Епидемија морбила у 17 локалних заједница

Од морбила /малих богиња/ у Републици Српској је од маја прошле до 16. фебруара ове године пријављено укупно 2.254 обољелих, а епидемија је пријављена у 17 локалних заједница, речено је Срни у републичком Институту за јавно здравство.

Република Српска 24.02.2015 | 11:50
Епидемија морбила у 17 локалних заједница

Обољели су регистровани у 41 општини из свих регија Српске, а највећи број регистрован је на подручју Бијељине, Билеће и Братунца.

Епидемије су пријављене у мјестима Источно Сарајево, Пале, Модрича, Добој, Бијељина, Братунац, Билећа, Лопаре, Угљевик, Сребреница, Источна Илиџа, Бањалука, Фоча, Требиње, Зворник, Вишеград и Петрово.

Највећи број обољелих пријављен је на подручју регије Бијељина - 1.054, регије Требиње 523, регије Зворник 245, регије Добој 147, регије Источно Сарајево 133, регије Бањалука 119 и регије Фоча 33.

Начелник Службе за епидемиологију у Институту Љубица Јандрић је рекла да је од средине маја до краја септрембра 2014. године регистрован мањи број обољелих, да је у октобру дошло до повећања броја обољелих, са наглим повећањем у новембру и даљим трендом раста у децембру, када је регистрован и највећи број обољелих - 768.

"Крајем децембра смањује се број обољелих, тако да се у јануару ове године, број обољелих у недјељном интервалу кретао између 71 и 117, а у првој и другој седмици фебруара регистровано је 77, односно 87 обољелих", навела је Јандрићева.

Она је истакла да се, након епидемиолошке анализе података обољелих према узрасту, највећи број обољелих односи на лица која су рођена у предратном и ратном периоду, који нису вакцинисани ММР вакцином према обавезном календару.

"Анализом података о вакциналном статусу обољелих, 39 одсто су особе које немају податке о вакциналном статусу, 17 одсто је непотпуно вакцинисано, а осам одсто је имало уредан вакцинални статус", додала је Јандрићева.

Од почетка епидемије хоспитализовано је укупно 119 обољелих са тешком и средње тешком клиничком сликом различитих узраста.

Јандрићева истиче да хигијенско-епидемиолошке службе домова здравља гдје су регистровани обољели и епидемије у сарадњи са инфективним клиникама, болницама и Институтом за јавно здравство Републике Српске, предузимају потребне мјере за спречавање појаве и сузбијања епидемије ове болести.

Морбили су вирусна инфекција коју карактерише повишена температура, цурење носа, сузење очију, те осип и промјене на кожи.

Из Института појашњавају да морбили и водене оспице нису иста болест, да им је заједничка велика заразност и осипи, али да их изазивају различити вируси, као и да су морбили у програму редовне вакцинације, док водене оспице нису.

Извор: СРНА

Коментари / 0

Оставите коментар