Агенција крије информације о случају “Бобар банка”

Транспаренцy Интернатионал БиХ је обавијештен да је Агенција предузимала активности у предмету Бобар банка ради спречавања постављања привремене управе, али да те информације представљају службену тајну.

Република Српска 20.01.2015 | 13:00
Агенција крије информације о случају “Бобар банка”

Транспаренцy Интернатионал Босне и Херцеговине спроводи истраживачке активности са циљем утврђивања шта је предузела Агенција за банкарство Републике Српске како би се спријечило постављање привремене управе и посљедично одузимање дозволе за рад Бобар банци а.д. Бијељина.

ТИ БиХ је упутио захтјев за приступ информацијама Агенцији за банкарство РС захтијевајући информације о свим подацима, чињеницама и сазнањима којима Агенција доказује да је раније предузимала радње у предмету Бобар банка. Иако смо обавијештени да такве информације постоје, односно да се раније поступало у овом предмету, Агенција је информације одбила уступити истичући да оне представљају службену тајну.

ТИ БиХ је такође тражио од Агенције за банкарство РС да достави извјештај о финансијском стању и перспективи Бобар банке а.д. Бијељина, али и завршни извјештај о току поступка привремене управе и њеном окончању, са образложењем које су мјере реализоване у поступку привремене управе.

Споменути извјештаји су морали бити сачињени према Закону о Агенцији за банкарство, а ликвидациони поступак је могао бити предложен једино на основу извјештаја о финансијском стању и перспективи банке.

До данас спорни извјештаји нису достављени и предочени јавности, иако јавност полаже право да их посједује, јер само на основу њих се може оцијенити рад привременог управника, који је сада уједно и ликвидациони управник.

С обзиром на штету која је наступила по финансијски систем и привреду Републике Српске, али и на оправдане сумње у постојање злоупотреба, као и на раширено неповјерење међу грађанима и корисницима финансијких услуга, Агенција за банкарство РС је обавезна да објелодани јавности све мјере које су раније предузете према Бобар банци а.д. Бијељина.

Закон о слободи приступа информацијама Републике Српске поставио је оправдани јавни интерес изнад заштићених вриједности, као што је службена тајна, и ТИ БиХ сматра да управо у случају Бобар банке а.д. Бијељина јавност има право да зна шта је предузето уступањем свих званичних аката.

Транспаренцy Интернатионал БиХ наставиће инсистирати на јавности рада Агенције за банкарство РС и њеног руководоства, али и на утврђивању одговорности у случају Бобар банке користећи сва расположива правна средства.

Извор: Бука

 

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Милос

20.01.2015 12:46

Зна се ко крије? Онај ко дрзи агенцију за банкарство а то је власт Републике Српске на целу са Милирадом Досик.Засто?Просудите сами.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиљана

20.01.2015 12:47

Кад једну али само једну висемилионску превару ријесе,лопове осуде и то да се јавно објави поцецу вјеровати да има сансе и да правда негдје зиви,све док се то не деси нормални,постени могу само селити одавде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

20.01.2015 13:24

Подаци се крију јер су лоповлуци великих размјера у питању,а главни актери су - зна се- додо са пајташима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

недјо2

20.01.2015 13:27

Могу крити колико хоце али на крају пара нема глупост

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

20.01.2015 13:36

Не крије агенција већ Милорад Додик, схватите већ једном све је у његовим рукама. Нажалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

20.01.2015 13:41

Наравно да затаскавају пљацку јер у агенцији за банкарство раде све голи странацко подобни криминалци,месетари и каматари блиски власти.Позивам уцјењену полицију да истразе порјеко имовине ових бандита те резултате објаве јавно а онда це народу бити јасно о каквој се багри ради.Посто Српска нема независну полицију,тузиластво,судство ови мафијаси блиски власти це и даље пребацивати милијарде народних пара на своје и иностране рацуне својих политицких ментора без страха да це одговарати за отворене пљацке народа Српске, јер муп,судство,тузиластво одавно постадосе приватне агенције, плацене народним парама да стите крупне мафијасе блиске власти и сигурно неце реаговати на ове јавне пљацке организоване од владајуце олигархије.Ових 10 милиона су кап у мору милијарди опљацканих од Здравства,бирца,сума,пија,електра,геодетске,зељезница,царина,пдва...ЈЕЛ НЕКО РОБИЈИ ДРАГА ГОСПОДО ЗА СВЕ ОВЕ ПЉАЦКЕ?Наравно да није и неце док ови мафијаси на власти буду управљали својим теклицима којима куписе дипломе на бувљаку те их монтирасе у врх МУПА,СУДСТВА,ТУЗИЛАСТВА да их стите од кривицне одговорности.СВЕ ГОЛИ ЛОПОВ И БАНДИТ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милован

20.01.2015 13:42

Како се крије ако је Агенција поднијела пријаву Окрузном тузиластву. Контрирате сами себи у цланку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лапсус лингуае

20.01.2015 14:16

Знате ону фамозну реченицу: "Нека то истраже надлежни органи."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милован

20.01.2015 14:26

Тражим ту информацију и не могу да је нађем. Wебсите АБРС-а такође нема никакву информацију (и изгледа као да је направљен и тако остављен 1995.). Што се тиче Окружног тужилаштва: Јел' то оно тужилаштво које није процесуирало ни један злочин почињен од стране СНСД-а?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симе

20.01.2015 14:31

Ма која агенција???????? Па прво треба похапсити руководство агенције за банкарство и одузети имовину нелегално стецену, па цете видјети онда како це да развезу језике, ко вели ако идем ја идете ви сви који сте стоструко висе узимали, па се развезе, полиција, нароцито крим инспектори знају како то иде!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

20.01.2015 14:54

Господо заборављате да је то била приватна банка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

20.01.2015 16:35

АКО ДОКТОРИ И СУДИЈЕ РАДЕ У ЈАВНИМ УСТАНОВАМА А УТВРДЈЕНА ИМ КРИВИЦНА ОДГОВОРНОСТ И ОСУДЈЕНИ СУ ЗА ЗЛУПОТРЕБЕ СЛУЗБЕНОГ ПОЛОЗАЈА КАКВА ЈЕ ТО ЗЕМЉА..?

ОДГОВОРИТЕ
Name

бнфан

20.01.2015 16:57

Јос увјек се прикривају подаци у банци и Агенцији за банкарство. СТА ЈЕ СА КРЕДИТИМА РАДНИКА БОБАР ГРУПЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пази бандера

20.01.2015 21:58

Кријеш,кријеш, нешто ктијеш....а то не би смео !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Језда и компанија

20.01.2015 22:39

Ви младе не знате о њему пуно. Тај Бобар лици на њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

опала

20.01.2015 22:58

Мало се јело , више се пило,а много обогатило !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА

21.01.2015 07:10

АУУУ ДА МИ ЈЕ ЗНАТИ КО ЈЕ ЖИРАНТ ОВОЈ ББ ШТО ЈЕ НАДРЉО.!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

21.01.2015 07:11

Бранили сте Гаврила, сад на видјело излазе његова прљава дијела...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

21.01.2015 07:31

Тужити г..на и гонити до Стразбура. Мора се од нечега почети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЕР-афим -аферим

21.01.2015 07:35

Те паре је узео СНДС- Додик и вратио своме пријатељу ција је банка посудила Бобару једанаест милиона марака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

21.01.2015 08:11

Како вам се да висе оптузивати СНСД, јос мало и кад птица преко куце пролети многи од вас це оптузити СНСД. Господо болесно је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА ПД

21.01.2015 12:31

ШТО ТО АГЕНЦИЈА КРИЈЕ. ВЈЕРОВАТНО КОЛИКО ЈЕ ПОКОЈНИ БОБАР БИО СПОСОБАН КРИМИНАЛАЦ. НАЈЕДНОМ СВИ СУ ОКО ЊЕГА ЛОПОВИ ПОГРАЛИ ГА АЛИ НИКО СЕ НЕ ПИТА ДА ЛИ ЈЕ ТО СВЕ ТАЧНО. МОЖДА ЈЕ ПОКОЈНИ ГОСПОДИН ТО СВЕ ПРИПРЕМИО ПА ОНДА ОТИШАО БОГУ НА ИСТИНУ. НИЈЕ СЕ ТУ МОГЛО ТАКО НЕШТО РАДИТИ БЕЗ ЊЕГОВОГ ЗНАЊА. А ТО ЈЕ ДОБАР ПРИМЈЕР "НЕ ПИТАЈТЕ МЕ ЗА ПРВИ МИЛИОН" ЗА ОСТАЛО СВЕ ЈЕ У РЕДУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БН

22.01.2015 07:31

Колико је криво руководство банке за такво пословање, за кредите радника, толико је крива и агенција која 2 пута годишње долази у контролу и до сада све било у реду а сад наједном се банка мора ликвидирати. Та банка никад није била ликвидна.

ОДГОВОРИТЕ