Изречене коначне пресуде официрима ВРС

Жалбено вијеће Хашког трибунала изрекло је данас коначну пресуду официрима Војске Републике Српске (ВРС) оптуженим за геноцид над Бошњацима у Сребреници 1995. године.

Регион 28.01.2015 | 12:58
Изречене коначне пресуде официрима ВРС

Главни судија Жалбеног вијећа Хашког трибунала је Патрик Робинсон.

Потпуковник Војске Републике Српске Вујадин Поповић осуђен је на доживотну казну затвора, а вријеме проведено у затвору ће бити урачунато.

Бивши пуковник ВРС Љубиша Беара осуђен је на доживотну казну, а вријеме проведено у затвору ће бити урачунато.

Радивој Милетић, бивши генерал Војске РС, осуђен је на 18 година, а укинута је казна од 19 година.

Команданту Зворничке бригаде ВРС-а Винку Пандуревићу  потврђена је затворска казна од 13 година.

Драго Николић, бивши официр за безбједност Зворничке бригаде ВРС-а, осуђен је на 35 година, а по правилу вријеме проведено у притвору ће се урачунати.

На данашњем изрицању пресуде судија Робинсон изрекао је пресуде Поповићу и Беари, изречене су пресуде за удруживање ради почињењеног геноцида, што се односи на дио оптужнице.

Такође, Беари, Поповићу и Николићу укинута је и пресуда за геноцид, истребљење, прогон и убиство као кршење закона и обичаја ратовања а која се тичу убиства код Трнова.

Коментари / 61

Оставите коментар
Name

поп

30.01.2015 12:01

Очекујем коментаре ко је за, а ко против! Човек на првом месту !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

в ј

30.01.2015 12:06

Види се да је хаски трибунал творевина само да Србе све осуди и побије, па зар то није геноцид над једним народом, а цио свет само посматра.Гдје та судска правда нема је нигдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПА

30.01.2015 14:35

То се зове здрузени злоцинацки подухват. Све оно сто је радио Хитлер 1942. - 1945. тј док није заустављен од стране Руса. Радиле су САД од 1991. до 1999. године. Масовност злоцина над српским народом који достизу и размјере геноцида, је поновљена. А, да се ради о здузеном злоцинацком подухвату потврдјују и пресуде Хаског трибунала које су или убијање или дозивотна робија. А поред доказа видео снимка када Тудјман казе Готовини и Цермаку "задати Србима такав ударац да ПРАКТИЦНО нестану", имамо ослобадјајуце пресуде, за које америцки судија Теодор Мерон казе ослободјени су јер нема доказа да су они наредили или поцинили злоцине. Зло је увијек подрзавало друго зло.

Name

Праведан

30.01.2015 15:09

Људи знајте само једно, неки злочинци од правде овдашњег света могу и побећи, али их чека божија казна. Они живи као у мишијој рупи и чекају сваки дан кад ће да буду изведени пред суд. Неки можда и никад небуду изведени али само то исчекивање је психолошко разарање њиховог ума. То је горе од казне коју они могу да добију. У Босни су се чинили многи злочини, а чињени су на свим зараћеним странама. по мени сви који су сумњиви треба да одговарају без обзира на веру нацију или било које друго опредељење. Суд је једино место где сумњиви треба да докажу дали су невини или криви.

Name

ПА

30.01.2015 15:14

Суд БиХ се налази на мјесту концентрационог логора касарне "Виктор Бубањ", суднице су само прекрецене од зидова окрвављених муцених и убијаних Срба. Дал' такав простор мозе да понуди правду Србима? Наравно да не мозе! То је као да у Аусвицу судис Јеврејима који су бранили Израел од Хамаса или Фатаха.

Name

ре па

30.01.2015 15:39

јевреји бране израел који је настао протјеривањем палестинаца и окупацијом територије и још окупирају,а зар се они неби требали бранити.никакве то везе нема са суђењем србима за које има доказа да су починили шта су починили,без везе,због чега?због чега побити на хиљаде људи?

Name

ПА

30.01.2015 15:46

Како нема везе, ево ти екстреман мада не бас добар примјер, ста би ти мислио о ситуацији када би се Насеру Орицу судило у згради у којој су дрзани прије него сто су стријељани, заробљени Алијини исламски фанатици, који су цинили масовне злоцине над Србим у околини Сребренице?

Name

ратко

30.01.2015 12:06

Каква је то пресуда доживотне казне и због чега се каже да ће вријеме проведено у затвору ће бити урачунато, а глупих закона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дозивотна

30.01.2015 12:22

Је законом 40 година, тако да постоји могуцност да је надзивис,зато се казе да це вријеме судјења бити урацунато. Теоретски мозда неко и изадје са дозивотне.

Name

МИЛОШ

30.01.2015 12:12

Жалосно,жалосно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

30.01.2015 12:14

ШТА БИ АМЕРИКА ДАЛА ДА ИМА ОВОЛИКО ЂЕНЕРАЛА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

30.01.2015 12:15

Милоше,не разумем коментар ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дивос

30.01.2015 12:24

Сам рат је по себи злочин, и у сваком рату прва жртва бива истина. Тако је то од памтивека, и тако ће бити док је света и века, и док буде ратова, тако то беше и у овом трагичном ратуу бившој БиХ.И оно што могу да кажем је да у том рату барем 99% од припадника ВРС није учинило ништа нечасно, а посебно не ратни злочин. На другој страни тзв АБиХ, проценат оних који су зло чинили је кудикамо већи, али то и тако знамо. Овиим високим официрима ВРС се суди за догађаје у јулу 95-е у и око Сребренице. Ови официри ВРС су у тим данима и везано за поменуте догађаје, имали своју улогу, није да нису, али сам уверен да и немају кривице (барем већина њих) за недела која им се приписују. Али џаба, пропаганда је одрадила своје, протурена је и подметнута лажна прича о том рату, ту је пласиран и мит о Сребреници. Али није баш тако ишло, нису сукоби око Сребренице почели јула 95-е. Три године су зликовачке хорде тзв АбиХ из саме "заштићене зоне" Срребренице вршиле походе по околним српским селима, чиниле покоље и монструозне злочине над цивилним становништвом, Логично, следи реакција ВРС, и у одлично одрађеној операцији под кодним именом "Криваја 95" у времену 06.-11.07.95. потпуно су неутралисане ове јединице тзв АбиХ које су 3 године зло чиниле, и важно, до 11.07.95. није почињен нити један злочин, нити један. Да, злочини се јесу догодили нешто касније, отприлике у времену 13.-17.07.95. када је групица неодговорних појединаца ВРС урадила оно што се није смело. Да ли неко и од поменутих оптужених официра ВРС има кривице за те злочине? Чисто сумњам, а сасвим сигирно су већина невини. Али џаба, они су одабрани, они морају испаштати како би се подметнути мит о Сребреници одржао. Њима је пред овим квазисудом написана "коначна" пресуда и пре самог почетка процеса, ова игра тако иде. Али како и написах, у сваком рату прва жртва бива истина, и они ћкоји зарад својих циљева, починише злочин над истином, ће истрајавати, грчевито ће се борити да лаж опстане. А нама, који смо претекли то време, за истину се ваља борити, друге нам нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хамал

30.01.2015 13:13

"Групица неодговорних појединаца ВРС урадила оно што се није смело". А ста је то, Дивос, сто је та, како је ти називас, групица урадила, а сто се није смело? Цовјеце, теби нико не мозе отворити оци, ако их ти сиром дрзис затворене!

Name

ух

30.01.2015 13:33

Овај дивос кад се распише, баш се не штеди. Човјек има времена, да нема можда државни посао?!

Name

нм

30.01.2015 13:56

за дивос-а:како је могуце да групица неодговорних појединаца организује превоз 1000 људи на једно мјесто,побије исте те њихова тјела закопа у неку гробницу.и послије неког времена та иста група неодговорних исту гробницу прекопа и пребаци тјела на друге локације.оног дана када сви у бих буду спремни да се суоце са оним сто се десило,да осуде злодјела поцињена у њихово име и да се дистанцирају од оних који су та дјела наредили и цинили бит це нам свима лаксе да се окренемо будуцности и недозволимо да се несто слицно икада понови.

Name

Ниђе везе

30.01.2015 14:05

Хај што лажеш нас, ал што лажеш себе...

Name

дамир

30.01.2015 14:28

Не знам ко тебе пита за мисљење и ко од тебе трази утврдјивање цињеницног стања у и око Сребренице. Суд утврдио, написао и УН стоји иза пресуде, то је цињница, записана на папиру и пресудјено за вијек вијекова. Код тебе нека хронологија, па засто је Сребреница у окрузењу јос и прије избијања сукоба, засто је уопце неко несто прогласавао застиценом зоном ако за то није било потребе, засто це у Сребреници неке УН снаге...?

Name

Тамо Далеко Бреее

30.01.2015 12:29

Нека свако одговара по заслузи за оно сто је поцинио,без обзира на веру и нацију и да нема колективне одговорности свима треба да буде јасно... Нисам струцан али постоје папири, записи, ратни дневници и тацно се зна ко је ста радио и где био. Просло је доста година од рата и сада хладне главе ставимо руку на срце да заврсимо ту прицу и ставимо тацку на све ако је могуце за два времена. Једни без других не моземо, јер нас повезује привреда и x- других ствари хтели то или не да признамо. Зао ми је свих људи, јер су били у погресно време на погресном месту и несвесно увуцени у дјавоље коло. Нека правда буде колико толико задовољена, да мртви поцивају у миру и њихове мајке и сестре надју бар мало дуси спокоја. Волите се људи, јер зивот је тако кратак и продје као мирис рузе, а никоме мрзња није донела добро и нико није крив сто је ове или оне вере или боје козе... Поздрав свим људима добре воље...

ОДГОВОРИТЕ
Name

постен

30.01.2015 12:30

Ако је генерал наредио стрељање треба га осудити и на смрт јер његов зивот није вриједнији од једног сиромаха. Али ако генерал није наредио и противио се томе треба га ослободити.Јер не мозе цовијек гледати ста му ради 2 хиљаде људи. Треба ове мале као недузне без цина сто су изврсили убијања без ицијег нарадјења казнити на смрт.Без обзира о којој се страни ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаг је у једној Краљевини

30.01.2015 12:31

Све и једна Краљевина има развијен одбрамбени систем који укљуцује драконске казне. Нема ту пуно везе сто Суд припада УН-у. То је само маска за праве господаре. Казне су гадне добро је да нема смртне јер нико се не би зив вратио. Мене занима како це бити кад на ред додју Муслимани јер Срби су ограницен број, а они неограницен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xyз

30.01.2015 12:35

Мислим да би убрзо Винко Пандуревиц могао изаци, посто је одлезао 2/3 казне, надам се да сам управу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ДИВОС

30.01.2015 12:45

АЛ, СИ БРЕ ПАМЕТАН. МАЛО СИ ПАМЕТНИЈИ ОД ВРАБЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

30.01.2015 12:46

Боље им је било придрзавати се правила и сад куци бити са фамилијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еу

30.01.2015 12:51

Колико сам ја разумио у свакој изреценој пресуди нигдје није ниједан народ осудјен као сто вас вецина то паусализира,него појединци са именом и презименом и боље се мало запитајте јел цијели свијет глуп или сте ви толико бистри. Сваки злоцинац и онај који је умијесан у било какав злоцин над цивилима треба бити осудјен без обзира којој војсци или народу припадао. Не схватам како вам могу бити идоли људи осудјени за геноцид и ратне злоцине од толико паметни и људи који су племенита дјела цинили кроз историју таким људима се требате поносити, а не овима сто су осудјени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвокат

30.01.2015 12:54

Правоснажна судска пресуда "Доживотни затвор" је једина казна коју ће осуђеник до краја одслужити! Морбидно али и истинито, без обзира што о том било ко од нас мислио!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

30.01.2015 12:55

Ре МикиДа није требало да пишем браво.Срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Индивидуализација кривице и колективитети

30.01.2015 12:55

Све док колективитети буду бранили "своје злочинце" а "осуђивали туђе злочинце" не ваља, док се не схвати да је сваки осуђени злочинац индивидуалац који индивидуализира кривицу и скида колективну одговорност.Зачудо је што неко жели "брањењем својих злочинаца" да преузме одговорност на себе или на колективитет који са индивидуалном одговорношћу злочинца немају ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

30.01.2015 12:56

Молим вас да ме послусате ! Не палимо се као хепо коцке , старији знају ста је то , зар не видите да Хаг ради да се опет кољемо а да они узивају ! Сада када нам требају хладне главе , криза је код свих нас , они пустају Сесеља да направе хаос у Србији , а сада када се ствара какава таква позитивна клима у БиХ они бас сада пресуду , нико ме не мозе убиједити да је слуцајно !!Угледајмо се на Русе и Турке , они немају ниста исто а слазу се , а ми ( ко вјерује у Бога ) имамо скоро све исто осим религије! Погледајте око себе , скоро сви смо гладни, оскудно одјевени , крезави , погледи као у зомбија , а они који се играју са нама као са Плаy статион игрицама узивају !Угодан дан зелим свима на порталу !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

30.01.2015 12:59

Ко год је починио злочин без обзира на страну треба да одговара, увијек ће нека страна бити незадовољна пресудом, али ми 20 година након рата треба да ставимо тачку на то и да завршимо са тиме за сва времена. Криви су они који су организовали, планирали и починили злочин, а никако се не може пребацити кривица на цијели један народ. Нацисти почине онако велики геноцид и побију милионе људи и за врло кратко вријеме окончани судски поступци, овдје се одуговлачи 20 година да би се ми послије сваке пресуди једним, другим и трећим препуцавали јест крив, није крив

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноне

30.01.2015 13:03

А Готовина ослободјен, каква је то правда?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

30.01.2015 13:07

Сви злоцинци одговарати и тацка.Па да ми је отац родјени. Медјутим они који су родјени послије рата да сад објасњавају ко је крив а ко прав " неце да мозе" Нека се њихови родитељи запитају ста урадисе својој дјеци и циме их задојисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нермин

30.01.2015 13:19

Молим вас! Ако нисте родитељ убијеног онда немојте ни коментирати јер сте балавци и напусени ко зна цега па себи одобравате да то коментарисете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ПОСТЕН

30.01.2015 13:39

Није обицни војник могао организовати транспорт и стрељање цивила. Обицан војник је само изврсавао наредјења. Не оправдавам ни обицног војника, али је мгао да бира или да стреља или да буде стрељан. У томе је разлика. А ови сто су осудени они су наредбодавци и организатори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

30.01.2015 13:45

Срамота Хаг је против Српског народа. Зивели борци и официри ВРС нека буде РС независна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

30.01.2015 13:45

Осудјен на дозивотни затвор, а вријеме проведено у затвору урацунаце се у казну... Бозе сацувај какви лудаци

ОДГОВОРИТЕ
Name

ми сами

30.01.2015 13:51

Они који су пристали на дил са Америма су сад слободни људи а њихови подредјени су добили дозивотну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

30.01.2015 13:54

СВЕ УСТАСЕ И ФАСИСТИ НИСУ ДИБИЛИ ОВОЛИКО ГОДИНА РОБИЈЕ ЗА ЈАСЕНОВАЦКЕ ЗРТВЕ ФУЈ ХАСКА БАГРА

ОДГОВОРИТЕ
Name

пораз

30.01.2015 13:58

Ово је резултат српке политичке неслоге.Сви се дали у трку за фотељама и новцем а нико да помогне овим часним људима да дођу до слободе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

30.01.2015 14:32

Најмање једна половина настрадалих је уцествовала у злоцинима око Сренренице до 95. Наравно то овај суд не занима јер српски зивоти за њих немају вриједност. Ово је порука за све непријатеље Срба а гласи ако убијес Србина нецес одговарати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

30.01.2015 14:47

Сви ће они бити хероји Српског народа Републике Српске,за вјеки вјекова.Та Америчка игра имаће свој крај памти овај народ шта му се ради.Срби су били и биће поносан народ,без обзира на оволику издају од сопствених политичара.Није нам први пут да трпимо неправду и лажи,и није нам први пут да смо оцрњени зарад Немачких интереса. Време ће показати све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

30.01.2015 14:48

Ово ће бити контрапродуктивно!Како сад о помирењу наши доживотно а противници ослобођени!Ниђе везе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

30.01.2015 14:55

А да мозда то није тако због тога сто су заиста криви, а противници не?

Name

xxx

30.01.2015 15:04

Јбм ти правду само за Србе нема правде

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Поштени

30.01.2015 15:05

РЕ Постен Ни један генерал наравно није наређивао стријељање, није лично никога стријељао, али је за то планирао сваку битку са свим својим успјесима и посљедицама по исту, али ти "Поштени" не знаш шта је то одговорност за ратне злочине. Сваки генерал и други виши официр у сваком тренутку мора знати шта му потчињени раде, а ако то не зна или пак неће да зна, то га не ослобађа кривичне и друге одговорности, а ако је знао морао је покренути одговорност према својим подређеним, а то није учињено. Е ту драги "Поштени" лежи одговорност сваког старјешине. А ови што су лично убијали (како и сам кажеш) са наређењем или без њега, такође чекају свој дан, па познато ти је господине "Поштени" да ратни злочини не застаријевају. Треба да знаш и то господине "Поштени" да казне изричу надлежни судови, па били они локални, државни или пак међународни, као што је овдје случај и да коначне одлуке суда не треба накарадно коментирати, јер ви овим вашим коментаром говорите да су сви Срби криви, што наравно није случај и овдје се суду појединцу, а не српском народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србислав

30.01.2015 15:54

Јесам србин али едо тузлак потпуно у праву. Али, треба их се пазити, никад им висе не треба вјеровати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Партизан

30.01.2015 16:05

Овај суд су основали они сто су бомбардовали РС 1995-те,и СРЈ 1999-те,тако да није реално да ослобадјају оне против којих су ратовали,а да осудјују оне којима су помагали !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре тамо далеко бре

30.01.2015 17:12

Па кад це Бакир Силајдјиц Ориц Дивљак и истала багра да одговарају,ја бих лицно стријељао ове све сто нису урадили засто им се суди него за оар убијених вехабија добили су дозивотну

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Дивос

30.01.2015 17:43

"И оно што могу да кажем је да у том рату барем 99% од припадника ВРС није учинило ништа нечасно, а посебно не ратни злочин. На другој страни тзв АБиХ, проценат оних који су зло чинили је кудикамо већи..." свестрано и стваралачки,нема шта

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

30.01.2015 18:18

Свака цаст за Едо Слатина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турска и Русија

30.01.2015 19:07

Турска и Русија двије свјетске силе, двије вјере, зестоко медјусобно ратовали имају милионе и милионе становника, погледајте их данас недозвољавају никоме да их неко дира медјусобно бранеци се а ми срам нас било хвалимо се оним цега се требамо стидјети умјесто да смо слозни помазуци и ститеци једни друге да боље зивимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

игор

30.01.2015 19:39

Часни наши официри, устајте Срби!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Непац

30.01.2015 19:39

Све је то залосно сто се десило на просторима бивсе сфрј! Али кад реално погледамо није битно која нација ми немамо ниста! Нит посла нит пара нит перспективе! Осуђујемо једни друге због оног сто су неки планирали прије 50 година! А ми балканци хвала богу глупи! Сто свабо баци ми користимо! Зао ми је нас сто смо такви! Сто смо глупи! Швабе су после заврсетка другог свјетског али свјетског рата постали сила!! А ми након градјанског рата тонемо све дубље и дубље! Свака нам цаст свима силе смо и верници! Поздрав свима

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВОЈНИК, ВРС

30.01.2015 22:37

браво киклоп,100% си у праву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грга

31.01.2015 01:13

Јб матер Хаском суду! Суди Србима дозивотне а муслиманима и хрватима ослобадјајуце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

31.01.2015 08:30

Гдје је овде Додик засто није стао у заститу свог народа? Узива плодове ових напацених људи руководилац народа, док су ови људи били излозени и у рату и у миру, он гдје је био у рату а ста је урадио за народ и у миру?Каква Сребреница ста се манипулисе са Сребреницом све се приписује Србима а знају добро и народ домаци и странци које белаје направио у Сребреници.Сто се неказне ОНИ који су правили над Србима злоцине у Сарајеву,гдје су Срби из Сарајева и много других мјеста.Доста је клеветања по Србима! Сто су се бранили зато су криви!Господе Бозе Помози!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.истина

31.01.2015 09:22

А гдје су муслимани из Бањалуке, Вишеграда, Фоче, Горажда, Бијељине итд итд. Зашто питаш некога гдје су Срби из Сарајева питај Крајишника и Караџица они су их под пријетњом иселили. Сад им Додик не да да се врате али ипак свако јутро у Сарајево на посао долази, без имало претјеривања, на хиљаде Срба и немају проблема са муслиманима. Додји па се увјери сам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

31.01.2015 17:08

Ре истина:Нису у питању Срби који су изашли,како ти кажеш,по наредби Моме или Радована,већ нестали тј убијени у Сарајеву.Што се тиче посла,зар ни један муслиман илити бошњак не ради у И.Сарајеву?Пусти шупљу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.Милос

31.01.2015 17:34

Додји изутра у Добрињу а исто тако и навеце па да видис колико аутобуса и аута улази у Сарајево а све су то Срби који раде у њему.Није никаква супља прица то сви знају и Срби и Муслимани који су из ових крајева.Молим те нема љутње или мрзње, засто ти је криво ако људи раде у Сарајеву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕЗУРНИ

31.01.2015 22:42

Овај МИЛОС је назалост пун мрзње или нема везе са стварносцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОСТЕНО

31.01.2015 23:20

Ми ако смо људи а ја мислим да јесмо, поготово на овом порталу на којем ја једино остављам коментар (из федерације сам )Једино сто цу рец сад је то да се ми неби требали бавит са осудјеним него са не процесуираним а за то се нико не залазе , немогу да вјерујем да људи који су прави свједоци цутеи и о томе говоре малим језиком .Сви знамо да је злоцина било ама бас свугдије и требало би да свако одговара за оно сто уцинио свакој мајци је њено дјете најпреце тако да то треба да буде мјерило а није мјерило јел било 100 или 10 , страсно је кад један зивот оде !!!!! Зато је најбоље да свједоци проговоре !!!!!!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ