Бањалука: Република Српска је угрожена

Социјалдемократија је постала политички манипулатор, изгубила је интегритет, своје саосјећање и поштење. Идеје су уништене, уништена је слобода, нисмо једнаки, нисмо солидарни. Људи осјећају да је систем у којем живе неправедан, већина је бијесна, љутита и без перспективе, суочена са целебрити културом у којој мали број богатих осталима, пред носом, маше милионима.

 

Република Српска 01.02.2015 | 17:18
Бањалука: Република Српска је угрожена

Политичка елита настоји те људе представити као “прљаве, ружне, зле” и друштвени отпад, али то није паметна политика и због тога ће тензије само расти. На народ се не смије гледати као на шљам, јер то су људи који су врло паметни и напредни, али су фрустрирани јер живе у друштву за које мисле да им не пружа никакву шансу, никакву каријеру, никакву сигурност, па ни осјечај припадања.

Још су несигурни, али све ове слике које виде, сви ови протести који се догађају по свијету, дају им наду да људи као они имају право и храброст да кажу да је доста и да желе достојно живјети. Дефинитивно схватају да смо се нашли у потпуно безизлазној ситуацији и да постоји лице које, у својству главног архитекте, старатеља и чувара постојећег режима ауторитативне клептократије, већ дуже времена систематски уништава Републику Српску. То лице се зове – Милорад Додик.

Његово име је постало симбол окрутности према сопственом народу, симбол ове корумпиране земље, земље сиромашних и обесправљених радника, земље без идеала и будућности. Земље која, непосредном заслугом Додика и његових папака, наставља деградацију вриједности, земље која је постала красно мјесто за побјешњело самољубље, разуздани снобизам и све вечи неморал.

Земље која је немилице гурнута да падне лицем у блато презира без, не само основних људских права, већ и права на сам живот. У блато неискрених и јалових имитација државних и политичких институција, које се нижу од фантома по имену СНСД,па до додикаризма.

Без Додиковог вишегодишњег прегалаштва данас не би било лоповских финансијских империја у власништву разних Станковића, Радишића, Кајића, Чичића, Шкрбића…, људи из његовог најближег окружења, нити би било паразитарирајућих јавних предузећа, тих црних рупа наше економије, којима руководе његови партијски другови и другарице.

Он није способан да оцјени реалне опасности и уочи ризике којима се земља излаже, а то значи да није у стању да учини правилан избор могућег смјера којим треба да се крећемо и да на том путу препозна потенцијалне савезнике или противнике.

Очигледно је да се Додик добровољно никада неће одрећи власти, а његова тврда одлучност да доживотно влада не проистиче толико из жеље за влашћу, колико из страха од одговорности за све што је учињено. За народ је понижавајуће, а за Републику Српску крајње опасно и разочаравајуће имати владара који је врста нездравог разума у којем се политика редукује искључиво на заштиту националних интереса са јаком идеолошком конотацијом. То је крст који нећемо моћи још дуго да носимо. Општи свенародни захтјев треба да буде сљедећи апел: Додик мора да оде.

Припадан најбројнијој групи, онима који немају политичку наклоност према актерима на политичкој сцени и који сматрају да је овој земљи и овом граду потребан један Покрет за сузбијање њиховог штетног утицаја.

ПОКРЕТ ЗА БАЊАЛУКУ – Покрет за промјене

Чека нас бурно вријеме, драма доношења судбоносних одлука, период индуковане агоније и међународне “забринутости”, али сва та памет нас неће бомбардовати коначним рјешењем. А рјешење је да се сви заједно суочимо са реалним стањем и преузмемо иницијативу.

Не смијемо се надати да ће све доћи на своје мјесто и да ће се ови политички јебивјетри договорити око онога о чему су, већ раније, одлучили да се неће договорити. Немају они ни вољу, а ни знање, потребно за договор. Да би се нешто покренуло, народ не смије да шути, него да тражи рјешења и промјене које подразумјевају демократску процедуре и корак у цивилизовано друштво.

Нажалост, има људи којима је мозак још на ливади, глава не производи, а стомак само троши. То не може тако, јер се зна шта мозак производи када је у тијесној вези, такорећи, у коалицији са дупетом… Морамо што прије ментално побјећи из овог срања, из ових национал – популистичких оквира, јер власт је у нашим рукама.

Проблем је што је на овим просторима малецка разлика између лешинарске позиције и безмуде опозиције, лидери такође малецки, к’о амебе се само дијеле и множе. Једино што можемо да добијемо од тих микроорганизама је нека тешка депресија.

Невјероватно је да ови наши политички клошари не ослушкују пулс народа, иако, објективно, постоји могућност да се артикулише велико народно незадовољство,да се направи опасна мјешавина социјалног и националног бунта. Људи виде да се проблеми не рјешавају, спремни су да штрајкују глађу, одузму себи живот, постаће спремни да и мотикама крену на власт, јер од самоуништења до уништења других није далек пут.

Најгоре је да не буде никаквог лидерства, већ да побуна грађана крене спонтано и да гледамо најрадикалније облике дјеловања. Код нас не постоји традиција масовних протеста и колективна свијест је, још увијек, претежно полтронска, људи се ни у шта не би мјешали, па чак ни у борбу за властита права. Ни филозофија, ни идеологија, ни религија, ни социолошки процеси који су у току, неће народ извести у масовнијем броју, на улице. На улице их може извести само и искључиво вучја глад.

Када један систем исцрпи властите потенцијале за одржавање друштвеног поретка наступа револуција, не у смислу класичне револуције, него на нивоу револуције друштвене свијести. Због свега тога треба изаћи на улицу и достојанствено протестовати. Осим што ћемо од ходања бити здравији, као грађани ћемо бити поноснији, активнији, одговорнији и свјесни своје снаге.

Тутањ протеста пуно је гласнији од добро познате шутње и пут је ка стварању примјереније политичке културе. Желим да замолим све оне које су модерни кнежеви социјалдемократије направили будалама, да се боре за своје идеале, пљуну на ову срамоту и сперу љагу са свог образа. Ако се не опаметимо криви смо сами, свако за себе, појединачно и лично.

Очекујемо подршку од странака које имају сличну стратегију и динамику дјеловања, удружења грађана и невладиних организација, учесника рата, јавних и културних личности, слободних медија…, свих оних који хоће да се боре и учине нешто за ову државу, за Републику Српску и за Бањалуку. Јер, није све црно као што изгледа.

Извор: ПОКРЕТ ЗА БАЊАЛУКУ 

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

САША

01.02.2015 16:29

КО ЈЕ УБИО МИЛАНА ВУКЕЛИЋА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

01.02.2015 18:43

питај клиx

Name

Ја

01.02.2015 22:33

Питај Микеса, он је савјетник!

Name

Ја

01.02.2015 22:34

Пардон, савјетник под " ". Хвала!

Name

Мисо

01.02.2015 16:33

Све се прати и све се зна;како,колико,кад,гдје и КО!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозиција

01.02.2015 16:46

Дао си сину 3.000.000,00 насих пара ! Само то је довољно да се види ко си а гдје је све остало . Твој, Спирицев , Радисицеви и остали синови су врједнији од нас који смо крварили за РС. Преварио си се ! И ти и они , вјеруј ми . Мало ти је 1000 Лукаца да те спаси пропасти .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХАЈДУК

01.02.2015 17:03

Неце ово на добро. Како не разумијете, ово иде на распад Републике Српске. Све су ово само напади за сто су наси најмили а и наси преци пролили своју крв. Како вас није срамота да се овако понасате док сви покусавају да унисте Републику Српску. Зар свако веце кад легнем да спавам не знам да ли це Српска да постоји када се пробудим. Ви сте издајице!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

01.02.2015 17:29

Тачно човјека обузме страх од све веће поделе унутар Српске.Као да ову поделу неко извана намерно прави.А тек је 19 година од сукоба.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

01.02.2015 17:30

Клептоманија Додика и његових ортака, кумова, партијски истомисљеника је кулминирала толико да је главна претња РС. На крају се само моземо питати па засто смо се борили, да би њих неколицина постали милионери и армија партијски идиота зивјела опустено без било каквог стреса, рока, обавезе, одговорности. Као друство смо потонули и ту нема висе повратка за наредних деценија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еу

01.02.2015 18:07

Кад напокон сви поцнемо да вуцемо за један крај кад схватимо сви да РС није дрзава него само један дио БиХ и све до тада нема напред ни једнима ни другима а ни трецима. Онима који сва та ср..ња финанцирају а то је еу и уса су милио пута дали до знања да је само једна солуција могуца а то је БиХ то вам напокон треба да постане јасно ставите тацку на историју и крените даље

Name

СрбинМуслиман

03.02.2015 10:46

РС је дрзава, само није у оцима муслимана у Федерацији. Исто као сто је и Херцег-босна. Правно је све јаца и иде ка свом циљу.

Name

ХМ

01.02.2015 17:35

ПА ЗАР НЕКО СМИЈЕ СПОМЕНУТИ ОВА ТРИ ПАТРИЈАРХА ЗА ПУТЕВЕ Е СВАКА ВАМ ЦАСТ СВЕ БУДЗЕТСКЕ ПАРЕ СУ ЗАВРСИЛЕ У ДЗЕПОВИМА КАЈЕ СТАНКОВИЦА И ЦУБИЦА ХАЈД СТО СУ ПОКРАЛИ ДЕСЕТОГОДИСЊЕ БУДЗЕТЕ ВЕЦ МИСЛЕ ДА СУ БОГОВИ И НА УЛИЦИ И ДА МОГУ ОДЛУЦИВАТИ О ЉУДСКИМ ЗИВОТИМА АЛИ МИСЛИМ ДА ВАМ ЈЕ БРЗИ КРАЈ ЗАТО ПРОДАЈЕТЕ СВЕ ХРАБРИ КРИМИНАЛЦИ ПРЕКО ПАПИРА А УСРАЛИ СТЕ СЕ ЕВО СТАНКОВИЦ СВЕ ПРОДАЈЕ АЛИ ПОЛАКО НИЦИЈА НИЈЕ ДО ЗОРЕ ОА И ВАСА СКИЉИ ЗНАЦИ ПРИ КРАЈУ ЈЕ УСТАЈ НАРОДЕ СВЕ СЕ ЗНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страсно

01.02.2015 18:18

На питање "Ко је убио Милана Вукелица?"пола лајкова негативно!?.Ови ботови СНСД -а су стварно болесни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бусац123

01.02.2015 18:19

БАЈА ДАЈ ОСТАВКУ И СПАСИ НАС!!! Иди и лијечи се јер схизофрена параноја са бахатошћу и сељаклуком је одавно узела маха. ДРЖАВА ,ТО НИСИ ТИ ! СРАМ ТЕ БИЛО ИМАШ ИМАЛО ОБРАЗА И САВЈЕСТИ!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

аки

01.02.2015 18:21

За хајдука која си ти будала, схвати да оцјепљења нема, а исто тако ни укидања Републике Српске, заједно се мора зивјети. Национализам ником ниста добро неце донијети. Рат се заврсио прије 20 година, треба гледати напријед да свима буде боље у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неутралан

01.02.2015 19:04

Зар мислите да би доласком СДС-а дошло стварно до неких промјена и бољег стања. Не би уопште. СДС је тврда националистичка странка, колико год вам се чинило да она то није, а због чије набусите политике РС умало није била укинута. Та странка има један тежак ратни терет на својим плећима. Пуна је ултранационалиста и шовиниста. Ја лично подржавам понашање Тадића и Босића као умјерених политичара десног центра и они као лидери нису упитни. Упитни су нижи нивои кадрова који не разумију вријеме у којем живимо. Босић и Тадић су немоћни да ишта промијене сами јер инфраструктура СДС-а је конципирана на ултранационализму, мржњи према другом и другачијем и величању ортодоксне пропале ратне пропаганде. СДС све чини да се докопа власти и знате ли који је проблем што нико неће да им се од мањинских странака приклони и што међународна заједница неће да их у томе подржи, па сви знају какви су и шта би се десило њиховим доласком на власт. Они би РС увели у једно стање неподношљивог хаоса. Са друге стране СНСД је мање зло иако је то једна странка која је дубоко огризла у криминалу и корупцији. Њени су функционери дебело сазрели за дугогодишње робијање због пљачке Народа и РС. То сви у међународној заједници знају али кад се ове двије опције ставе на вагу па кад се узме да су скоро сва политичка убиства извршена у вријеме СДС-а, па да је и у њиховој владавини били истог тог криминала и корупције, па тешка и брутална ратна прошлост СДС-а онда долазимо до закључка да Међународна заједница, Србија (иако као наводно неутрална) и домаће мањинске политичке Српске странке дугорочно бирају ову блажу али исто тако погубну опцију са СНСД-ом на челу. У свој тој концепцији политичких дешавања на нашем простору СДС је немогуће реформисати у једну либерално демократску странку која је отворених погледа на демократију, људска права и модерно европско друштво. Код СНСД-а је то могуће учинити уз један болан рез и велико одрицање ако би предсједништво те странке одлучило дати подршку институцијама за провођење закона полицији и тужилаштву да се бори против криминала и корупције а да они при томе неподржавају своје чланове који су огризли у криминалу. Аналитички гледано дугорочно нити до једног нити до другог неће доћи па ћемо у догледно вријеме упасти у једну изолацију и још више економски потонути а цијену свега ће да плати овај народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бих

01.02.2015 19:09

Нема потребе да се Република Српска укида али свакако треба промјенити назив зато сто је дискриминирајуци. Тај ентитет је свих градјана а не само српски а Федерацију уредити попут Српске много је мање администрације тако би дрзава БиХ могла нормално да функционисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац ВРС

01.02.2015 22:36

А ста имам од ове дрзаве па да је залим, нека нестане сто се мене тице

ОДГОВОРИТЕ
Name

УЧЕСНИК РАТА

03.02.2015 08:28

Ми смо се погрешно борлили у протеклом рату. Ваљда смо нешто и у њему научили. Сада сигурно знам шта бих радио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дилфа

03.02.2015 08:46

Манипулатора, једно вријеме десница тврди да је РС угрозена, па је тада бране левати, а онда додје време када је нападају левати а брани десница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан Керкез

03.02.2015 17:10

Овај народ треба да НЕСТАНЕ ако дозволи да сад КУРТА уместо МУРТЕ узјасе на грбацу уз помоц лазне демократије!ЈЕБАЛИ ВАС СВИ ХАЗАРИ АСКЕНАЗИ ОДРЕДА!!!

ОДГОВОРИТЕ