Расправа о сету реформских закона

Народна скупштина Републике Српске разматра данас на седмој посебној сједници сет реформских закона, од чега један приједлог закона по хитном поступку, те 13 нацрта закона.

Република Српска 04.03.2015 | 07:42
Расправа о сету реформских закона

20:02 Закључена је тачка 2. Седме посјебне сједнце Народне скупштине Републике Српске. Наставак је сутра у 10 сати.

19:40 Посланицима се на редовној расправги обратио посланик Драган Чавић који је рекао да је од суштинске важности механизам координације који би омогучио да се цијели пакет ферорми спроведе.

19.20 Најављена десетоминутна пауза.

19:03 Посланицима се обратио предсједник Конфедерације синдиката Републике Српске Обрад Белензада који је рекао да се у кризу ишло трчечи, а из кризе великим кораком, а то не може тако. 30% се мора смањити јавна потрошња у корист привреде. Нагласио је да се не штити домаћа производња.

18:58 У току је излагање Извјештаја о разматрању Нацрту закона о измјенам и допунама закона о порезу на доходак.

18:35 Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија каже да су за вријеме његовог мандата пензије повећане за 10 процената. Додаје да је исплата плата законска обавеза и да Фонд ПИО неће остати без средстава.

18:12 Посланик Давор Шешић каже да народ мора увидјети штетне посљедице Владе која траје девет година у континуитету.

17:50 Посланик Милан Ковач истакао је да Закону недостаје Закон о играма на срећу због великог броја кладионица, нагласивши да оно што Влада предлаже није довољно и да се темељни закони морају реформисати.

17:46 Посланик Илија Стеванчевич је рекао да је су ферофме неприхватљиве за пензионере са најмањим примањима у региону и да је гнијев пензионера достигао тачку кључања. Стеванчевич је рекао да захтјева Посебна сједница Народне Скупштине на којој би се разматрали проблеми популације пензионера.

17:30 Посланик НДП-а Драган Чавић сматра да ће предвиђена основица доприноса за мале услужне занатске радње представљати значајно оптерећење тим субјектима.

17:15 Настављено је скупштинско засједање. У току је расправа о Нацрту закона о измјенам и допунама закона доприносима. Нацрт закона о измјени и допунама Закона о доприносима предвиђено је смањење укупне стопе доприноса за 1,4 одсто.

15:08 Тренутно је пауза у скупштинским засједању. Наставак сједнице заказан је за 17 часова.

14:55 Душица Савић из СНСД-а рекла је да је данашња скупштинска расправа тек прва у низу о овом Закону и да ће своје мишљење о њему моћи изњети и пословне заједнице и људи од струке те да се због тога још не знам како ће он изгледати у коначници.

14:35 Вукота Говедарица запитао се пред посланицима у Скупштини да ли су представници пензинера, политички притиснути, продати или "дементне појаве у друштву", па су јутрос у пола девет били апсолутно против Закона о доприносима, а сат два касније га подржали.

14:24 Шеф клуба посланика ДНС-а Споменка Стевановић рекла је да без обзира како окарактерисали опозициони посланици Закон, он представља шансу за растерећење привреде Српске, али и мање новца за фондове, највише за Фонд здравственог осигурања чији ће дприноси бити умањени према њеној процјени за око 4 милиона. 

14:10 О Закону о доприносима се расправља већ пети пут и резултата до сада није било, тврди Вукота Говедарица из СДС-а, док је Бранислав Бореновић затражио од Владе да понуди конкретне анализе на основу којих су посланици из позиције убјеђени у успјешност Закона.

13:48 Реплицирајући на Максимовићево излагање министар Тегелтија је рекао да та иницијатива није прошла јер Влада Федерације не жели да повећа доприносе у здравству него у жељезничком саобраћају.

13:42 Посланик СДС-а доктор Златко Максимовић, подсјетио је на огромне дугове здравства и недостатак средстава којим би се ти дугови надомјестили и напоменуо посланицима да је Слободан Станић још прије двије године предложио повећање акциза на дуван и алкохол како би се повећала средства за здравство, али то није усвојено.

13:25 "Није ријеч о реформским законима него о исправљању грешака из претходног периода", рекао је посланик НДП-а, Драган Чавић.

13:18 Закон је "политикански", јер зависи од закона на нивоу БиХ и тиме се шаље лоша поруку потенцијалним инвеститироима због честе промјене пореске политике, казао је посланик Мирослав Брчкало из ПДП-а. Додао је да је овом Закону је морала претходити озбиљнија реформа комплетног система.

13:06 Вања Бајић, посланик СНСД-а рекао је да ће Влада новим мјерама и издвајањем за фондове доботи 53 милиона КМ и да ће та средства уложити у привреду. 

12:55 Скупштински одбори подносе извјештаје о предложеном Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о доприносима. 

12:38 Образлажући Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о доприносима министар финансија Зоран Тегелтија рекао је да је циљ пореских реформи између осталог подстицаји и запошљавање и смањење сиве економије.

12:30 Настављено је скупштинско засједање и усвојен је дневни ред сједнице. На самом почетку расправља се о измјенама и допунама Закона о доприносима. 

11:45 На захтјев посланика ПДП-а у Скупштини је тренутно десетоминутна пауза. 

11:30 Управо је почела сједница Народне скупштине Републике Српске и тренутно се води расправа о утврђивању дневног реда.

Приједлогом Закона о измјенама и допунама закона о фискалним касама, који ће бити разматран по хитном поступку, уводи се ослобађање од обавезе регистровања промета путем фискалних система самосталним предузетницима који обављају услуге такси превоза као мали предузетници.

Овај Приједлог закона обухвата и пољопривредна газдинства која су уписана у Регистар пољопривредних газдинстава, те пољопривредна газдинства која пољопривредну дјелатност обављају као мали предузетници.

Нацрт закона о порезу на добит треба да обезбиједи ефикаснију и потпуну примјену закона с циљем унапређивања стања у области пореза, што подразумијева раст финансијске дисциплине и континуитет прихода по основу пореза.

Нацрт закона о порезу на непокретности предлаже утврђивање јединствене пореске стопе за порез на непокретност за све локалне заједнице 0,25 одсто, утврђивање ниже пореске стопе за непокретности које се користе директно у производне сврхе 0,20 одсто.

Нацрт закона о одгођеном плаћању пореског дуга предвиђа одгађање плаћања пореског дуга једнократно најдуже до годину дана и у једнаким мјесечним ануитетима најдуже до 60 мјесеци.

Нацрт закона о роковима измирења новчаних обавеза има за циљ побољшање ликвидности економског система, транспарентност у пословању, уз елеминисање могућих изазова код наплате потраживања.

Нацрт закона о обавезним осигурањима у саобраћају предвиђа дерегулацију и либерализацију цијена обавезног осигурања од одговорности за возила с циљем очувања стабилности и несметаног функционисања сектора осигурања.

Нацрт закона о измјени и допунама Закона о доприносима предвиђено је смањење укупне стопе доприноса за 1,4 одсто.

Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о здравственој заштити предвиђа уважавање иницијатива за увођење мреже здравствених установа, нових здравствених установа, те додатног финансирања домова здравља од локалне самоуправе.

На сједници Народне скупштине у Бањалуци биће разматрани и нацрти закона о измјенама и допунама Закона о порезу на доходак, о рачуноводству и ревизији.

Биће разматрани нацрти закона о измјенама и допунама Закона о јединственом регистру финансијских извјештаја Републике Српске, о измјенама и допунама Закона о инвестиционим фондовима, о фискалној одговорности у Републици Српској, те о адвокатури.

Почетак сједнице заказан је за 10.00 часова.

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

ацо

04.03.2015 06:47

Одгадјати порески дуг? Па за годину дана он направи посо и оде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

цане

04.03.2015 06:57

Ако у се у здравству буде радило 48 сати седмично хоће ли сви онда запослени у РС радити 6 дана у седмици за исту плату?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјенкаx@гмаил.цом

04.03.2015 06:59

Хоце ли онда сви у РС радити 48 сати седмично као у здравству односно хоће ли се мијењати кровни закон о раду?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сет

04.03.2015 07:40

Сет реформских закона = повећање директних пореза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељанац

04.03.2015 07:54

Народ ми није јасан, зашто трпи ову пљачку кроз порезе и доприносе?! Зашто народ не пита власт, по свим нивоима које су резултате постигли по питању благостања у држави.... Ево резултата: Јавни дуг РС-а 7 милијарди конвертибилних марака, од тога 5 милијарди је вањски дуг, а 2 милијарде је унутрашњи дуг. (Извор Централна банка БиХ) Просјечна плата у РС-у је око 700 КМ, плате министара и посланика од 3500-5000 КМ без комисија и намјештања...(Извор Статистика) Функционери странака СНСД-а узимају по 20 000 КМ за запослење у Руднику и термоелектрани Угљевик, у Водама РС-е по 10 000 КМ...(Извор народ који је дао новац за запослење) Извршна власт се од децембра 2014 до данас задужила већ преко 200 милиона марака да покрије буџетски дефицит кроз емисију трезорских записа... (извор Бањалучка берза) итд... Пошто не могу више да се јавно задужују сада су опет смислили механизам како од сиротиње опет да узимају... Ипак мислим, НАРОД ЈЕ ПРОБЛЕМ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дневница

04.03.2015 08:48

лако они опет узимају дневнице,кад су били избори ,биле су друкције прице,јесмо фино зивјели за изборе 1 дан,А сад њихових досло 364 дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана

04.03.2015 09:16

Удри Зељка ко ....народ!!Ови сто су гласали за ово нек суте и трпе......не дај плате,пензије,ниста и даље це бити исто,ово је колективна небулоза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

социјалиста

04.03.2015 09:27

Овим промјнама потапају. АПИФ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша Д.

04.03.2015 09:32

Нерадници и незналице са редовним и високим дневницама. Људски шљам који се као труди да обичан народ стекне утисак како они раде, бране Српску.Лицемјери који поред великих примања раде још неколико послова док народ једва саставља крај са крајем. Фуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана

04.03.2015 09:50

Која је ово бахатост,колико касни поцетак,а уредно це добити плату!!!Да видим да неко касни на посао и да не сноси казну??Јел ово постено према свима нама??Хрватски сабор поциње са радом ТАЦНО у 9.30 и нема касњења,могу ли ови наси икад бити макар тацни или је и то превисе за њих??

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

04.03.2015 10:13

1.све будзетске кориснике који имају примања мања од 1000 КМ одпилити 2.све сто су народне масе ставиле на банку неисплатити 3.зарадјене плате ко затрази строго казњавати 4.јавне кухиње по хитном поступку позатварати 5 све болнице приватизовати 6.укинути есенцијалну листу нек све плацају ако н емогу нек помру ко их ..бе 7.све образовне установе приватизовати 8. телевизију у јулу укинути беспотребан тросак народ и онако не треба ниста да зна 9.све добростојеце приватне фирме заплијенити и до гола опљацкати 10. на свим путевима па и макадамским путарину наплацивати не по возилу него по глави 11.ко порез на земљу не буде у могуцности да плаца исту одузети 12. границне пријелазе према ЕУ блокирати и зазидати . Прогласити краљевину српску и парламент распустити. РОБЉЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХЕРЦЕГОВКА

04.03.2015 10:25

НАРОД ЈЕ СА СВЕ ОВО КРИВ . ОНИ ЗЛОУПТРЕБЉАВАЈУ НАРОД У ЊИХОВИМ МУТНИМ ВОДАМА.СВАКИ ДАН НАС БОНБАРДУЈУ,ИСТИМ ПРИЦАМА,КАКО СУ ОНИ САЦУВАЛИ И БРАНЕ РС. ОВАЈ НАРОД ТРЕБА ДА СЕ БРАНИ ОД ОВЕ ВЛАСТИ.А,НЕ ДА ПОДРЗАВА ЊИХОВЕ РЕФОРМЕ.НЕ ЗНАМ ЗАСТО У ХЕРЦЕГОВИНИ НАРОД ОВО СВЕ ТРПИ . ОВО ЈЕ ДОСЛО ДНО,ДНА ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговина

04.03.2015 10:50

Имали ко да покрене русење власти зивјети се не мозе висе, зато смо гласали за сзп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

04.03.2015 11:01

Могу увесит порез и на ваздух народ це да сути јер влада се одмах ухвати како је српска угрозена и како је они бране а народ не зна да они бране себе од хапсења за сав лоповлук који су направили свом народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

диобили

04.03.2015 12:27

Шта тразили то и добили. Дери баја, дери само,не треба нам,и нисмо за бољега

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира

04.03.2015 12:53

Ста сте од њих оцекивали,вук мијења длаку али цуд никада, јос горе нама треба, тразили сте гледајте.Мозда када додје до тога да нам козу поцну дерати, поцеце да боли, па це и глава поцети да ради, до тада само напријед, узмите глупом народу све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пале

04.03.2015 13:08

Нека нека.... гласали сте,сад гледајте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вуки БЛ

04.03.2015 13:22

Гледа ли ико Скупстину? А ја госпоје оне из ДНС-а,па зена не зна проговорити и таква мјесецно узме 5000КМ??? Просвјетни радник мора пола године уцити дјецу за те паре...О дрзаво ј..м те!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богати посланик Висковиц!?

04.03.2015 14:09

Посланик Висковиц реце "Ово 1.5% није ниста за моје предузеце које це устедјети неких 200 000 КМ...ста је то у односу на промет моје фирме од 70 милиона КМ" Људи моји,овај посланик је јаци него пола будзета Бањалуке,један Бијељине или Приједора!? Гдје ми то зивимо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕТАР

04.03.2015 14:41

МИЛИ МОЈ ПРЕСЈЕДНИЦЕ САМО УДРИ ПО БИЈЕДИ И НЕБРИНИ ЗА НАС ИДЕ ПРОЉЕЦЕ ЈЕСЦЕМО КОПРИВА И ЈАГОЦЕВИНЕ А ТИ СКУПЉАЈ КРАЈИСНИКА И ОСТАЛЕ МАТОРЕ ПОЛИТИЦАРЕ КОЈИ СУ НАС КРАЛИ 25 ГОДИНА И СТАВИ ИХ НА БУДЗЕТ СВЕ ЦЕ НАРОД ПЛАТИТИ МИСЛЕ ЛИ ТИ ЉУДИ У ПЕНЗИЈУ А ДА ОСТАВЕ МЈЕСТО МЛАДИМА ДА НЕСТО РАДЕ ДОСТА НАМ ЈЕ ВИСЕ СТЕВАНЦЕВИЦА РАКУЉА КУЗМАНОВИЦА КРАЈИСНИКА И ТЕ СТАРЕ БАГРЕ КОЈЕ САМО СМРТ МОЗЕ ОДВОЈИТИ ОД ФОТЕЉЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

макибл

04.03.2015 18:20

Госпоја премјер казе -"Нови импулси"..хммм

ОДГОВОРИТЕ
Name

стиди се

04.03.2015 18:30

Па, Ставанчевићу, знаш ону народну, "Ј*****ј се касно кајати." Растргаће те пензионери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

маслина

04.03.2015 18:32

Душица Савић из СНСДа не зна да се не каже "коначница" него "завршница".

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник

04.03.2015 18:34

Сви ови у скупштини и сви њихови закони вриједе колико и лањски снијег.

ОДГОВОРИТЕ