Западни Балкан у фокусу

Високи функционери Европске уније најавили су да ЕУ почиње с темељним преиспитивањем досадашње политике према својим сусједима на истоку и југу, али да се ове промјене неће одразити на земље западног Балкана које теже чланству у ЕУ.

Свијет 04.03.2015 | 19:29
Западни Балкан у фокусу

"Западни Балкан остаје у фокусу наше спољне политике", истакла је Федерика Могерини, високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност, на заједничкој конференцији за новинаре с Јоханесом Ханом, комесаром за сусједску политику и преговоре о проширењу.

Она је подсјетила да је од ступања на дужност два пута посјетила БиХ и да је недавно обновљен дијалог о нормализацији односа Београда и Приштине.

Хан је навео да ЕУ веома пажљиво прати политичку кризу у Македонији и да су европске институције спремне да помогну да се она ријеши у складу са демократским принципима и владавином права.

Према ријечима Могеринијеве, дошло је до драстичних промјена у источном и јужном комшилуку ЕУ и стога је потребна нова политика која ће то уважити.

Могеринијева и Хан су јуче поручили да ће одмах почети консултације са земљама у окружењу ЕУ, али и унутар европских институција, како би формулисали нове принципе политике, који нису мијењани од "арапског прољећа" 2011. године.

"Прије свега желимо да чујемо шта наши партнери имају да нам кажу, а затим ће услиједити отворена дискусија", рекла је Могеринијева, најављујући да ће о новој политици бити ријечи и на неформалном састанку шефова ЕУ у Риги, који је планиран за предстојећи викенд.

Говорећи о украјинској кризи, она је казала како је ЕУ спремна на дијалог и сарадњу с Русијом, али да ће наставити да тражи пуно поштовање међународног права.

Приликом фебруарске посјете БиХ, Могеринијева је истакла како је БиХ у врху приоритета ЕУ, а да ће у марту дати препоруку Савјету министара иностраних послова ЕУ да одобри БиХ ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању.

Извор: Независнен новине

Коментари / 0

Оставите коментар