Данас коначна пресуда официрима ВРС

Жалбено вијеће Хашког трибунала данас ће изрећи коначну пресуду официрима Војске Републике Српске оптуженим за злочине над Бошњацима у Сребреници у љето 1995.

Република Српска 30.01.2015 | 09:07
Данас коначна пресуда официрима ВРС

Првостепеном пресудом, изреченом 2010., Трибунал је потпуковнике Вујадина Поповића и Љубишу Беару неправоснажно осудио на доживотни затвор, прогласивши их кривим за геноцид над око 7.000 сребреничких Бошњака пошто је Војска Републике Српске, 11. јула 1995. заузела Сребреницу.

Поповић (56) је у то време био начелник за безбједност Дринског корпуса, а Беара (75) је исту дужност обављао у Главном штабу Војске Републике Српске.

Истом првостепеном пресудом, на 35 година затвора је осуђен Драго Николић, официр  за безбједност Зворничке бригаде Војске Републике Српске.

Команданту Зворничке бригаде ВРС Винку Пандуревићу (55) тада је изречена затворска казна од 13 година, док је  генерал Радивоје Милетићу (67), који је био помоћник команданта Војске Републике Српске Ратка Младића, осуђен на 19 година затвора.

Тадашњем команданту специјалне полицијске јединице Љубомиру Боровчанину (54), Трибунал је изрекао казну од 17 година . Боровчанин је ту пресуду прихватио и није уложио жалбу и тренутно издржава
казну у Данској.

Милану Гверу , помоћнику генерала Младића, била је изречена казна од пет година затвора због прогона Муслимана из Сребренице и Жепе. Генерал Гверо умро је на привременој слободи у Србији.

 Агенције

 

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

16 ВРС

30.01.2015 08:14

Пасе ти питај ко ћеда брани народ када дође до рата? Ко је луд да брани Србски народ и заврши у Хагу тако што ће га Срби послати у том правцу , брука у том рату није погинуо ни један Србин јер то јенкији и германи не желе ни да чују заједно са британијом то су заиста мирољубиве земље,случајно су нас напали и опустошили

ОДГОВОРИТЕ
Name

коле

30.01.2015 08:18

Па ако су они криви И осуђени доживотно због убиства 7000 људи онда није крив ни Младић ни било ко други

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА ПД

30.01.2015 08:23

ЈА ВЈЕРУЈЕМ ДА СУ КРИВИ АЛ, КО ЋЕ ОДГОВАРАТИ ЗА НЕСТАШИЦУ СРБА У ФЕДЕРАЦИЈИ. ОФИЦИРИ ВРС СУ ЧАСНИ И ПОШТЕНИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРПС.ДУБНИЦА-МАЈЕВИЦКИ ЦЕТНИЦКИ ПОКРЕТ.

30.01.2015 08:27

СВЕ ОФИЦИРЕ ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ПУСТИТ НА СЛОБОДУ ЈЕР НИЈЕДАН НИЈЕ КРИВ.УОДБРАНИ СВОГА НАРОДА И ВЕКОВНИХ ОГЊИСТА.СВЕИХ ОСЛОБОДИТ АХАСКИ СУД ТЕРАТИ ДАПЛАТИ ОСТЕТУ СВИМ ОФИЦИРИМА И ГЕНЕРАЛИМА КОЈИСУ ЈУНАЦКИ СТАЛИ НАБРАНИК ОТАДЗБИНЕ СА СРПСКИМ НАРОДОМ ДАНИЈЕ БИЛО СРПСКИХ ОФИЦИРА И СРПСКИХ ЈУНАКА ГДЈЕБИ БИЈО ДАНАС СРПСКИ НАРОД БЕЗ СВОЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ИСВЕТОСАВСКЕ ДЈЕДОВИНЕ :КОЈАЈЕ ЈОС 75 ПРОЦЕНАТА СРПСКА ТЕРИТОРИЈА ИТРБА ВРАТИТИ СРБЕ ОДАКЛЕСУ ПРОТЕРАНИ САСВОЈИХ ВЕКОВНИХ ОГЊИСТА КУЦЕДАСЕ ОБНОВЕ ИСТАНОВИ ДАСЕ ВРАТЕ СРБИМА КОЈИСУ ВЕЦИНСКИ НАРОД У СВЕТОСАВСКОЈ ДЈЕДОВИНИ БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ ПОЗДРАВ СЛОБОДА СРПСКИМ ЈУНАЦИМА ИОФИЦИРИМА СЛАВНЕ ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ВЕЦНЕ СРПСКЕ НЕЗАВИСНЕ ДРЗАВЕ КОЈУСУ БРАНИЛИ ИОДБРАНИЛИ ОД АЛИЈИНИХ ФАНАТИКА КОЈИ НИСУ БИРАЛИ СРЕСТВА УМУЦЕЊУ ИУ БИЈАЊУ СРПСКОГ СТАРИЊА ЗЕНАИ ДЈЕЦЕ.ТРЕБАДСЕ ЗАПИТА ХАСКИ СУД КОМЕ СУДИ ИЛИ ОНИМА СТОСУ БРАНИЛИ КУЦНЕ ПРАГОВЕ СА СВОЈИМ НАРОДОМ ИЛИ ОНЕСТОСУ ОДРУБЉИВАЛИ СРБИМА ГЛАВЕ ИДОНОСИЛИ АЛИЈИ ФАНАТИКУ КОЈИЈЕ МИСЛИЈО НАПРАВИТИ ИСЛАМСКУ ДРЗАВУ НАСРПСКОМ БАЛКАНУ И УБОСНИ ИХЕРЦЕГОВИНИ СВЕТОСАВСКОЈ ДЈЕДОВИНИ СРБА ЛОЗЕ ЊЕМАНИЦА.ПОЗЗДРАВ СРПСКИМ ЈУНАЦИМА ИСЛОБОДА БОЗЕ ПРАВДЕ СПАСИ ПРАВЕДНИКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

30.01.2015 08:52

ЗИВЈЕЛИ ОФИЦИРИ ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ1.СВЕ ИХ ТРЕБА ПУСТИТИ НА СЛОБОДУ ДА ЗИВЕ, ОНИ СУ ЦУВАЛИ СВОЈ НАРОД И СВОЈА ВЈЕКОВНА ОГЊИСТА, БРАНИЛИ СЕ . НИСУ НИГДЈЕ У ТУДЈУ ЗЕМЉУ ОТИСЛИ И НИСУ НИКОГА НАПАДАЛИ.БОЗЕ ГОСПОДЕ СПАСИ ОВЕ НАПАЦЕНЕ ОФИЦИРЕ ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

На Косово

30.01.2015 08:56

Тацно си рекао да су Срби протјерани и да их треба вратити, и ја се слазем идите у свету српску земљу Косово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иницијал

30.01.2015 09:10

Свака част свим поштеним Србима, али ови којима се данас суди су дефинитивно упрљали и свој и образ свог народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новица Васиљевић

30.01.2015 09:16

Важно да ''ХЕРОЈСКИ АРБИХ ОФИЦИРИ'''нису ништа криви,јер клање трудних жена,убијање сопствених цивила није ништа страшно ,јер тако пише у Исламској Декларацији...што би рекли-ЈЕР ТАКО СУ У МОГУЋНОСТИ!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ко' ван, а ко' унутра

30.01.2015 09:19

Одбрана се потезала и на организовано пљацка те препродају предмета на Зеленом Венцу. Људи морају знати кад су бранили огњиста. а кад су били гангстери. Хаг је све али не правда нити за Србе, а нити за друге. Гдјегод мозес подмицивати правде нема. Мозда, мозда код ФБИ би било несто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

30.01.2015 09:56

И тако је настала РС крај приче .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кривица је индивидуална а не колективна.Криви су они а не народ.

30.01.2015 10:02

На почетку изрицања пресуде предсједавајући Жалбеног вијећа је подсјетио на дијелове оптужнице у овом случају те подсјетио на првостепене пресуде Претресног вијећа овим припадницима Војске РС-а. Он је подсјетио да то да су уложене жалбе након првостепене пресуде. Поповић и Милетић су се жалили на то да је Претресно вијеће погријешило и да су добили пресуде за нешто што не стоји у оптужници, као и Пандуревић. Предсједавајући Жалбеног вијећа је казао да то Вијеће не сматра да је жалба оправдана и одбацује је уз издвојено мишљење једног судије. Паповић, Милетић, Беара и Николић су оспоравали вјеродостојност свједока, али Жалбено вијеће је одбацило аргументе којима се оспорава начелна вјеродостојност свејдока. Они су такођер оспоравали укупан број убијених жртава, али Жалбено вијеће је одбацило и те аргументе, казао је предсједавајући Вијећа. Жалбено вијеће је одбацило и аргументацију Поповића и Беаре везано за њихов алиби, гдје су покушали доказати да нису били присутни током злочина. Предсједавајући је рекао да Претресно вијеће ту није починило грешку. Жалбено вијеће је одбацило аргументе жалилаца Поповића и Беаре везано за геноцидну намјеру. Вијеће је закључило да Претресно вијеће није погријешило у доказивању геноцидне намјере и одбацило је њихове аргументе. Такођер, Жалбено вијеће сматра да су Поповић и Беара криви за удруживање ради почињења геноцида. Милетић није успио доказати да је Претресно вијеће погријешило када га је оптужило за дискриминаторну намјеру, рекао је Робинсон. Претресно вијеће није погријешило ни када је утврдило да је Милетић крив за злочин против човјечности. Укида се осуђујћа пресуда Милетићу за злочин против човјечности, а у вези с мушкарцима који су прешли Дрину. Ово се односи на један дио оптужнице у Милетићевом случају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

30.01.2015 10:04

Зивели официри ВРС и Република Српска хероји !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Индивидуализација кривице, кривица је индивидуална а не колективна категорија

30.01.2015 10:08

Жалбено вијеће је одбацило аргументе жалилаца Поповића и Беаре везано за геноцидну намјеру. Вијеће је закључило да Претресно вијеће није погријешило у доказивању геноцидне намјере и одбацило је њихове аргументе. Такођер, Жалбено вијеће сматра да су Поповић и Беара криви за удруживање ради почињења геноцида у Сребреници. Милетић није успио доказати да је Претресно вијеће погријешило када га је оптужило за дискриминаторну намјеру, рекао је Робинсон. Претресно вијеће није погријешило ни када је утврдило да је Милетић крив за злочин против човјечности. Укида се осуђујћа пресуда Милетићу за злочин против човјечности, а у вези с мушкарцима који су прешли Дрину. Ово се односи на један дио оптужнице у Милетићевом случају. Жалбено вијеће је уважило жалбе Беаре, поповића и Николића, а везано за првостепену пресуду којом су били проглашени кривима за злочин над шесторицом Бошњака, Сребреничана, убијених код Трнова, а које су убили припадници јединице Шкорпиони. "Жалбено вијеће жели примијетити да се Претресно вијеће није бавило питањем јесу ли припадници јединице Шкорпиони били чланови удруженог злочиначког подухвата и његови закључци не омогућују извођење таквог закључка. Након што је размотрило закључке Претресног вијећа и размотрило предочену аргументацију, Жалбено вијеће уз супротно мишљење судије Ангуса Yоунга, није увјерења да се може утврдити постојање везе између Шкорпиона и неког члана УЗП-а којом би се утврдила одговорност чланова УЗП-а за убиства код Трнова. Зато, жалбено вијеће уз супротно мишљење судије Yоунга прихвата ту жалбену основу Беаре и Поповића те им укида осуђујућу пресуду за геноцид, истребљење и прогон, као злочине против човјечности и убиство, као кршење закона и обичаја ратовања у мјери у којој се тичу убистава код Трнова", прочитао је Робинсон. Пресуда је укинута и Николићу, а везано за исти злочин код Трнова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дивос

30.01.2015 10:57

Сам рат је по себи злочин, и у сваком рату прва жртва бива истина. Тако је то од памтивека, и тако ће бити док је света и века, и док буде ратова, тако то беше и у овом трагичном ратуу бившој БиХ.И оно што могу да кажем је да у том рату барем 99% од припадника ВРС није учинило ништа нечасно, а посебно не ратни злочин. На другој страни тзв АБиХ, проценат оних који су зло чинили је кудикамо већи, али то и тако знамо. Овиим високим официрима ВРС се суди за догађаје у јулу 95-е у и око Сребренице. Ови официри ВРС су у тим данима и везано за поменуте догађаје, имали своју улогу, није да нису, али сам уверен да и немају кривице (барем већина њих) за недела која им се приписују. Али џаба, пропаганда је одрадила своје, протурена је и подметнута лажна прича о том рату, ту је пласиран и мит о Сребреници. Али није баш тако ишло, нису сукоби око Сребренице почели јула 95-е. Три године су зликовачке хорде тзв АбиХ из саме "заштићене зоне" Срребренице вршиле походе по околним српским селима, чиниле покоље и монструозне злочине над цивилним становништвом, Логично, следи реакција ВРС, и у одлично одрађеној операцији под кодним именом "Криваја 95" у времену 06.-11.07.95. потпуно су неутралисане ове јединице тзв АбиХ које су 3 године зло чиниле, и важно, до 11.07.95. није почињен нити један злочин, нити један. Да, злочини се јесу догодили нешто касније, отприлике у времену 13.-17.07.95. када је групица неодговорних појединаца ВРС урадила оно што се није смело. Да ли неко и од поменутих оптужених официра ВРС има кривице за те злочине? Чисто сумњам, а сасвим сигирно су већина невини. Али џаба, они су одабрани, они морају испаштати како би се подметнути мит о Сребреници одржао. Њима је пред овим квазисудом написана пресуда и пре самог почетка процеса, ова игра тако иде. Али како и написах, у сваком рату прва жртва бива истина, и они ће који зарад својих циљева, починише злочин над истином, ће истрајавати, грчевито ће се борити да лаж опстане. А нама, који смо претекли то време, за истину се ваља борити, друге нам нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ-за истину

30.01.2015 11:13

Гдје су Срби прије рата била вецина,ту није било бомбаровања и пускарања.Гдје Срби нису били вецина, сваки град је брутално бомбардован од тих официра ВРС.Драги мој, огњиста се не бомбардују.Кази ми макар један град у БиХ гдје су Срби вецина да је бомбардован,односно разорен?Разорени су само градови гдје су Босњаци били вецина,а зна се и засто. То је јаране истина коју ти не зелис да прихватис.Поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нешто што би се могло назвати независан став?

30.01.2015 11:21

О Сребреници из јула 1995.године „своју истину“ у својим „пресудама“ је дао Хашки трибунал, али иста та „истина“ је према моме мишљењу недоречена, непотпуна, јер је суђено и „утврђивана је истина“ у односу на веома мали број актера дешавања и исти се односе искључиво на српску страну а такав приступ не даје „право свјетло“ на Сребреницу из јула 1995. године. Непосредни актери и извршиоци егзекуција (злочина) јесу суђени, али није се судило и онима који су својим политикама потицали на злочин или који су прижељкивали злочин или који су могли да спријече злочин, али га нису спријечили јер им је био у политичком интересу да исти не спријече, а ради остварења одређених политичких циљева. Не спорим одговорност тадашње српске политике за злочин из јула 1995.године и о томе се навелико прича, о томе се бави Хашки трибунал, о томе „сав свијет бруји“, али мени заиста није јасно зашто се шути и о одговорности саме бошњачке политике и одговорности политике „међународне заједнице“ за дешавања из јула 1995. године. Сама „међународна заједница“ је својим ауторитетом гарантовала да је Сребреница безбједна енклава и након тога дозволила покољ и злочине. Зашто? Зашто је „међународна заједница“ дозволила да се деси „Сребреница“? "Међународна заједница“ и НАТО пакт су ултимативно могли одвратити Младића да и не помисли да почини злочин. Ипак Ратко Младић је имао нечије одобрење, ако ништа добио је одобрење нечињењем саме „међународне заједнице“. На питање зашто је „међународна заједница“ дозволила злочин у Сребреници је јако тешко или релативно лако дати одговор.Уколико „говорим језиком“ муслиманског фундаменталисте на то питање ћу сам себи дати „одговор“, а тај је да је то „међународна заједница“ урадила „само зато што смо муслимани“, јер нас не трпе као муслимане у Европи. Ако мало скренем на политички терен и на политичке циљеве онда могу доћи до закључка да је „међународној заједници“ одговарало да дође до таквог злочина након којег је мисао о политичкој слози Срба и муслимана немогућа мисија, а ради остварења своје доминације на нашим просторима (да би нас „стално бранили једне од других“), према опробаном „рецепту“ подијели, завади и владај. И још нешто, злочин у Сребреници је послужио као алиби НАТО пакту за војне ударе по српским снагама. Сада долазим на терен политичке одговорности тадашње званичне бошњачке политике коју је персонифицирао Алија Изетбеговић. Постављам сам себи питање зашто Алија Изетбеговић, бошњачка политика и Армија РБиХ нису више учинили да се спаси Сребреница или барем да се спаси народ од покоља? Затим и сам Насер Орић зашто није нешто учинио да дође до попуштања напетости са Србима? Одговор на питање о политичкој одговорности, политичким циљевима и могућим мотивима за недјеловање да се спаси народ Сребренице у погледу Алије Изетбеговића и тадашње официјелне бошњачке политике, могу наћи у њиховој упорној жељи да дође до војне интервенције „међународне заједнице“, тачније НАТО пакта против Срба и да се укине ембарго на наоружање Армији РБиХ, те да дође до деблокаде Сарајева. Јер како другачије објаснити чињеницу да Армија РБиХ, а посебно Тузлански (Други корпус) Армије РБиХ у вријеме дешавања злочина у Сребреници из јула 1995.године, није извео нити једну обимнију војну операцију према српским позицијама у циљу слабљења српског војног притиска на Сребреницу. Напротив тадашњи бошњачки војни и политички врх на челу са Алијом Изетбеговићем „извлачи“ Насера Орића из Сребренице (18.априла 1995.године, хеликоптером Армије РБиХ),смјењује га без образложења и држи у Тузли сво вријеме јула 1995.године. Зашто? хттп://www.нспм.рс/истина-и-помирење-на-еx-yу-просторима/зртвовање-сребренице.хтмл

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСМЕТ

30.01.2015 11:22

Ко је крив за злочине нека му суд пресуди, ако то неким случајем избјегне има нешто што се зове БОЖИЈА КАЗНА. Паметном доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брод

30.01.2015 12:33

Очекује се оштра реакција СТАШЕ КЛОШАРЦА.

ОДГОВОРИТЕ