ФБИ у Њујорку ухапсио руског шпијуна

Амерички Федерални истражни биро (ФБИ) саопштио је да је у Њујорку ухапшен један руски шпијун, осумњичен да је био члан мреже која је покушавала да прикупи економске податке и регрутује Њујорчане да шпијунирају за Русију. Јевгениј Бурјаков, звани Жења, ухапшен је у њујоршком кварту Бронкс.

Свијет 26.01.2015 | 22:40
ФБИ у Њујорку ухапсио руског шпијуна

Он се представљао да ради за једну руску банку, саопштило је америчко министарство правде и навело да су двојица његових наводних саучесника из исте мреже, који су заштићени дипломатским имунитетом, напустили САД. Двојица саучесника идентификовани су као Игор Спорјишев и Виктор Подобниј.

Први је био комерцијални представник Русије у Њујорку од новембра 2010. до новембра 2014, а други је био аташе у сталној мисији Русије при Уједињеним нацијама од децембра 2012. до септембра 2013, према подацима америчког министарства правде.

Министарство правде је навело да су њих двојица, пошто су званично радили за Русију, изузети од обавезе да обавесте америчко министарство о правој природи њиховог посла, али то изузеће им не дозвољава да сарађују са Бурјаковим или да му помажу у његовом деловању као нерегистровани агент Русије у САД.

Спорјишев и Подобниј су имали за задатак да покушају да регрутују становнике Њујорка да постану обавештајни извор за Русију и да задуже Бурјакова да прикупља податке и преноси своје извештаје Москви.

Међу темама на којима су радили су потенцијалне америчке санкције руским банкама и напори САД да развију алтернативне изворе енергије, навело америчко министарство правде.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ех

26.01.2015 22:12

Глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

26.01.2015 23:19

Нема дилеме , историја се понавља ко некад у стара добра времена блоковске подијеле , само што нема нам драге Југославије и ТИТЕ данам извуче корист из њиховог конфликта , штета !

ОДГОВОРИТЕ
Name

грга

26.01.2015 23:27

А и ови американци воле слагати и измислити ови наси политицари су мале маце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

27.01.2015 07:14

А шпијуна И белаја

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

27.01.2015 13:15

Шта имају прикупљати екокмске податке када сви знају да су близу краха.Не могу се вјечно штампати долари без покрића. Они имају толико јаке шпијунске и безбједосне службе да им се људи могу шетати у парку испред Бјеле куће и слати дронове.

ОДГОВОРИТЕ