СИПА ухапсила судију Суда БиХ

По налогу Тужилаштва БиХ припадници Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ ухапсили су судију у Апелационом одјељењу Суда БиХ Азру Милетић, те лица против којих се води поступак у Суду БиХ Раму Бркића и Сенада Шабића.

Босна и Херцеговина 26.02.2015 | 08:36
СИПА ухапсила судију Суда БиХ

Милетићева се сумњичи за примање дара или других облика користи и кршење закона као судија, а Бркић и Шабић за давање дара или других облика користи, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Осумњичени ће током дана бити предати поступајућем тужиоцу, који ће их испитати у својојству осумњичених и донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање мјере притвора или мјера забране.

Из Тужилаштва је саопштено да јавности за сада не могу давати више информација.

Суд БиХ саопштио је да је судија овог Суда Азра Милетић лишена слободе и одведена у просторије Сипе због сумње да је починила кривично дјело примање мита и других облика користи, као и кршење закона од стране судије, што су "узнемирујућа сазнања" која "могу пољуљати вјеру грађана у правосуђе".

"Иако је ријеч о основама сумње, а не и утврђеној кривици, односно о фази поступка у којој вриједи претпоставка невиности осумњичене, сматрамо да постојећа ситуација сама по себи баца сјену на углед наше институције", саопштено је из Суда.

Суд БиХ увјерава грађане да ће сва лица, без обзира на положај који уживају у било којој институцији, одговарати пред законом и да неће ни на који начин бити заштићени од одговорности.

"Суд БиХ ће се оградити од свих појединаца који би нечасним радњама могли
довести у питање интегритет осталих носилаца судијске функције и углед наше институције који годинама градимо", додаје се у саопштењу.

Овај случај, оцјењују у Суду БиХ, показатељ је опредијељености правосудних институција БиХ и њихове спремности да се разрачунају са коруптивним радњама, чак и унутар властитих редова, подједнако као и у свим другим сферама друштва.

"Због тога унапријед поручујемо свима онима који ће ситуацију у коју се Суд нашао настојати искористити као аргумент како би га дискредитовали, да одбијамо такве тврдње, и сматрамо да је управо данашњи случај знак институционалне зрелости овог суда, као и спремности за борбу против корупције у правосуђу", наводи се у саопштењу.

Суд БиХ позива све институције да се, у општој борби против корупције, најприје
обрачунају с оном у властитим редовима и да о томе јавно проговоре.

Према налогу Тужилаштва БиХ, припадници Сипе ухапсили су синоћ судију у Апелационом одјељењу Суда БиХ Азру Милетић, те лица против којих се води поступак у Суду БиХ Раму Бркића и Сенада Шабића. Милетићева се сумњичи за примање дара или других облика користи и кршење закона као судија, а Бркић и Шабић за давање дара или других облика користи, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Припадници Сипе су у оквиру ове акције, кодног назива "Чекић", на подручју Сарајева претресли објекте на три локације, ради проналаска и привременог одузимања предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку, саопштено је из Сипе.

Акција је реализована према наредбама Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, а претходила јој је вишемјесечна сложена криминалистичка истрага у оквиру које су документоване незаконите активности осумњичених особа.

Ова лица приведена су у службене просторије Сипе, гдје се над њима врши криминалистичка обрада, након чега ће, уз извјештај о почињеном кривичном дјелу и починиоцима, бити предата Тужилаштву БиХ, истиче се у саопштењу Сипе.

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

лапсус лингуае

26.02.2015 07:38

Има и поштених судија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

26.02.2015 07:41

КО БИ РЕКО. СИПА УХАПСИЛА СУДИЈУ. А ШТО СИПА НЕ УХАПСИ ОНОГ ЗА КОГ ЈЕ СУДИЈА РАДИО. ОПЕТ ПО ЈАДНОЈ БИЈЕДИ И РАДНИЦИМА. ХАПСИТЕ НЕПИСМЕНЕ АЛИ БОГАТЕ ПОЛИТИЧАРЕ-МЕСАРЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цвијетин.

26.02.2015 08:21

А ста је са осталим судијама,: кад це се они хапсити?

Name

мало

26.02.2015 07:50

Мало мачку рибља глава па хоће телећу.Има примања од којих може живјети као ријетко ко у овој назови држави. Али очито је болесна од похлепе, болести која се тешко лијечи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

26.02.2015 10:37

Браво за " мало " ! У Тузли каква хоботница , лопов до лопова , питање гласи гдје је највисе лопова , у тзв . полицији , судству и тзв . владама ! У прослу недјељу на Слатини ( дио центра Тузле ) видим полумаскираног "тузиоца" Салиховица око њега два дзипа са ротаљкама , све је труло у овој квази дрзави и у овим квази ентитетима , надам се да је барем у Брцком боље !

Name

Брцко

26.02.2015 10:52

Ниста боље.(НПР: познати аудио запис) Го олос

Name

Опа Бато

26.02.2015 15:14

Поцело је поцело. Мргуд Крсмановиц вец поцео да повлаци конце. Ово је само увид и лагано навикавање народа на Санадере који долазе. Стизе и насе прољце. Доце маца на вратанца, сјесце цица на колица. Амин Бозе

Name

ЛАЈК

26.02.2015 08:14

кренуло је кренуло много их је јутрос дошло ненаспавано на посао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кебо

26.02.2015 11:57

И ово сам ја закухо.

Name

стојко

26.02.2015 08:20

Биће ујео вук магарца, као и сваки пут фрка СИПА све претражи он/ она одвали мјесец дана под " истрагом" и хајмо свако себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симе

26.02.2015 09:01

Једна ласта не цини прољеце! Ухапсили једног судију и спектакл.... а таквих је много и то у самом врху правосудног система па на доле и .... затвори су код нас сувисе мали кад би се кренуло како треба!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБАЦ

26.02.2015 09:02

ПОД ХИТНО СВИМА У СУДСТВУ И ТУЗИЛАСТВУ БИХ ИСПЛАТИТИ РЕГРЕС ЈЕР ЈЕ БЛАМАЗА ДА СЕ МОРАЈУ САМИ СНАЛАЗИТИ ?ЉУДИ ТЕЗАК ЈЕ ЗИВОТ КАД МЈЕСЕЦНО ДОБИЈАС ОКО 6000 КМ . УВЕСТИ ПОД ХИТНО ХУМАНИТАРНИ ТЕЛЕФОН ЗА СУДСТВО И ТУЗИЛАСТВО БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

26.02.2015 10:40

У праву сте ! Без љутње али Додик је у праву када казе за суд БиХ ,она Кресо , Палаврицка била цистацица у ТЕ Тузла а сада судија суда БиХ то само мозе у овој квази дрзави !

Name

УГ

26.02.2015 09:18

Мора да је ова тразила да се ухапси Зубац ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цонсиглиере

26.02.2015 09:23

Гдје је Младен Делић да узвикне 'људи моји је ли то могуће'. Могуће, могуће..., и то не само у Суду БиХ већ и другим судовима, па чак и у РС чак. Па то и птице на гранама знају и цвркућу ли цвркућу... Чудо невиђено дешава се у подземним каналима на кривудавој релацији тужилац-судија-адвокат И сви чују и сви знају, али не хају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

обавјестајац

26.02.2015 09:29

Колико само њих,судија, би могло бити ухапсено!

ОДГОВОРИТЕ
Name

новајлија

26.02.2015 09:33

Управо тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Путин

26.02.2015 09:37

Ајде ста се лозите, па сутра це да је пусте,знате како то иде овде, због недостатка доказа,тј узела мито сама а није подјелила са колегом,па се колега наљутио и хапси .цццц мафија зива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невјероватни су

26.02.2015 09:39

Чињеница је да је у задњих 20 година толико припадника полиције, судства и тужилаштва ухапшено, осудјено или истјерано с посла, да се човјек просто зачуди. И опет ове институције нису очишћене. Ни близу. Зашто је то тако? Логично је претпоставити да све иде од политичара који од високо рангираних полицајаца, државних тужиоца те судија траже уступке. Давно је речено да риба смрди од главе. Ако се нећеш уклопити, остајеш без радног мјеста. Или ће ти подметнути неку аферу па ће ти присјести. С друге стране, овај народ је толико склон корупцији и организованом криминалу да је то досегло размјере феномена. Сви би да лове у мутном, заједно са пајташима јер само тај начин омогућава енормно богаћење. Сам не можеш украсти ништа значајно. Само мрвице. Организовани криминал контролише сваку пору овог болесног друштва. На кога босови организованог криминала упере прст тај буде ухапшен. Остали су под њиховом заштитом, док слушају наравно. Овдје неће бити друге него да нека страна сила преузме баш све у овој држави. Можда они то и хоће па им иде на руку све ово. Да се докаже да ми нисмо способни. Најгоре од свега што изгледа да збиља нисмо у стању имати своју државу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УХ

26.02.2015 09:39

СТО СЕ НЕ ХАПСИ СУДИЈА ОЛГА МАЛЕСЕВИЦ КОЈА СУДИ НЕПОСТЕНО ФУЈЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАРЕ

26.02.2015 09:56

СА БАРА СЕ НИКО НЕ ВРАЋА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

26.02.2015 09:58

Погледајте само какве накарадне пресуде доносе судови по тузбама опљацканих радника и бице вам јасно какви мафијаси раде као судије и за кога у ствари раде.Само ригорозан закон о порјеклу имовине овим мафијасима мозе стати ногом за врат те их натјерати да морају доказати одакле им милиони,како њихова дјеца имају станове по свјтским метрополама,ко плаца студирање њихове дјеце по елитним свјетским факултетима...Без ригорозних закона и јос ригорознијих казни за примање и давање мита од ове прице нема ниста.Овим гадовима се мора одузети комплетна имовина да када изадју са дугогодисње робије да буквално иду на улицу голи као црквени мисеви,па нека сљедеци покуса узети мито

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хасиб Самарџић

26.02.2015 10:25

Једини начин да се ријешимо корупције је да кренемо од главе према репу то јест да се крене од судија директора доктора политичара и тд па на крају радничке класе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

окрузни бл

26.02.2015 10:25

Ста се цека са Олгицом пс да намири милијарду па да се онда хапси страсно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕ СДС

26.02.2015 11:02

Због оваквих криво/судија ми се гади правосуђе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дезертер

26.02.2015 11:22

У Суду изненађени и у неверици,кажу (била) један од најбољих и најпоштенијих судија.Сиц. Какви ли су тек остали?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко из масе

26.02.2015 11:43

У овом случају добро нешто смрди. Она није била баш омиљена у Суду и Тужилаштву БиХ, јер је прва почела примјењивати КЗ СФРЈ за ратне злочине. То јој је добро замјерено. Сарајевска чаршијска политика се и у правосуђу понаша да "историја почиње од њиховог рођења" тј. кад су дошли у правосуђе. Да је то тако говори и то да је укинула пресуду да она је суди. Мало натегнуто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

26.02.2015 12:01

ЈЕДАН ОД НАЈГОРИ СУДИЈА ЈЕ НЕДЕЉКО МИЛИЈЕВИЋ СТЕЧАЈНИ СУДИЈА ИЗ БАЊА ЛУКЕ,КОЛИКО ЈЕ ТАЈ НАНИО ЗЛА РАДНИЦИМА И ДРЖАВИ ТО ЈЕ НЕМЈЕРЉИВО ,ЗАЈЕДНО СА СТЕЧАЈНИМ УПРАВНИЦИМА САВОМ ШЕВАЉЕВИЋЕМ ,ГОЛИЋКОМ ,КОВАЧЕВИЋЕМ И ЈОШ НЕКИМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знатижељна

26.02.2015 13:51

Питање за Тужилаштво БиХ: КАД ЋЕ НА РЕД ДОЋИ АФЕРА "ПАПАК"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

тузлак

26.02.2015 14:07

Пребацице је сад на вецу функцију ово јој је био пријемни испит медју елиту

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЧЕКИЋ

26.02.2015 15:16

Како кажу да је иста за ослобађајућу пресуду господина Бркића и других, који су били осуђени на по десетак година затвора добила 100.000 КМ. питам се колико је новца добила за ослобађајућу пресуду против господе Милоша Ступара и Горана Савића који су били осуђени на по 40 година затвора.

ОДГОВОРИТЕ