Новак у полуфиналима - шта каже историја?

Постојала је блага зебња код навијача Новака Ђоковића пред меч са Милошем Раонићем.

Тенис 28.01.2015 | 21:34
Новак у полуфиналима - шта каже историја?

Иако није блистао у претходном делу турнира, момак рођен у Подгорици не даје много ритма, напредовао је у кретању, поседује вероватно најбољи сервис на АТП туру и очекивао се напет окршај, поготово што је то био први озбиљан тест за Новака на турниру. Положио га је са десетком и славио са 7:6 (7-5), 6:4, 6:2.

У првом сету обојица тенисера били су стегнути – као што се и очекивало, Новак је покушавао да контролише поене умереном агресивношћу, мада му ударци нису били врло дубоки и ризике је преузимао врло ретко.

Међутим, Раонић није на прави начин користио понеку кратку лоптицу и његови напади по правилу су завршавали грешкама. У игри га је одржавао једино серивс.

Ритерн, Ђоковићево заштитно оружје, донео му је четири брејк лопте – сва четири пута Раонић је одсервирао бомбе око 220 км/х. Два пута је Новак погрешио страну, два пута је био на лоптици, али није успевао да је укроти.

Солидну шансу имао је српски тенисер и на 5:5, када је на 30:30 изгубио најдужу размену удараца у мечу предугим бекхендом.

Са друге стране, Раонић није био ни близу прилике за брејк – Новак је изванредно сервирао, као и током читавог меча, па је само једном морао да спасава 0:30. Остале гемове на свом сервису у целом мечу добио је рутински и то може да радује – нарочито начин на који је одсервирао за 2-0 у сетовима.

Преломан тренутак меча био је тај брејк првог сета – обојица су били нервозни, тешко су се одлучивали за напад, а прибранији је на крају био Ђоковић.

Тај први сет много је више значио Раонићу него Новаку – да је којим случајем Канађанин славио у тај брејку, ништа још не би било одлучено. Овако, стекао се утисак да је Ђоковић обавио половину посла.

Врло брзо је било јасно да је тако – бекхенд ’пасингом’ из трка Новак је већ на старту другог сета направио брејк, а до краја је на свој сервис укупно изгубио само два поена. Резултат 6:4, а заправо је било много лакше, у федеровском маниру из најбољих дана Ђоковић је добио други сет.

“Успео сам да останем чврст у правим тренуцима и да освојим кључни први сет. Тај брејк првог и брејк на старту другог сета били су веома значајни. Могао сам да почнем да ударам лоптицу слободније, да заиграм агресивније“, објаснио је Новак.

У трећем сету Ђоковић се већ потпуно опустио, форхенд му је добио прави замах и ушао је у онај темпо за који је Нишикори рекао да “тада нико не може да га победи“. Уз то је и Раонић био деморалисан, па је Новак у трећем сету направио два брејка и за тачно два часа дошао до тријумфа, лакше него што су многи очекивали.

Ђоковић себи није дозволио ни најмањи пад концентрације током меча, што није нимало лако постићи и често се преко тога олако прелази након победа. Нарочито је констатни фокус важан у окршајима са серверима као што је Раонић – поени су кратки, не дешава се много тога, лако је одлутати. Као голман који целу утакмицу нема посла, а онда из првог шута прими гол – увек се мора бити на опрезу.

Осим тога, најимпресивнији је био већ споменути Новаков сервис – укупно је изгубио само 12 поена у својим гемовима, а од почетка турнира претпрео је само један брејк. Такође, успео је да створи чак 11 брејк лопти, иако је Раонић имао респектабилних 68% убачених првих сервиса.

“То му је јака страна – може ритерн да смести дубоко. Али мислим да није само то у питању – чак и када би послао ритерн кратко, увек ме је терао да одиграм добар волеј и сл. То је комбинација свих аспеката, није у питању само његов ритерн“, рекао је Раонић.

Новак ће на полуфинални меч доћи одморан, а тамо га чека Стан Вавринка. Трећу годину у низу играће у Мелбурну, а оба претходна меча коштала су нас безброј нерава – пре две сезоне Ђоковић је славио са 12:10 у петом сету, а прошле му се Вавринка реванширао са 9:7 у одлучујућем сету.

Тријумф над Раонићем обећавајући је предзнак, Ђоковић је пети пут у каријери победио у четвртфиналном мечу на Аустралијан опену – претходна четири пута када је то учинио, освајао је титуле (2008, 2011, 2012, 2013).

Још два су корака до осмог Грен слем трофеја.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Едо , Слатина - Тузла

28.01.2015 21:29

Цовјек или боље рецено људина који је помогао нама " обицним малим људима " у оба ентитета у БиХ висе него сви " наси политицари " у задње 24 године !Све најбоље му зелим !

ОДГОВОРИТЕ
Name

мсц

28.01.2015 21:51

Браво Ноле,само напред,освоји то опет и опет и опет.Теби Едо,хвала и свака ти част,данас је јако мало реалних људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

28.01.2015 23:45

Ја мислим да је већина нас у РС и ФБиХ,овакви као што је Едо,да смо сви сложни,да није битно ко је ко и које нације и вјере.Требамо бити такви и не дозволити да нас политичари завађају, јер не дај Боже нечега они своју дјецу и породице покупе и одоше а ми се страдамо.....а за кога???

ОДГОВОРИТЕ
Name

веца

28.01.2015 23:51

БРАВО НОЛЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГЛАВНИ ГРАД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ СРПСКО САРАЈЕВО

29.01.2015 19:37

НОЛЕ СИЛО САМО НАПРЕД НИЗИ ПОБЕДЕ ЗА ПОБЕДАМА НОЛЕ СРЕЦНО ИДЕМО ДАЉЕ НЕК СЕ ЗНА: НОЛЕ СИЛА ЈАЦИ СИ И ОД ТЕНКА. СРЕЦНО НОВАЦЕ ПОБЕДНИЦЕ САМО НАПРЕД ЗИВ НАМ И ЗДРАВ БИО ПРОТИВНИКА УВЕК ПОБЕДИО. СРЕЦНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГЛАВНИ ГРАД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ СРПСКО САРАЈЕВО

30.01.2015 12:19

БРАВО НОВАЦЕ НЕПОБЕДИВИ ЈУНАЦЕ ЈУНАЦКИ СИ ДОКАЗАО ПРОТИВНИКУ ДА СИ БОЉИ ЈАЦИ И НЕПОБЕДИВ. НОВАЦЕ ЦЕСТИТАМ ПОБЕДУ И СНАГУ ЈАЦИ СИ ОД ТЕНКА. СРЕЦНО У ФИНАЛЕ И ОПЕТ ПОБЕДА ЗА ПОБЕДАМА КАКО ТО ЗНА НАС НЕПОБЕДИВИ НОВАК. СРЕЦНО ИДЕМО ДАЉЕ НОВАЦЕ ЈУНАЦЕ СИЛО НАД СИЛАМА СРТЕНО ВОЛИ ТЕ ТВОЈА СРПСКА ДИЈАСПОРА.

ОДГОВОРИТЕ