Васић: Повуците приједлог закона!

Колико сам схватио, нешто се узјебало са Јавним Редом и Миром. А да би се то ријешило, прошириће се појам Јавни Простор.

Република Српска 28.01.2015 | 13:15
Васић: Повуците приједлог закона!

Друштвене мреже ће се сматрати Јавним Простором. Трг Фејсбука. Булевар Гугла. Први твитерски приградски пут. Њих је мало.

Тако је МУП појаснио потребу да се то прошири да сам увјерен да се неће смирити док се Мрежашима не уђе у гаћице.

Цијели случај је Аматерски Импровизоријум.

У ситуацији када су сви системи разорени, послије рата и краха СФРЈ, а ми ни један не желимо да обновимо или изградио наново, јер нам свима одговара дерегулативна анархија и анархична регулација, доносити појединачне клинове да би зачепаљли рупе од којих је састављена каца, може да буде трагикомично а никако ефикасно.

Као у случају Муповог објашњења.

Власт која доноси законе који се не могу примијенити и провести, руши саму себе и није за власт.

Сјећамо ли се неко закона о пушачима и непушачима у кафанама и осталим јавним објектима. Шта је, на крају, било. Убудале се бациле паре, мало инспектори ходали и ником ништа. Пуши ко гдје стигне и коме стигне.

Власт која се боји Проширеног Јавног Простора и није за власт.

Власт која не умије да објасни и побије афере које узбуђују Јавност, било то у пивници или на Мрежи и није за власт.

Постоји Слобода Збора и Говора.

То није измислила ни ова, ни прошла, власт, ни Оесце, ни Охаер. Већ Тито и његови.

То се не може подвести под Јавни Простор.

Кориштење Друштвених Мрежа за слободу збора једнако је као и кориштење плаката.

Да ли су плакати Јавни Простор. Да ли су офсет машине на којима су штампани, Јавни Простор. Да ли је офсет плоча Јавни Простор. И да ли је онај ко је убацио плочу у машину, опрао је од гумиарабике и спустио ваљке за боју, нешто незаконски засрао у Јавном Простору.

Они који се баве свим овим, укључујући и Мрежаше, не разумију ни десети дио.

Укључујући и Народне Посланике.

Бореновић тражи подршку против стављањеа тог Проширења на дневни ред.

А не каже који је курац љетос радио кад је исти ушао као Нацрт.

Мада би му одговарало да сада МУП дође по мене због овог Који Је Курац.

Није ништа радио. Глумио Промјене. Јебао га Гласач који га је огласао.

Неки траже помоћ Оесцеа.

А познато је да од Оесце увијек од нас прави Оевце.

Јавност Републике Српске мора сама да рјешава своје послове. Као и Народни Посланици. Као и други.

У високофреквентном вијеку појам Слободе се проширио. То доноси нове одговорности. Нема више туђег курца за глогиње. Јер нема ни глогиња.

Појам рестрикција се такође модификује у високофреквентном интернетском свијету.

Дабоме да је слободно изразити се. Али је упитно да ли се мора имати обзира према неким масовним симболима као што је Пророк. Неупитно је, пак, да се не може убијати због тога.

Цијело друштво је пред новим изазовима.

Они који мисле да се све може регулисати законима, доћи ће врло брзо до закона о сезони лова, нпр, на Новинаре. Три недјеље. Као и на туне.

Јавност и друштво, НДД Сфера, морају градити своје координате и скале вриједности. Тада ће се ствари донекле регулисати.

А то је много теже од доношења лоших закона. Који се и онако лако набију наК. А онда се рупа проширује. Као Јавни Простор. Јавна Рупа.

Повуците Га.

ВасицРајко.Блог 

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

СНСД Бијељина

28.01.2015 06:23

Рајко престани писати висе да не добијес по носу од сефа.Радојциц је искористио присли пут твоје писање а онда кад су се огласили Додикови пијуни и осули по теби нико се није огласио да стане на твоју страну јер су сви лицемерним.Само себи лицно правис стету јер је свијет пут полтрона.Радојциц је класицни примјер тога,да му је да влада али да га други поставе и боре се за њега.Мало сутра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФК КРАЈИНА

28.01.2015 06:26

БРАВО РАЈКАРДЕ АЈКУЛО СТАРА ПОДРСКА 100%

ОДГОВОРИТЕ
Name

халло киттy

28.01.2015 06:31

Рајко поново мало псује само овај пут на своје и на крају тврди да је нови пророк. Знам да би сад многи посли за њим посебно ова омладина која се не сјеца ста је прије радио и прицао по свом блогу. Ал то је тако ако закон продје и буде се ретроактивно примјењиво дзаба це му бит тврдња да му је Тито дао слободу гобора. И да јесте тад није било блога нит јавног добра фејсбука и тwитера. Тако да це Рајко по свему судеци бит прва зртва новиг закона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

28.01.2015 06:33

Од цега ли је склепана ова скупстина?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

28.01.2015 06:38

Рајкане, твоја метаморфоза је још у току. Од оне одвратне ларве, претвараш се у финог лептира... купусара. Шта ће сад ШЕФ рећи? Ако овако наставиш дозволићу ти да напишеш молбу за пријем у једну озбиљну партију. Па ако сведоци кажу да си се поправио онда ћемо видети. Кога си ти бре, нашао да купаш са тим покајањима, ало, СНСДе одлази и ти заједно са њима у разним правцима, Туњице, Фоча а неки и у Зеницу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоx

28.01.2015 06:57

Нека си им рекао Рајкане да ти га повуку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

28.01.2015 06:59

У праву је: "Пуши ко гдје стигне и коме стигне"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сањам ли

28.01.2015 07:04

Рајкула постаје највећи критичар режима Милорада Додика?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

28.01.2015 07:33

Шта смо ми, ако ниси са мном против мене си.

ОДГОВОРИТЕ
Name

шкорпија

28.01.2015 07:43

"Велики поздрав" свим гласачима који су на протеклим изборима за биједних 100 КМ дали гласали за актуелну власт и дали им легитимитет да нам све ово раде! А Бог зна шта ће још смислити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мица Трофртаљка

28.01.2015 07:45

Знаци ли то ако пусим да морам угасити рутер????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Џери

28.01.2015 07:46

Бога ми Рајко преузе од опозиције кормило брода за промјене... Ако овако настави заборавићемо колико је зла донио народу подржавајући режим. А гдје оде опзиција, је су ли још ту у опозицији или спавају?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозиција

28.01.2015 07:59

Сву багру на Туњице , па нека се цедуљицама дописују. Они ниста добро не могу направити само збуњују и овако збуњен и изгубљен народ. Сами се неце похапсити сигурно а опозиција јос спава . Настави ли опозиција овако појавице се неко нови а она це овако инертна заједно са власти заврсити на смецу . Цијели свијет се буди и комеса само наси примају плате и мисле довијека це тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

забрањено пушење

28.01.2015 08:17

"То нам ради несрећо"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Повуци руцну

28.01.2015 08:19

Подрзавам ово Васицево писање острог стила, али га јавно молим да висе у својим текстовима не употребљава рузне ријеци и псовке. Ово цитају и дјеца и млади, па није добро да се погресно уце. Мада је то говор свакодневнице, ал нам је дузност да младе сами не уцимо погресно, ако смо им вец украли будуцност. Толико, за сада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

28.01.2015 08:29

Већини овог народа највише одговара централни комитет и 60-те године прошлог вијека. Прагматични багров им то упорно и нуди, повећавајући дозу из дана у дан. Неписмењаци му се захваљују гласајући за њега. Дакле, узајамно се допуњавају, уживајући у свом мазохизму. То ти је демократија Рајко. Треба погедати филм "У име народа". То је овај народ. Још увијек. И заувијек. Нажалост. Медју свим тим ликовима у филму, само је пар њих исправних. У тој секти званој СНСД један од врло ријетких колико толико исправних узорака си ти Рајко. Иако си прави правцати идиот, будала своје врсте, нећеш моћи остати с њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

снимац

28.01.2015 08:30

Цитам ја Васица измеду редова задњих годину дана одокативно. Стидљиво их је упозораво вец дуго времена,мада они не знају цитати измеду редова или их једноставно болио к...ц за његове мисли. Али касно им је сад а Рајко зна да они немају клинова колико рупа имају,а не на каци мада он мисли на кацу због смрада з..ј б..их мало висе. Они су супљи ко мреза а то нико не зацепи. Кад им то некада највјернији војник казе онда нема сумње да је тако. Изгубили су компас и навигацију,нај..асмо с њима нацисто, мозда сами себе срусе и оборе,јер не видим да ико хоце да искористи ово њихово безнадје и јаваслук.

ОДГОВОРИТЕ
Name

залутали МЕХО

28.01.2015 08:36

Ја се извињавам муслиман сам ,замолио би Зељку Цвијановиц да нареди овима из РТРС,да преноси тенис Новака и Милоса инаце нецу плацати претплату ако немозе она нек казе пред Милораду и он це отици Вуцицу и он це му помоци,ал ја мислим да це ми Зељка помоци јер је њен цовјек у РТРС,а срби су увјек били патриоти према србима и замолио би вас да се укљуците у тенис

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цоре

28.01.2015 08:36

Рајко, слажем се, нека га повуку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борг

28.01.2015 08:52

Васићу пази шта једеш можда ти је то од хране.Гљиве чудне травке и сл.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пеђа

28.01.2015 09:20

Молио бих господина Васића да мало обрати пажњу на ријечник. Јесте да је дуго био Додиков потрчко и имао је од кога наслиједити примитивни вокабулар, али нека то ипак сачува за кућну употребу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

когде

28.01.2015 10:05

Свака цаст! једноставним језиком написано тако да они који хоце да изгласају овај закон могу да разумију-то им је ниво! А не само да га повуку Рајко, могу они колективно и да клекну и повуку!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васкрсија

28.01.2015 10:30

Друже,бивши генерални,Рајкула, узалуд псујеш и једиш се... Нико те опрати не може... Остајеш крив, и себи и другима, што си све чинио да управо њих, такве какви су, доведеш на власт!!! Има народ ону једну просту и проширену - касно се кајати знаш коме!!! Но и то је нешто, ваљда за тебе... За мене, и многе, било би нешто да си то давно, давно псовнуо, када си још био генерални - друже редове!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА ПД

28.01.2015 10:52

РЕ ШКОРПИЈА. СУПЕР ЗА МАЛУ ЛОВУ ЈЕ.У НАС ДО МИЛЕ ВОЉЕ! САМО ДА ПОНОВИМО ИСТО БАР ЈОШ ЈЕДНОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

довла

28.01.2015 11:13

Само да се надовезем: ова искомплексирана јадница Зељкаиз Прњавора, одакле је вец, досла до генијалне идеје а поводеци се убједјењем да су сви неписмени сељаци као сто је њен миле, па трпадзија нови и круг бизМисмена цијем она друству припада. Неце проци. Нису наси студенти, дјеца, а ни старији полуписмени . Нецете овај пут багро!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан Нишевић

28.01.2015 11:37

Хоће ли забранити и пушење на фејсбуку као и на другим јавним мјестима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика..

28.01.2015 12:13

Повуците га!!... Повуци га ти, срам те било...

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

28.01.2015 12:16

Рајкане боље да "повуку" ланац за воду и са водом оду!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИКо

28.01.2015 12:38

Је ли ово на слици наса прмијерка на ФБ? Угасила свјетло да не смета дјеци и музу и фејсбуци. Мозда и она након тог закона висе неце смјети ици на ФБ па ко вели да ја искористим док мозе. :-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозиција

28.01.2015 12:54

Повуците ме ! Васиц, Радоичић , Миле ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира

28.01.2015 15:24

У праву је Рајко. свуда само недослиједност и непровођење прописаног. Ето, нпр пушење. Сјећа ли се још неко те забране. Не, брате. Пуши се свугдје.у домовим аздравља, како онда одвикавати пацијенте од тога. Пуши се у школама, како онда васпитавати ученике да је пушење штетно. Аинспекција је посебна прича, никад их нема тамо гдје требају бити, не смију ни привирити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гацко

28.01.2015 15:59

То црвена багро кољите се измедју себе док вас нестане...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дадо

29.01.2015 16:32

ВАСИЦУ ТИ СИ ЗАБОРАВИО КАКО СУ ДВЈИЦА ПОПИЛА САМАР ОД ДОДИКА И СУТЕ КО ЗАЛИВЕНИ-ТЕБЕ САМАРОМ САМО МОЗЕ ЗАЛЕДИТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубиса

29.01.2015 23:21

Цијенеци труд, прво новинара БН ТВ, па онда и власника исте, не могу вјеровати да Васковиц и Васиц, два морална пигмеја, сто би рекао Дјордје Цварков, преко ноци постају "блогери" којима требамо вјеровати. Отпадник СНСД, или испрдак истог, као и отпадник емисије 60 минута, или испрдак истог, постају ударне игле БН телевизије, који нам говоре ко смо, ста смо и ста нам "они" други раде. Молим све уцеснике бесмислених коментара, да ако икако имају воље, погледају на YоуТубу њихове изјаве, коментаре и прилоге, прије само неколико година. Не могу вјеровати да цеститим новинарима БН телевизије "колеге" постају људи, попут ове двојице...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубиса

29.01.2015 23:59

Пази кога "лајкас" хттп://www.глассрпске.цом/новости/вијести_дана/Целни-људи-СИПА-и-Тузиластва-нису-знали-ниста-о-пријави/лат/18060.хтмл

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

30.01.2015 08:20

МА ПОВУЦИТЕ ГА ВЕЋ ЈЕДНОМ...............!'?

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

30.01.2015 15:28

Недавно си писао супротно,а сада уз овај ријечник желиш да се оправдаш.Ко ти вјерује то је његово право,али већина не."Вук длаку мијења,а чуд никада."

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈРМ

30.01.2015 18:38

Шта је то јавно мјесто: Под јавним мјестом у смислу овог закона (Закон о јавном реду и миру у РС) подразумијева се мјесто на којем је слободан приступ појединачно неодређеним лицима без услова или под одређеним условима, као и просторије државних органа, предузећа, других правних лица и других мјеста када је усљед близине или изложености видику или чујности извршеном радњом дошло до узнемиравања или негодовања грађана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирсад Селмановиц

02.02.2015 22:51

Марјан Арсенов 26. Децембар 2014 • Уређено • Не потцењуј огромну моц коју са собом носис,.. они који зеле да те потциње су ње свесни и управо је зато зеле под својом контролом,али ,не,имас паметнијих ствари од испуњавања тудјих прохтева... ТИ имас дузност према својој дусхи да зивис зивот својих снова,ти се требас окренути дубљој мудрости у себи која те мозе подуцити како да сви имају могуцности да испуне своје потребе,јер добробит свих је и твоја добробит,а твоја добробит је на радост свих,ако разумес. Зато разуми да је битно следити своје снове,али да је мудрост у пазљивом бирању истих. И ста на крају ? ово није бла бла текст,ово су мисли које мене покрецу у ономе сто циним а мозда це покренути и тебе. Не свиђа ми се • • Размјена • Yоу, Љупче Павловић, Раде Новаковиц, Бхимасена Мелкиор Бојан анд 110 другихлике тхис. • 21 схарес • Марјан Арсенов Зивот роба и није зивот.. бар не у оцима борца. хттпс://www.фацебоок.цом/нотес/марјан-арсенов/слобода/10152136923043470 Марјан Арсенов СЛОБОДА Некад давно,људи су били слободни,то је било толико давно да су данасњи људи заборавили ста то знаци. У то далеко време људи су се радјали са слободом да одаберу празно парце земље и на њему подигну куцу,такодје су имали слободу да иду било где,колико год далеко зелели,некад су и цела племена исла са краја на крај земље. У то време су били слободни да воле без страха,без предрасуда.У то време су имали слободу да користе све материјале који су им били потребни,дрво,камен,земљу,то је било природно.у то далеко време људи су имали слободу да едукују своју децу како зеле и да брину о њиховом здрављу како сматрају да је најбоље,у то време су имали слободу,могуцност да проводе време као породица заједно ако то зеле,такодје су имали слободу да своје мртве сахрањују где позеле(бесплатно) или спале,вец по вери и осецању срца ил зељи преминулог. Данас је време када слободе брзо нестаје,слобода је највисе ограницена страховима: Ста ако не платим рацуне, Не могу преко границе,немам визу... Не одобравају куцно сколовање,морам овако,онако... Немам пара за гориво,немам пара за превоз,морам се сверцовати... Неце бити довољно за храну... уредјаји се нон стоп кваре по истеку гаранције,итд итд,све висе људи се среце са таквим мислима,које су неприродне за слободне људе. Питање ста нас ограницава,на пример зелимо узети парце земље на којем нико не зиви,ал не, по закону то припада некоме? како мозе припадати несто некоме ко то не користи? По закону све то мозе,дакле закони су оно на ста требамо обратити пазњу. Неко је споменуо да градјани подлезу закону а да крупни криминалци пису законе како би њихови злоцини били легални. има ту несто ... јер Право на воду увек мора бити право цовека,а то се доводи у питање по новим законима који се несто појављују,најављују код нас, Право на ваздух(да звуци апсурдно али спремају се да наплацују сто дисемо,ко?- дрзава а ко је то ? онај који узима слободу,па сад,назовите како хоцете)... Право на зивотни простор(многи немају свој простор па су присиљени приватно да плацају стан,куцу) Право на стварање,сакупљање хране, итд...

ОДГОВОРИТЕ