Платили станове а пријети им деложација

Више десетина станара у Улици палих бораца у бањалучком насељу Ада могло би да заврши на улици. Како тврде станари, инвеститор Младен Станић је комплетну зграду са земљиштем ставио под хипотеку код бањалучке Комерцијалне банке, а њих нико ништа није питао. Сада им банка пријети да ће их деложирати из станова које су у потпуности платили.

Република Српска 31.01.2015 | 22:30
Платили станове а пријети им деложација

Горан Мајкић је уселио 2011. године и има све папире да један кроз један власник стана који је у потпуности платио.

Остао је у шоку када је стигло упозорење из Комерцијалне банке како би због неплаћених обавеза инвеститора сви станари могли на улицу. Како кажу станари, банка тврди да је инвеститор комплетну зграду ставио под хипотеку.

“Ми смо станари укњижили 1/1 све станове у катастру, да су станови један кроз један на нас. Међутим, дошло нам је обавјештење из Комерцијалне банке, која има уписану хипотеку на земљиште”, каже Мајкић.

Станари тврде да посједују сву потребну документацију на којој се јасно види да нема никакве хипотеке. Сада не знају шта да раде.

Како тврде, инвеститор им је запријетио да ће уколико се буду медијски експонирали одустати од било какве борбе за њихове интересе.

Инвеститор Младен Станић пред камеру БН телевизије није хтио. Писмено је поручио да су станари приликом куповине били упознати да је земљиште под хипотеком.

“Тачно је да су станари уредно исплатили своје обавезе по уговорима које су потписали са нама, али исто наводим да је све и један станар, упозорен од стране нотара да на земљишту (а не становима како тврде станари) постоји забиљежба која се односила на одобрена средстава за изградњу објекта од стране Комерцијалне банке", саопштио је инвеститор.

Ипак инвеститор тврди да Комерцијална банка дуг треба да ријеши с њим, а не да, како је рекао, препада станаре, јер јој они ништа нису ни дужни.

Хоће ли Комерцијална банка одустати од пријетњи избацивањем, нисмо успјели да сазнамо, јер се нико од првих људи банке није јављао на телефон. Шта год да буде, одговарају станари, ако банка настави са пријетњама, не преостаје им ништа друго него да своје власништво заштите на суду.

Комплетан случај је и законски прилично нејасан, признају правници.

Нотар Горан Голић, који је укњижио станове нам је потрврдио да је упозорио станаре да постоји забиљешка о хипотеци, али да су станари путпуни власници станова. Тако би парадоксалан случај да су станови један кроз један у власништву станара, а земљиште на коме је зграда под хипотеком могао да се нађе на суду.

(БН ТВ)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Бањалучанин

31.01.2015 21:47

Бољи ентитет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку

31.01.2015 21:59

Е па ово несто је могуце само у РС, пардон, БИХ. како се могу уоисати станови 1/1 на купце ако је зграда и земљисте под хипотеком. Овдје је неко из администрације (грунта и татастра) направио криминал. Нису се могли станови уписати 1/1 а да се и они не ставе под хипотеку. Па валда станови цине зграду, а зграда је под хипотеком. Инвеститора и грунтовницаре у затвор. А ви станари отворите оци кад купујете. Ста ако се испостави да сте стварно знали. Банка не трази дзаба своје. Ствар није ни мело наивна. Мкзда су упетљани и адвокати који су вам правили уговори. Данас се ником не мозе вјеровати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОВО ЈЕ ПРОБЛЕМ

31.01.2015 22:46

Банка има забиљежбу на земљишту и то неможе нико да избрише. Када банка покрене извршење на основу забиљежбе, једноставно може да се укнкижи као власник на земљишту, и то све у складу са законом. Тада настаје велики проблем. Било би добра да инвеститор има још станова за продају у тој згради. Ако има станари требају да се организују (ШТО ПРИЈЕ) и несмију да дозволе даљу продају станова тј. нека се банка укњижи на исте и то ОДМАХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

чаруга

31.01.2015 22:50

Кад одемо у хајдуке а близу смо неце неце нам требати ни катастар ни хипотеке ни банке а како се власт понаса стварно смо близу да постанемо ХАЈДУЦИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

31.01.2015 23:04

Увијек је некретнина направљена на земљи вриједнија од саме земље тако да је банка у томе у проблему јер не мозе отудјити станове без обзира ако се уписе као власник земљиста. Мислим да је лов у мутно и верзија апп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бугарска

31.01.2015 23:49

У Бугарској Енглези купују куце и знају да власник парцеле је дрзава. банка ту не мозе ниста осим да трази оног првог власника и наплати дуг од њега или да преузме станове за 30 Година као Бугари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правни савјети

01.02.2015 00:00

Особа А је дигла кредит и залозила земљиста. Тај новац умјесто да улози у БЛ улозила је ван РС или цак БХ Стига је да прода то земљисте. Особа Б је купила земљисте аи није узела новац од кредита од особе А.Особа Б прави станове и продаје их особама из цланка с мисљу да А мора вратити дуг Банци и ослободити земљисте тога. Ко и гдје је особа је битније него све ово сто написасте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку

01.02.2015 01:02

Е јесте ти правни савјет. Ништа се не разумије. Шта је писац хтио да каже? Поједноставни мало. Ти можда знаш и теби је јасно, али ми који читамо тешко да ишта можемо разумјети. Конфузно, нелогично....

Name

Остоја

01.02.2015 07:20

Не треба занемарит цињеницу, право-власниство на објекту се мозе стеци и градњом на тудјем земљисту. Овдје је битно да на становима нема уписаног терета - хипотеке. Банка је губитник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

01.02.2015 09:57

Банка и инвеститор су то смисљено урадили.Не видим засто ни се људи бринули кад су станови 1/1 њихови.Ако је иоле нормална дрзава банкар потписник и инвеститор у затвор а банка остаје без пара због нелегалне хипотеке

ОДГОВОРИТЕ