Ови градови су идеални за живот

Почетком сваке године туристички портали и часописи праве листе најпожељнијих дестинација на свијету. На тим листама ријетко се нађу и дестинације које можда нису популарне међу туристима, али су итекако вриједне пажње. ББЦ је стога направио листу градова које, не само да треба посјетити, него су идеалне за живот на дуге стазе.

Свијет 26.01.2015 | 07:59
Ови градови су идеални за живот

Велингтон, Нови Зеланд

Овај град је у посљедње вријеме постао популаран захваљујући филмовима "Хобит" и "Господар прстенова". Велингтон има 200.000 становника, а у овој години ће прославити 150. годишњицу као пријестолница Новог Зеланда. Граду не недостаје модерних ресторана, барова и кафића.

Становници Велингтона воле рећи да се њихов град "понаша попут града, али да се воли као село". Сви су јако љубазни и срдачни, а немојте се изненадити ако вас потпуни странци поздраве на улици. Насеља попут Келбурна су савршена за студенте и младе породице.

Низва, Оман

Низва је проглашена исламском пријестолницом културе за 2015. годину. Град је то који изузетно поштује исламску културу, традицију, језик, умјетност и науку. Некада пријестолница Омана, Низва има богату историју која се најбоље огледа и истоименој тврђави саграђеној 1650. године, која доминира панорамом. Становници су увијек пријатељски расположени и веома приступачни.

"То је прилично опуштено мјесто гдје ће вам људи прискочити у помоћ кад год вам затреба", кажу они који су живјели у Низви.

Ченај, Индија

Овај град на источној обали је некад био само успутна станица према унутрашњости земље, но све више постаје атрактивна дестинација и један од најсигурнијих великих градова у Индији. Ченаји има 4,3 милиона становника, но без обзира на то, живот није ни изблиза ужурбан као у другим мјестима.

"Ченај је некада био веома конзервативан, но сада је савршен спој традиционалног и модерног. Људи су опуштени и отворено прихватају промјене", каже један старији становник.

Насеље Бесант Негар, смјештено на обали и удаљено 10 км од центра града, једно је од најљепших за живот, са добрим школама и великим бројем ресторана и кафића.

Салта, Аргентина

Град добро очуване колонијалне архитектуре богат је тржницама, виноградима и ресторанима у којима се служе традиционална јела.

Становници град зову Салта ла Линда (предивна Салта), а осјећај заједништва међу њима је веома изражен. Блага клима могућава боравак на отвореном током цијеле године, па је Салта идеална за шетње и пикнике.

Крајолик је разноврстан, па тако у року неколико сати можете бити на планини, у пустињи или џунгли. Мјештани су испрва резервисани, али неће одбити да помогну странцима. Живе опуштено и увијек имају времена за кафу. У приградским насељима се сви познају, а одлазак у локалну трговину не може проћи без угодног ћаскања.

Јоханесбруг, Јужна Африка

Јужноафричка метропола доживјела је прави процват након што је искоријенила криминал. Некад су овај град сви избјегавали, но данас је то град могућности.

Музеји, продавнице и галерије су на сваком кораку и сви могу наћи нешто за себе. За живот се препоручујуе кварт Лонехил на сјеверу града. Ријеч је о посебно активној и уједињеној заједници гдје становници раде све како би паркови били чисти, а улице сигурне. Сваког викенда овдје врви од људи који шетају, возе бицикл или једноставно уживају у парку.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

26.01.2015 11:09

На жалост већ сам био у добу када је тешко добити визу, али сам могао да средим за Нови Зеланд. Права ствар јер бих отишао на дрги крај планете, што даље одавде. Е тако је када си патриота. Такви увјек живе у бједи, а дезертери и лопови имају власт...

ОДГОВОРИТЕ