Светом Сави у част

У Центру за културу у Бијељини одржана је Светосвска академија којом су отворене Светосавске свечаности у епархији зворничко-тузланској.

Република Српска 26.01.2015 | 22:55
Светом Сави у част

Химном Светом Сави коју су извели мали и велики хор “Србадија” започела је Светосавска академија у пуној сали Центра за културу. Поред многобројног свештенства и грађана, били су ту и људи из политичког живота Бијељине и Републике Српске.

Част да бесједи о светитељу припала је протонамјеснику Радиши Јокићу.

“Оно што је код њега прво и посљедње најосновније и вјечно, то је да је био истински, изворни и аутентични човјек. Велики човјек, Христов човјек. Он је био идел на коме је наш српски народ обликовао, утрасирао и одредио пут нашем националном бићу и то баш онда када се наша народна душа први пут устумарала на раскрсници између два свијета Свети Сава ју је одлучно повео путем Богочовјека Христа”, рекао је протонамјесник Радиша Јокић.

Академију је као и претходних година организовала Светосавска омладинска заједница епархије зворничко-тузланске чији се чланови труде да достојоно обиљеже славу првог српског архиепископа који је као завјештање српском народу оставио много тога.

А то је: “Да чувају и његују братољубље, да чувају јединство, језик, вјеру, своје обичаје, своје писмо у првом реду, јер изгубе ли све ово наведено изгубиће себе, свој идентитет и на крају крајева и своју државу”, казала је Милица Игњетов из Светосавске омладинске заједнице епрахије зворничко-тузланске.

“Сав овај круг и циклус Светосавских свечаности позива нас да узвишено мислимо о нашем родоначелнику Светоме Сави јер он је искра која је задојила српски народ оним што је нејљепше што имамо и чиме се поносимо, а то је свето Православље”, рекао је јереј Миран Гавриловић, који је координатор активности Светосавске омладинске закеднице епархије зворничко-тузланске.

Свечаности посвећене Светом Сави завршиће се гламурозним Светосавским балом у Етно селу Станишићи 7. фебруара.

(БН ТВ)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

милица

26.01.2015 22:38

Доста висе и овог Мице Мицица, када це вец једном у пензију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГЛАВНИ ГРАД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ СРПСКО САРАЈЕВО

27.01.2015 20:27

СРЕТНА СЛАВА СВЕТИ САВА. МИЋО, САМО НАПРЕД БОГ ТЕ БЛАГОСЛОВИО И ДОБРО ДАО И ТЕБИ И СРПСКОМ РОДУ И НАШОЈ СЛАВНОЈ СЕМБЕРИЈИ И БИЈЕЉИНИ.ДА ЖИВИМО СВИ У СЛОЗИ, СВЕТИ САВО ТИ ПОМОЗИ, СРЕЋНО СА ПЛАНИНЕ ВИЛА КЛИЧЕ ЖИВИО НАМ ГРАДОНАЧЕЛНИЧЕ МИЋИЋУ, СРЕЋНО У ВЕКОВЕ ВЕКОВА АМИН.....

ОДГОВОРИТЕ