Влада Српске гаси мале винарије?

Уколико Закон о винима, који је предложила Влада Републике Српске, прође скупштинску процедуру традиционалне херцеговачке винарије наћи ће се пред гашењим, тврди већина власника породичних требињских винарија, који су умјесто подстицаја добили додатне намете.

Република Српска 31.01.2015 | 20:20
Влада Српске гаси мале винарије?

Посљедњих година производња вина и вински туризам узели су маха на подручју града Требиња и са сигурношћу се може рећи да је то једина привредна грана у Херцеговина која се налази на здравим ногама. Самим тим било је за очекивати да се у ту причу укључи републички органи и да пронађу начин којим би подражали ширење ове гране пољопривреде.

Међутим, умјесто очекиваних подстицај, а Влада Републике Српске предложила је Законо о винима којим традиционалним прозвођачима намеће додатне обавезе због чега је упитан њихов рад.

“Толики су намети и та нека правила да ми једноствано, ако се усвоји овај Закон, морамо да угасимо винарије, јер нема шансе да можемо да издржимо. Ја мислим да и држава треба на неки начин да нас помогне, да нам да неке олакшице, тако да нас што више има у интересу је државе и више ћемо запослити људи, а овај крај Херцеговине је препознатљив по винима тако да нам треба да помогне да радимо, да нас што више омасови што се тиче тога. Овим Законом то не дозвољава и ми сми једногласно синоћ донијели одлуку да нам не одговора овај закон, да предлагач дође да сједнемо са њим, да се одгоди за једно извјесно вријеме и да се види шта радити”, каже требињски винар Ранко Петијевић.

Требињским винарим није јасно ко је аутор новог Закона и шта му је крајни циљ.

“Овај закон, прво ја нисам видео тог аутора, нити ико од нас винара. Добили смо тај папир, нисмо разговарали али очито ако би ово било, ми сви домаћини херцеговачки затварамо, који се традиционално баве тим. Наиме, Херцеговина је у РС истински винарски рејон, ова Херцеговина јужна и није ми јасно шта је аутор желио са овим. Ако је желио да затварамо винарије успио је. А, ако је желио да илегалне произвођаче сведе у реално онда то сигурно није. Не вјерујем да је ово тенденциозно, али неко није знао шта ради када је ово радио. Слободно ћу му рећи када дође тамо, нека нам објасни шта је желио са овим Законом. Када правите било какав закон јасно је да с њим штити државу, али има ваљда и неки други циљ”, поручује винар Јово Марић.

Херцеговачки винари с правом траже да њихова производња буде заштићена у односу на произвођаче вина из окружења који по далеко нижим цјенама на подручју БиХ продају своју робу сумњивог квалитета.

“На крају крајева да ли неко пита за оно вино што је 2-3 марке данас у продавници заједно са боцом, има ли он енолога, има ли он све карактеристике које траже. Ако је неко мислио да кроз мале винарије у Херцеговини треба да запосли неке тобоже стручњаке са болесном дипломом код нас им нема мјеста у  винаријама нити ће то успјети. Нити ће бити винираја у реду је, али нека запамте да нам је Аустрија била много више на руци него ово садашње вријеме”, каже Марић.

У свој овој причи занимљиво је и то да је нацрт Закона о винима до Требиња путовао мјесецима и да су произвођачи вина упознати шта им се спрема тек неколико дана пред сједницу Скупштине.

(БН ТВ)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

дивља јабука

31.01.2015 19:28

Влада развали чега год се дотакне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сирогојно

31.01.2015 19:59

Као да власт(снсд,днс,спрс)зна ста је вино...они и онако под сатором љупког им пресједника пију ракију брљу....док он пјевуси бају малог...

ОДГОВОРИТЕ
Name

О темпора о морес

31.01.2015 20:04

А црквене винарије, њихов статус какав је, јесу ли још у илегали у односу на закон, јавне установе....

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин бл

31.01.2015 21:16

Није ли оно у херцеговини побједио СНСД? Сто су тразили то су и добили...

ОДГОВОРИТЕ
Name

миломир

31.01.2015 21:43

Ако је ово влада онда ја не знам ниста. Ово није влада, они чега се год се дохвате оно пропадне и угаси се. Брука висе би ме чудило да су нешто отворили се моја Жељка кад би ти знала колико не знаш све би ти било јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соња

31.01.2015 22:05

Ста је цудно, мислите да њих занима људи који се баве постеним послом...не! То су паразити, крв би попили, нерадници!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Попово поље

31.01.2015 22:52

Колико ја знам,а знам Зоран Вукоје је био и радној групи за израду поменутог Закона! Питајте њега.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

винопија

31.01.2015 22:59

100% си у праву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

винопија

31.01.2015 23:36

То раде због Тврдоса да се угасе мале винарије. Сифра Григорије-Миле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књаз Милос

01.02.2015 06:49

Ал зато се ракија брља пече око Лакташа....

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

01.02.2015 12:43

Ако 'вако наставе .... изгледа да це мо опет зивјети у каменом добу ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

еко

01.02.2015 14:04

Смета вукоју сто не мозе продати милион литара вина.Он неда да и други продају који литар то је ради тога мој народе!!?

ОДГОВОРИТЕ