Први март – празник или Дан жалости?

Једно од питања о којем скоро 20 година у БиХ не може бити постигнут договор је Закон о државним празницима.

Босна и Херцеговина 01.03.2015 | 16:53
Први март – празник или Дан жалости?

Због тога је данас у Федерацији БиХ празник,а и сутра је нерадни дан,јер се у том ентитету прославља 1.март Дан независности БиХ.
У Републици Српској 1.март није празник.Напротив већина становника сматра да би 1.март требало прогласити даном жалости.
 
Због непостојања Закона о празницима на нивоу БиХ,који би јасно дефинисао који су датуми празници односно који су дани у години нерадни, запослени у Заједничким институцијама БиХ скоро двије деценије равнају се према ентитетским законима о државним празницима.

У пракси то значи да нерадних дана највише имају запослени баш у тим институцијама јер,на примјер Парламентарна скупштина или Савјет министара БиХ не могу радити ако нису присутни представници било ког од три конститутивна народа.
Политички представници из Федерације БиХ упорно инсистирају на доношењу кровног закона који би као празнике дефинисао само оне датуме које они сматрају битним за БиХ,а један од њих је и 1.март.


,,Нема никакве дилеме да је 1.март легални празник БиХ.То је један од два најважнија датума у историју БиХ'',сматра Денис Бећировић, посланик СДП-а у Представничком вијећу Парламентарне Скупштине БиХ.
 
,,1.март је празник свих грађана БиХ'',истиче Шефик Џаферовић, предсједавајући Представничког вијећа.
 
,,Признавали или не признавали али чињеница је да БиХ постоји и да је њена независност изгласана 1.марта. Можете то негирати колко хоћете, али то је реалност'',тврди Жељко Комшић, посланик ДФ-а.
 
За представнике Републике Српске у заједничким институцијама БиХ,као и за већину грађана Српске,1.март није празник.То је датум који би се могао прогласити за Дан жалости.


Тог дана 1992.године српски народ у БиХ је прегласан на референдуму,јер Срби су хтјели остати у тадашњој заједничкој држави,а Бошњаци,тада Муслимани и Хрвати гласали су за независност БиХ.Тог истог дана испред Старе православне цркве у Сарајеву убијен је српски сват.
Ти догађају били су увод у крвави сукоб на простору БиХ.
 
,,1.март није празник који ми осјећамо као празник Републике Српске.Напротив,мислим да су догађаји 1.марта били увод у све оно што се касније дешавало у БиХ.Они који славе 1.март славе га на основу своје перцепције тих догађаја и ми у томе нећемо учествовати.Међутим не очекујемо да неко оспорава празнике које славимо ми у Републици Српској'',каже Младен Босић, предсједник СДС-а и замјеник предсједавајућег Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ.
 
,,Било би добро када би могли усвојити Закон о празницима на нивоу БиХ,али то је нешто чиме се безуспјешно бавимо 10 година'',истиче Момчило Новаковић, посланик НДП-а и додаје:
,,Нисмо пронашли компромисно рјешење и врло тешко ћемо га пронаћи у наредном периоду.Потребно је пуно политичке воље и компромиса како би се то ријешило а ја сам скептик по том питању''.
 
Колико је тешко постићи компромис,када су у питању празници у БиХ,говори и чињеница да подршку није добио ни последњи приједлог Закона о празницима у БиХ,који је предвиђао само прослављање међународних празника,попут Нове године и 1. и 9. маја,те по три вјерска празника која су изабрали представнци цркава и вјерских заједница у БиХ.

 


 

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

Кхал Дрого

01.03.2015 16:04

Овде постоји апсолутно јединство свих политичара и политичких опција у Српској. Заправо не постоји нити један Србин, у Српској или било где, који ће овом дану дати неки значај, осим наравно по злу, по бруталном убиству старог свата на српским сватовима, што беше и увод у крвопролиће које ће уследити Сам тзв референдум беше кулминација сатирања воље српског народа, 18 месеци су српски посланици у парламенту као и у предсетништву тадашње БиХ били прегласавани, скупштинска одлука о рефрендуму о сецесији би уз противљење свих српских посланика, погажена је свака воља и тежња српског народа у БиХ Референдум беше лакрдија, није било никаквог мониторинга противниука сецесије, чули смо много различитих бројки и % о излазности, исправа су јавили да би око 3% неважећих листића (можда би и могло проћи), данас се може наћи податак да су се у ствари шалили, и да неважећих листића би 0,001% (ајде). И у коначници злочин на Баш-чаршији. Прошлих година у хрватском делу фед.БиХ и нису нешто држали до овог датума, тако да се овај дан празнује одприлике на 1/4 простора БиХ. Опет БиХ је добила данашњи облик и уређење у Дејтону 95-е, мада је данас више држава (тј државна заједница) у покушају, ал' килаво иде, више му дође као болесник на апаратима, на сталној нинфузији, неко стање између живота и смрти. Ал' добро трајаће док траје, у Српској се неће празновати овај дан, а богами нити један Србин овом датуму неће давати било какав значај, тако је данас, и тако ће бити док је света и века

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Кхал

01.03.2015 16:37

Срецан 1. Март Дан независности БиХ. Наставите сами себе лагати , бесе вас увијек интересантно гледати.

Name

Ре ре кхал

01.03.2015 20:21

Ма заболи ме уво и за првим а и за другим и за трећим мартом.... Дан као и сваки други

Name

Роки

01.03.2015 22:53

Зато посоли ливаду и паси траву како ти показо Неле прије 20 година...породица сиротановиц, па друга, па онда на крају онај јадник сам нигдје никога и знас и он умре од глади...

Name

блбл

01.03.2015 16:09

Караџић је ставио потпис на план Царрингтон-Цутилиеро прије референдума. Тај план је предвиђао независност БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владика

01.03.2015 16:10

Докле год муслимани инсистирају на овом празники саљу јасну поруку да нису за сузивот а то знаци да од Босне нема ниста. Ако устрају тако це им Босна исцилити сама од себе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре владика

01.03.2015 17:59

Назалост и док у РС буду славили крсне славе за градове, сколе, установе и сл. исто це бити отпора да се призна и 9.јануар. Сигуран сам да ни у Ватикану се висе они свештеници не крсте колико се то, назалост, искористава у РС. Наравно у и ФБХ на све стране цујете "Селам", као и Херцеговини "Бок". Ал мислим да се та вјера највисе злоупотребила у институцијама РС.

Name

Ђорђе

01.03.2015 16:44

Ма народе престаните забијати главу у пијесак! Цијели свијет једно, а неки нам желе реци сасвим друго ево већ 20 година како би нас пљачкали! Данас је по међународном признању дан независности БиХ славили га/обиљежавали га или не. Дајте економију да поправимо сад. Ђорђе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко, Република Српска

01.03.2015 20:08

Па јаране ја данас нормално радио. Знам да нисам радио за 9 јануар који ми је ближи срцу.

Name

Ре Црни Ђорђе

01.03.2015 20:20

Напредујеш земо! Аферим! Јуче си га и ти хтио славити. Данас ти је свеједно. Свака част. Ја га вала никад славити нећу ни обиљежавати па таман ме разапели. И то зато што су неких 60% становника ондашње БиХ залуђено идејним вођама уништили моје дјетињство. Прогласише нас вишком. Хтједоше побити и протјерати. Али ето показашмо коње за трку. Силна се крв проли. И сад требам то славити? Никада брате

Name

ауслендер

02.03.2015 05:59

Браво Ђорђе! Упалим рачунар а оно на гооглу дан независности БиХ. Нико не тражи да славимо ако нећемо а више се расправља о томе него што нам поскупи струја, Руси уништили нафтну индустрију РС и остали опет дужни милионе еура, ММФ неда кредит и највјероватније од маја нема пензија ни плата. Све црно да црње не може бити још да вам хоће увести визе да вас питам од чега ће те живјети или ћете и даље млатити празну сламу а елита се богати и смије вам се у фацу и каже, "ЈА БУДАЛА МАЈКО МИЛА".

Name

xxx

03.03.2015 09:06

Што више спомињемо 1.март,све мања је Босна и Херцеговина.

Name

дејан.бл

01.03.2015 16:47

Зивео 9. Јануар , дан насе Републике Српске .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

01.03.2015 16:57

Нек муслимани славе ста хоце то је њихово право,ми имамо своје и све док буду инсистирали на томе да се славе датуми на које су Срби убијани славице их сами и успут терају воду на млин националистима па видјецемо до кад це бити тако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика....

01.03.2015 17:22

Ко слави , сретно му било,..Ко не слави лијепо му било...Славио или не,морас вецерати..па и СУТРА 2. марта...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немања

01.03.2015 18:17

Ватикан је уз помоћ етноинжењеринга и етноинжењера од Срба је направио прво потурице, а затим Бошњаке, а сад су то муслимани. Зна се да су католици писали Куран и потурили га Арапима да би могли да их убијају ради пљачке. Историјски факти доказују да су католички генерали окупљали турска племена Селџуке и Османлије у Малој Азији и наводили их на Србе ради пљачке. Ватикан нам од 1054 гази по костима. Ватикан је од српског етничког простора направио: 1.) 6 држава 2.) 6 нација 3.) 6 језика. Востани Сербие! Востани...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

01.03.2015 18:51

Теби дефинитивно није добро.Ти и историја сте ко небо и земља.

Name

Муре

03.03.2015 22:54

Није ни теби лако јаране.

Name

ф

01.03.2015 18:23

Дан жалости, како нешто славити што је свима нанијело зла пуно, нити је суверена ова земља нити самостална.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жељо

01.03.2015 20:36

Први март=Грађански рат За Србе је ово дан када је почело сво зло протеклог грађанског рата. Срби нису изашли на референдум из разлога што су жељели да остану у Југославији, која им је гарантовала слободу, независност и безбједност.Српски народ је страдао кроз историју (у 1. свјетском рату, затим од НДХ државе), а да за ове злочине нико није одговарао. Ајде Бошњаци реците поштено како би се ви понашали у ситуацији да неко крене да подјели БиХ данас, овакву БиХ која је створена у Дејтону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сложићете се прије или касније

01.03.2015 20:47

Дефинитиво Дан жалости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србољуб

01.03.2015 21:14

Дај да се помиримо са комсјама и сусједима, да једни другима опростимо ста се има за опростити, па да нам тај буде дан дрзавности, а хоце ли то бити март, јануар…децембар- свеједно је. Да нам празник буде дан кад цемо зивјети као људи, кад цемо зивјети, а не зивотињарити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карађоз

01.03.2015 22:42

Може деветог јануара.

Name

зворник

01.03.2015 21:44

За Србољуба свака цаст на коментару одавно нисам цуо несто љепсе проблем је у нама мој јаране све док намецемо једни другима историју правду и док год будемо имали Босанску тврдоглаву главу и будемо глумили неке поносе нема ниста од нас кад ово писем мислим на све људе и вјере у БиХ поздрав за све добре људе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОЗАРСКА ДУБИЦА

01.03.2015 21:47

МИ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ НЕ ДОЗИВЉАВАМО БИХ!!! ЗАОСТАЈУ ОВИ ИЗ ФЕДЕРАЦИЈЕ ЗА ЦИВИЛИЗАЦИЈОМ ЈЕДНУ 1000 ГОДИНА.ЦИТАВ СВИЈЕТ ЈЕ ПРОТИВ БОСАНСКИХ КУРДА.ЕУРОПА СЕ ЈЕЗИ НА ЊИХОВ НАЦИН ЗИВОТА,ПРИМИТИВИЗАМ,....ВИСЕ СВОЈЕ ЈЕФТИНЕ ФОЛОВЕ НЕ МОГУ ПРОДАТИ НИ НЕКОМ ТРЕЦЕРАЗРЕДНОМ ПОЛИТИЦАРУ. НЕМАМ НИСТА ПРОТИВ ЉУДИ ДРУГЕ НАЦИОНАЛНОСТИ,АЛИ НА МЕТИ СУ ЗБОГ ТЕРОРИЗМА...НЕ ДОЗВОЉАВА ЗАПАД СИРЕЊЕ ИСЛАМА У СРЦУ ЕУРОПЕ.ЈЕДНОСТАВНО ИМ ЈЕ ЗАПАД ПОКАЗАО ГДЈЕ ИМ ЈЕ МЈЕСТО....ПРИМЈЕРА РАДИ ЈЕ СВИЦАРСКА,ИЗГЛАСАНО НА РЕФЕРЕНДУМУ НЕМА ДзАМИЈЕ.ЈА МИСЛИМ ДА ЈЕ ТО ДОВОЉНО...БРАТЕ МИЛИ ЗАОСТАЛИ СУ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре КОЗАРСКА ДУБИЦА

02.03.2015 09:22

Нико није заостао као ви.

Name

Капитен

01.03.2015 22:07

Бакир и ратна СДА це да вам поправе економију, како да не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сретан

01.03.2015 23:37

Кад процитам ове коментаре сретан сам сто зивим у дијаспори

ОДГОВОРИТЕ
Name

потурице

02.03.2015 00:31

Колико само минуса на сваком коментару,сто знаци муслимани не ваде носине из српских медија,то знаци и да сви ти муслимани познају српско писмо... а сто се тице овог небитног датума,тј дана федерације , немам ниста против коме се слави нек слави ... знам ко тај датум неце никад славити !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гузоња

02.03.2015 05:48

Нас да нема требало би нас измислити.Ајде сад мало препуцавања ко слави који датум. Батали афере Папак, Боску, Бирац, незапосленост,поскупљење струје,порези,смијесне плате коме су вецином нередовне, бесправност радника, премалене пензије, здравство које не да је пропало него давно преминуло и покривено земљом, одлазак струцног кадра,одлазак младих. Ма немам зиваца набрајати.Колико би се њих слозило да им се земља Тунгузијом зове,али да имају нормалан посао,којим могу платити све троскове,дјеци сколарину и ужину,да не морају сваки дан газди дупе љубити. Кад се прерацунас,боље би нам било да је Свабо побједио 45те,јест да би прицали њемацки,али би барем зивјели као људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ссс

03.03.2015 07:58

Добар портал,цитан код сва три народа...само тако,видим по плусевима како доминирају Босњаци...сутра це Срби,па Хрвати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко-Бања лука

03.03.2015 09:53

Превише се људи оптерећују са тим првим мартом.Нека га слави ко хоће,ваљда ми имамо празнике У Републици СРПСКОЈ,баш ме брига шта други славе и онако Босна не постоји,Босанац не постоји па нека онда славе Босанци босански празник.

ОДГОВОРИТЕ