И Фиго кандидат за предсједника ФИФА-е!

Легендарни португалски фудбалер, Луис Фиго, намерава да се кандидује за председника Светске фудбалске федерације (ФИФА). "ФИФА је сада корумпирана, потребне су јој промене", каже он.

Фудбал 29.01.2015 | 14:20
И Фиго кандидат за предсједника ФИФА-е!

Јозеф "Сеп" Блатер већ 17 година чува фотељу председника ФИФА и многима се већ "смучио". Председник УЕФА Мишел Платини често "поткачи" Блатера, а Међународна фудбалска федерација, током претходних година, била је умешана у разне скандале и углед јој је био озбиљно пољуљан.

Блатер је, ипак, све издржао, па и последњи земљотрес у вези са аферама, односно тврдњама да је гласање за домаћина Светског првенства 2022. године (Катар) било намештено.

Да ли дошао крај Блатерове ере?

Ако би Блатеру неко могао да измакне фотељу, онда би то свакако могао да буде Португалац Луис Фиго. Легендарни фудбалер, који је носио дреове и Барселоне и Реал Мадрида (између осталих), потврдио је за ЦНН да жели да се кандидује за председника ФИФА.

"Светској фудбалској федерацији је потребна организациона промена. Претходних година се уз име ФИФА често ишле речи попут 'скандал', 'афера' и слично... Мени је стало до фудбала и зато ми је стало и да се промени имиџ, слика о ФИФА. Тренутна слика о ФИФА ми се уопште не допада", рекао је 42-годишњи Фиго, чија је играчка каријера трајала 20 година.

Фиго је два пута проглашаван за најбољег фудбалера света, играо је за репрезентацију своје земље 127 пута (два пута на светским првенствима - 2002. и 2006. године), три пута је играо на европским шампионатима.
"Ако укуцате појам 'ФИФА' на у претраживачу интернету, најчешћа пропратна реч је 'скандал'. Сложићете се да то није позитивно. Разговарао сам са многим важним људима из света фудбала - играчима, тренерима, селекторима, председницима федерација... сви они сматрају да нешто мора да се уради, да се промени слика о ФИФА. Фудбал заслужује да има боље руководеће тело, у то нема сумње", каже Фиго.

Подсетио је на прошлогодишње Светско првенство у Бразилу, када су на многим стадионима, на којима би се појавио Блатер, гледаоци звиждали на помен имена првог човека ФИФА.

"Био сам у Бразилу и чуо сам реаговања навијача. То је још један доказ да су у ФИФА потребне промене. Промене на челку, промене у управљању, потребна је већа транспарентност... Мислим да је време да те промене буду направљене", каже Фиго.

Актуелни председник ФИФА, 78-годишњи Сеп Блатер, више пута је поновио да ће му ово бити последњи мандат, али је прошле године, на Конгресу ФИФА, рекао нешто што је навело на закључак да ће се предомислити и да ће се поново кандидовати.

Уз Фига, кандидатуру за председника ФИФА најавили су и некадашњи француски фудбалер Давид Жинола, независни кандидат Жером Шампањ, потпредседник Азијске фудбалске федерације, принц Али и први човек холандског фудбала Михаел ван Праг.

Фиго сматра да је Блатеру дошао крај, поготово због разних афера које никада до сада нису биле разјашњене.

"Нико није недодирљив. Ако неко мисли тако - онда греши. Блатер дуго руководи организацијом, још од 1998. године и зна како ствари функционишу, али ја ово сматрам феноменалним изазовом да убедим људе да ме подрже. Какве су ми шансе? Знате, даћу вам пример баш из фудбала: понекад се сретну најјачи и наслабији тим у лиги. И не знате ко ће да победи. Некад сте уверени да ћете победити, а ви изгубите. И обратно. То је лепота спорта. А у томе је и чар моје кандидатуре. Неће бити лако, али морам да верујем".

Коментари / 0

Оставите коментар