"Пресуда МСП важна за односе са Хрватском"

Немогуће је предвидети пресуду Међународног суда правде поводом оптужби Србије и Хрватске за геноцид, али очекујем да ће тај суд заиста бити "суд правде".

То је оценио министар спољних послова Србије Ивица Дачић додавши да ће то бити један од најзначајнијих догађаја за билатералне односе две земље у наредном периоду.

Србија 01.02.2015 | 16:05
"Пресуда МСП важна за односе са Хрватском"

"Немогуће је рећи каква ће та пресуда бити, али то је вероватно крај једног процеса који траје 15-20 година и стављање тачке на одређену потребу да се и једни и други пред неким трећим боримо за то ко је већи злочинац", рекао је Дачић на редовној месечној конференцији за новинаре у Београду.

"Очекујем да ће Међународни суд правде заиста бити суд праве", рекао је Дачић.

Пресуда која треба да буде изречена 3. фебруара означиће, према његовим речима, крај процеса који траје већ 15-20 година и представљаће прилику да се то питање остави у прошлости и да се две земље окрену будућности.

"Пошто с хрватске стране није било политичке воље да се тужбе заједнички повуку, процес пред МСП у Хагу био је једино решење, и на ту пресуду не постоји право жалбе", рекао је он.

Поновивши да Србија осуђује ратне злочине, Дачић је нагласио да "сви треба да наставе с процесуирањем свих оптужених за ратне злочине".

У Бриселу највероватније најпре о примени ранијих договора
Дачић је рекао да ће у наставку дијалога Београда и Приштине 9. фебруара у Бриселу највероватније бити речи о имплементацији раније потписаних споразума и њима дефинисаним питањима.

"Србија жели да што пре буде имплементиран Бриселски споразум и да се што пре конституише Заједница српских општина, неопходна за функционисање живота људи на северу Косова", рекао је Дачић.

На питање новинара да ли ће 9. фебруара бити речи и о питању имовине, Дачић је казао да до сада то питање није било предмет разговора и истакао да та тема мора да буде дефинисана у будућим рундама дијалога.

"Имовина није била до сада предмет разговора, и када смо имали нека спорна питања, као што је енергетика, тада смо говорили да ће се о томе расправљати 2014, али та година је била практично без разговора на високом нивоу због кризе са формирањем Владе у Приштини", рекао је Дачић.

Он је указао да ће предстојећи састанак у Бриселу бити "први састанак после дугог низа месеци, први састанак два нова премијера (Србије и Косова) и први састанак који ће водити нова висока представница ЕУ Федерика Могерини", и да не верује да ће на њему бити речи о имовини.

"Та тема мора да се дефинише. Неко ко је, на пример, признао Косово сматра да је сва имовина тамо власништво Косова. Али ту постоје и неке обавезе. Зашто је Србија отплатила пола милијарде евра кредита за Косово у протеклих 10-15 година. Што нису они плаћали кредите?!... Ако се иде логиком да је све на Косову косовско, онда је и дуг косовски", истакао је Дачић.

Он је додао да "није то тако једноставно и да се то што они предлажу нигде у свету не дешава, осим кад додје нека револуција, па додје до национализације фабрика и предузећа".

"Питање власништва је најважније у западном политичком систему. Ми овде имамо државно, приватно и црквено власништво", рекао је Дачић и додао да око свега тога треба да се води дијалог, и то не само политички, већ превасходно економски.

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Раде

01.02.2015 15:09

Међународни суд правде у Хагу је агенција Ватикана исто као што су: ИСИС, ЦИА, АЛ КАИДА, УН, ОЕБС, БОКО ХАРАМ.., итд На свету ни једна терористичка организација тзв. Приватна војска нпр.Блац wхатер не сме да убија људе ако нема Лиценцу ЦИА. МСП у Денхагу је унутар пирамиде зла Ваткана. Сви ти чиновници добијају плату од католика. Сад наш Дачић прима 30.000 Еура од ОЕБС-а. За те новце Ивица би И рођену мајку заклао И напио јој се крви у већу славу сатане у Ватикану

ОДГОВОРИТЕ