Анализа: Шта може Звезда у Топ 16?

Покушали смо да проценимо шансе изабраника Дејана Радоњића у другој фази Евролиге, а оно што је сигурно је да ће публика уживати у 14 нових великих утакмица.

Кошарка 22.12.2014 | 23:40
Анализа: Шта може Звезда у Топ 16?

Кошаркаши Црвене звезде пласманом у Топ 16 фазу Евролиге направили су историјски успех и навијачи београдског клуба имаће прилике да гледају још најмање седам великих утакмица у наставку сезоне. Покушали смо да да направимо анализу ривала који чекају Звезду у наставку такмичења, као и оквирну прогнозу домета црвено-белих.

РЕАЛ МАДРИД (8-2 у првој фази) - Славни Краљевски клуб освојио је прво место у А групи, али је евидентно да није доминантан као прошле сезоне. „Кичму“ екипе као и претходне сезоне чине Серхио Родригез, Руди Фернандез, Серхио Љуљ и Јанис Бурусис. Реал је у првој фази Евролиге изгубио на гостовању турском Ефесу, док их је у Мадриду изненадио Уникс из Казања. Као и сваке године, Краљевски клуб има амбицију да дође до трофеја, првог од 1995. године.

ПРОЦЕНА: Звезда губи у обе утакмице.

БАРСЕЛОНА (9-1) - Као и сваке сезоне у претходне две деценије, каталонски гигант један је од најозбиљнијих кандидата за пласман на завршни турнир. Једини пораз у првој фази доживели су на свом терену против Фенербахчеа. Анте Томић је доминантан под кошем, ветеран Хуан Карлос Наваро, иако има проблема са повредама, и даље је ту, спреман да погоди када је густо, као и Марселињо Уертас. Неће Барселони бити лако у Београду, али је ипак фаворит у оба меча.

ПРОЦЕНА: Звезда губи у обе утакмице.

МАКАБИ (7-3) - Понос Израела ове сезоне брани титулу шампиона Европе освојену пролетос на Фајнал фору у Милану. Макаби је освојио друго место у Б групи, иза неприкосновеног ЦСКА из Москве. Девин Смит је најбољи стрелац гиганта из Тел Авива, а ту су још и одлични Џереми Парго и Брајан Рендл. За очекивати је да уочи старта Топ 16 фазе буде одређених промена у тиму, а једна од њих је и одлазак центра Алекса Марића. Прошле сезоне Макаби је у Евролиги два пута добио Звезду, али црвено-бели сигурно имају шансу пред испуњеном Ареном у Београду.

ПРОЦЕНА: Звезда побеђује у Београду, Макаби у Тел Авиву.

ПАНАТИНАИКОС (5-5) - Великан из Атине освојио је треће место у Ц групи, а ове сезоне играо веома променљиво у елитном европском такмичењу. Еј Џеј Слотер предводи листу стрелаца код Зелених, у скоку доминира Џејмс Гист, а све то организује и „пакује“ искусни и трофејни Димитрис Дијамантидис. Члан тима из Атине је и бивши кошаркаш Звезде Демаркус Нелсон, али он је у октобру доживео озбиљну повреду тибуле. Као и Макаби, и Панатинаикос је прошле сезоне два пута играо против Звезде и победио је и у Атини и у Београду. У оба случају то су практично били мечеви на једну лопту, с тим што је и ове сезоне у Атини фаворит Панатинаикос.

ПРОЦЕНА: Звезда побеђује у Београду, а Панатинаикос у Атини.

ГАЛАТАСАРАЈ (4-6) - Нови судар са турским гигантом, вероватно ће, нажалост, донети нове тензије које немају много везе са спортом, а све због убиства навијача црвено-белих Марка Ивковића у Истанбулу уочи меча у првој фази. Звезда је тада изгубила тек после два продужетка, а у Арени је славила. У односу на прву фазу, Галатасарај је остао без Нејтана Џаваија, Пјетра Арадорија и Фуркана Алдемира. Довели су Патрика Јанга. Црвено-бели су против Турака свакако фаворити у Београду, а чини се да ће Истанбул бити једно од гостовања где ће Звезда моћи да тражи шансу за брејк.

ПРОЦЕНА: Звезда побеђује у Београду, Галатасарај у Истанбулу.

ЖАЛГИРИС (5-5) - Литванци су кроз „иглене уши“ обезбедили пласман у Топ 16 фазу и требало би да представљају нешто лакшег ривала. Макар на папиру... Освојили су треће место у А групи, иако по приказаним партијама нису одушевили. Без икакве дилеме, Џејмс Андерсон је најбољи играч овог тима. Први је стрелац и асистент, а трећи по броју скокова у Жалгирису. Победа Звезде у Београду не би смела да дође у питање, али је питање како у ће се црвено-бели снаћи у Литванији, поготово ако домаћина крене шут.

ПРОЦЕНА: Звезда побеђује у Београду, Жалгирис у Каунасу

АЛБА (4-6) - Биће то судар Звездине легенде Саше Обрадовића, сада тренера Берлинаца, са бившим клубом. Алба је у првој фази забележила четири победе и шест пораза и заузела је четврто место у групи. Џамел Меклин је најбољи стрелац, а ту су још Клиф Хемондс и Реџи Рединг. Црвено-бели ће против Албе вероватно имати најбољу шансу да остваре обе победе у групи.

ПРОЦЕНА: Звезда побеђује у обе утакмице.

Ако се обистине наше прогнозе, Црвена звезда ће у Топ 16 остварити учинак од пет или шест победа, односно седам или осам пораза. Овај систем такмичења у Топ 16 уведен је пре две године. У сезони 2012/13 у четвртфинале се пласирала Лаборал Кућа са осам победа и шест пораза, а испод црте остали су Химки, Монтепаски и Малага са учинком 7-7. Прошле сезоне већ је било мало другачије, пошто је седам победа било довољно. Пре тога систем такмичења био је другачији...

Коментари / 0

Оставите коментар