Факултетска диплома препрека за запослење

У апсурдну ситуацију да факултетска диплома постаје препрека, а не гаранција за брзо запослење увјерили су се многи становници РС, које послодавци нису жељели да приме због тога што су били превише квалификовани.

Република Српска 16.02.2015 | 18:05
Факултетска диплома препрека за запослење

Апсурдно је и то што осим дипломе препрека може да буде и познавање страних језика, али и посебна стручна усавршеност.

"Имате факултет? Говорите три страна језика? Па због чега сте се пријавили на ово радно мјесто", питања су која су услиједила након што су представници авиокомпаније "Етихад ервејз" прочитали биографију Бањалучанке Вање М.

Није ни слутила да ће јој квалификације донијети главобољу када се прошле године пријавила за посао стјуардесе, пише Глас Српске.

"Иако ми нису отворено рекли да имам превише квалификација, било је јасно да желе неког ко испуњава мање рефернци. У то сам се увјерила и у финалном интервјуу, када сам дефинитивно одбијена", испричала је Вања.

На сличан начин посао је измакао и младој Жељки Р., која је прије неколико година дипломирала економију.

"У мојој струци веома је тешко пронаћи запослење, па сам конкурисала на све могуће огласе. Пријавила сам се за посао секретарице у једној грађевинској фирми. Међутим, рекли су ми да би за то радно мјесто био бољи неко са средњом економском школом, а не факултетом", казала је ова дјевојка.

Марку З. из Приједора, дипломираном професору физичког васпитања, није пошло за руком да добије посао чувара у једном предузећу.
"Речено ми је само да не требају факултетлију, већ неког са искуством", казао је Марко.

Слична ситуација је и са дипломираним професором српског језика Катарином С. из Бијељине, која годинама није могла да пронађе посао, због чега је приморана да ради "на црно".

"Завршила сам средњу Медицинску школу и од ње имам веће користи него од факултета. Диплома ми је само постала терет. Послодавци не желе да ме пријаве, јер би морали да ми дају већу плату", рекла је Катарина С.

Да диплома није гарант за запослење казала је и виши стручни сарадник за односе са јавношћу у Заводу за запошљавање РС Ведрана Милинковић и истакла да послодавци траже додатна знања и вјештине.

"Познавање рада на рачунару, страних језика и додатни сертификати нешто су што послодавци свакодневно траже. Ипак, радно искуство им је јако битно и кључно", истакла је Милинковићева.

Додала је да је диплома гарант за посао само уколико се ради о дефицитарним занимањима, као што су професори математике и физике и других природних наука.

Директор Агенције за запошљавање "Спектар" Мирослав Вукајловић је рекао да, због суженог простора за запошљавање, све чешће људи са завршеним факултетима траже било какав посао.

"Често се дешава да послодавци не ангажују раднике који имају веће квалификације од радног мјеста које је у понуди, због ризика да их ти радници веома брзо напусте чим пронађу бољи посао", истакао је Вукајловић.

Незапослени
На евиденцији Завода за запошљавање РС на крају јануара ове године било је 143.707 незапослених, што је за 4,3 одсто мање у односу на исти мјесец претходне године. Од тог броја 30.873 су неквалификовани радници, док 13.501 особа има високу стручну спрему.

Извор: Глас Српске

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

цг

16.02.2015 17:45

Не требају њима паметни и школовани на државним факултетима њима требају са приватних јер су на муљање и за паре купили памет е такви њима требају глупи а школовани хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

деки

16.02.2015 20:54

Нема то везе с тим што ти пишеш,нико не прима неког јер је завршио приватни факултет, радна мјеста су у преко 80% случајева попуњена прије објаве огласа, па чак и у приватним предузећима,тако да сама диплома, ЦВ,писмо намјере и молба немају никаквог значаја. Ја сам предавао у једну приватну фирму из БЛ, тип на разговору пита за препоруку,ја извадим овјерену од стране претходног послодавца,...тек касније сазнам чему његово изненадјење, он је мислио на "препоруку". У јавном сектору све се зна, приме на одредјено подобне,па онда распишу конкурс.

Name

Хомо сапиенс

16.02.2015 20:41

Катастрофално стање привреде, корупција и непотизам са једне стране, поремецен систем вриједности, хиперпродукција високообразованих и незаконито стицање академских титула, са друге стране, су проузроковали несагледиве посљедице. Обзиром на тезу "какав народ таква власт" јос дуго времена це проци до настанка "довољне критицне масе" и позитивних промјена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ниста ново

17.02.2015 22:44

Код нас има висе факултетски образованих него зидара,сто је јединствен примјер у свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан М. Зв

18.02.2015 06:56

Приликом уписа на факултетима у БиХ нико се не распитује о степену знања које ће стећи током школовања. Већ је јасно да се на факултетима код нас знање и не стиче. Пошто ми у БиХ немамо квалитетан наставни кадар онда је јасно да се не може ништа научити. То је и најгоре, дјецу нам уче полуписмени наставници и професори. Тотално смо осакаћени. Мада, сад је теже завршити средњу школу него факултет. На факултетима бивши понављачи из средње завршавају студије у року. На руководећим мјестима су људи који су тако некако стигли до дипломе. Још нас мало држе они који факултете завршавају у Београду и у Новом Саду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стојан

18.02.2015 07:08

Има мо ми одличне професоре. Код ме на факултет долазе професори из Београда. Само што су у многоме заузети, па не могу да нам предају увијек, јер предају у Београду на факултетима. Ваљда се исто учи свугде. Мада ми можемо да одемо и да их слушамо у Београд ако нам је недовољно ово овде, али нема потребе. Испити су тешки и нису наши факултети нимало лаки. А професори и асистенти су стручни и строги, посебице они који су тек завршили факултет и почели то да раде.

ОДГОВОРИТЕ