарство финансија продало је страним банкама Берклис, Ерсте, Џи Пи Морган и Уникредит.

Хрватски јавни дуг након новог задужења попео се на 274 милијарде куна. Када се тај број подијели са бројем становника Хрватске, испада да је свака особа у Хрватској дужна готово 65.000 куна, преносе хрватски медији.

Хрватска се тренутно, због одлуке Европске централне банке да тржиште презасити јефтиним еврима, може задуживати јефтиније него раније. Али, и даље је међу земљама које се задужују под најнеповољнијим условима у ЕУ, јер веће камате на издавање државних обвезница од Хрватске плаћа још једино Грчка.

"Ово сад треба искористити и до краја године издати још десет милијарди евра обвезница, да се по повољним условима измијени постојећи дуг. Тиме можемо смањити камате и укупни спољни дуг за око пет одсто", изјавио је економски аналитичар Анте Бабић.

Хрватски министар финансија Борис Лаловац најавио је у децембру прошле године да Хрватску почетком 2015. чека задуживање на иностраном тржишту. Тада је најавио да очекује задуживање од око милијарду евра, уз камату мању од 3,5 одсто.

Посљедњи пут се Хрватска на међународном тржишту задужила у мају прошле године. Тада је издато 1,25 милијарди евра обвезнице са роком доспијећа 2022. године, уз камату нешто већу од четири одсто.

Извор: Срна

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Финансијер

04.03.2015 22:49

Има и горих од нас...па ви плацајте уцесницима Домовинског рата по 1.500 Еура...Нема лезања за паре...на томе је пала Европа...не радис ниста и примас социјалу од 1.000 Еура...а онда се задузис да пеглас минус у будзету јер немас довољно прихода за то...и тако годинама се задузујес да плацас минус...то је Вуциц на вријеме схватио...само ако буде могао да истраје...

ОДГОВОРИТЕ
Name

габула

05.03.2015 12:48

Кад држава узима кредит на кредит, то је крај те државе.

ОДГОВОРИТЕ