Немар државе према пољопривредницима

Семберски пољопривредници тешко да могу ући у прољетну сјетву без помоћи државе.

Република Српска 01.02.2015 | 20:30
Немар државе према пољопривредницима

Тражи што хитније исплату и повећање подстицаја и обећаних зелених ваучера, иначе са овако скупом производњом тешко да могу издржати на тржишту.

Истовремено, указују да је неопходно обезбједити стабилан пласман и стати у крај неконтролисаном увозу пољопривредних производа који гуше домаћу приозводњу.

Поплаве су направиле огромне штете, осиромашиле ионако сиромашног сељака, тако да је сада свака помоћ неопходна. Комисије за процјену штете дођу и оду, али помоћи нема.

Горан Живковић из Остојићева каже да му је вода однијела 24 дунума јабуке, 5 дунума шљиве, све је уништено, а помоћи нема.

"Нико ништа не даје, ни са нивоа државе, али ни они из општине нису се претргли", указује Раде Јовичевић из Трњака.

Зелени ваучер за сада је само још једно обећање Владе. 

"Али требало би да се реализује у наредном периоду. За мјесец, два, три, највјероватније до прољетне сјетве, али не смијем ништа да вам обећам сто посто", каже Зоран Малетић из Министарства пољопривреде Републике Српске.

Градска управа и министарство не нуде паре, али имају безвирусни расад.

"Министарство је издвојило 30.000 , а Град Бијељина 10.000 КМ за куповину безвирусног расада. Сматрамо да је веома битно повећати принос и квалитет производње да би произвођачи Семберије били конкурентни на тржишту", објашњава Предраг Јовић, начелник Одјељења за пољопривреду у Градској управи Бијељине.

Пољопривредници ипак сматрају да је то кап у мору, јер толико имају проблема да 40.000 марака тешко да може много да помогне.

Раде Јовичевић из Трњака сматра да безвирусни засад не помаже много, само поскупљује производњу.

"Ми док не добијемо повећање подстицаја Владе Републике Српске на 30 посто, нећемо се опоравити" тврди Јовичић.

Душко Стојановић из Доњег Црњелова подсјећа да се до сада дешавало да Влада Српске умањи за 40 посто средстава за системе за наводњавање, механизацију.

"Ако Брчко има подстицај по квадрату, а ми немамо, а живимо у истој држави, па на шта то личи. Или ако у Грачаници за бика добију 600 марака подстицаја, а ми ништа, па како да се изборимо", указује Миленко Зарић из Црњелова.

Са скупом производњом и неконтролисаним увозом тешко да домаћи пољопривредници могу да добију утакмицу на тржишту.

"Да имамо гдје да пласирамо робу, али по нормалним цијенама. Ово што нам нуде је мала цијена, цијена је од прије 20 година, а све је отишло 300 посто", каже Миленко Зарић из Црњелова. 

"Први усјев кад нам дође, краставац, паприка, нас дави македонска, шпанска паприка, а из Грчке, Србије лубеница преплави тржиште. Тако да смо ми принуђени да дајемо нашу робу колико нам ко понуди", прича Душко Стојановић из Доњег Црњелова.

Из Пољопривредне задруге "Повртарство" указују да покушавају обезбједити бољи пласман на домаћем тржишту, али и у Европску унију. За сада у овај концепт вјерује око 200 пољопривредниика у Семберији.

И из министарства обећања.

"Подстицај ће бити исплаћен до марта, то је рекао и министар и нема разлога да се то не испоштује", поручено из Министарства. 

Закон о подстицају још у радној процедури, тако да опет се иде напамет у прољетну сјетву.

 

БН ТВ

 

Коментари / 0

Оставите коментар