Штрајк у "Елваку" и "Космосу"

Радници бањалучког Космоса, те бијељинске фабрике "Елвако" јутрос су ступили у штрајк.

Република Српска 22.12.2014 | 10:12
Штрајк у "Елваку" и "Космосу"

Радници "Космоса" траже три зарађене плате из прошле године, неисплаћене дневнице, али и дуговања из 2011. и 2012. године, изјавио је предсједник Синдиката "Космоса" Жељко Николић.

Напомиње да већ седам година радницима овог предузећа није уплаћено пензионо и социјално осигурање.

Радници бијељинског „Елвака“, фабрике која послује у саставу „Бобар групације“, ступили су такође још у петак у генерални штрајк. Њима већ годину дана нису исплаћени доприноси и једна плата, за коју не знају ни кад ће, ни да ли ће бити исплаћена, јер су им рачуни блокирани у Бобар банци.

Жељко Малешевић, директор „Елвака“, према ријечима радника напустио је фирму, а из Синдиката нису били расположени да данас говоре за медије. За сутра је најављен долазак представника гранског синдиката Републике Српске.

Око 150 радника бијељинског “”Елвака“ у петак је потпуно обуставило рад због неисплаћених зарађених примања и доприноса, и огорчени чињеницом да у овој фирми има посла и услова за рад, али да је ипак неком у интересу да ова фирма за производњу металних производа оде у стечај, а њени радници заврше на Бироу.

“Не дате нам радити, да зарадимо плату, нек иде у јавност да имамо посла, ево причам, али да снима, ја видим да имају три шлепера спремна за Холандију и још у припреми, али да то менаџмент не да да радимо, неће да плате. Неко је наредио, реци ко, ево новине нек чује цијела Република, да и ми идемо као у Тузли, да се селимо из БиХ.” - кажу незадовољни радници “Елвака.

Иако су радници жељели да јавно покажу погоне спремне за рад, екипи БН телевизије није било дозвољено да уђе у круг фабрике.

Према ријечима радника, директор Елвака Жељко Малешевић, поднио је оставку и напустио је ову фирму оставивши раднике на цједилу. Предсједник Синдикалне организације у Елваку, Милош Пекић, није хтио да говори за медије, каже да је још све у фази преговарања, и да чека да сутра у фабрику посјетите представници Гранског синдиката Републике Српске. Међутим, ни то не улива наду радницима.

„Ово су све лажи и обмане за нас, лажу нас 2-3 године, нису нам дали плате, доприносе, два регреса, све што вам кажу да ће бити лажу, само ће нас вући у дубиозу већу и већу.“ - каже резигнирано један од радника “Елвака”.

Подсјетићемо „Елвако“ Бијељина је трећи квартал завршила је са нето губитком од два милиона КМ. Гаврило Бобар купио је 2009. године „Елвако“ од компаније „Интеграл Инжењеринга“ Лакташи за око 3,3 милиона КМ. Убрзо послије куповине Влада РС је преко Инвестиционо развојне банке „Елваку“ одобрила кредит од 400.000 КМ, а три године касније још један, знатно већи, од 6,5 милиона КМ, директно из Фонда за развој и запошљавање, без финансијског посредника.

РТВ БН

 

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Мллорад

22.12.2014 09:30

Народе мој,све протесте треба организовати у Бакинцима, код Баје и његових, те њих стално питати гдје су народне милијарде?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

22.12.2014 09:37

Е Милораде, ста су ти Бакинци криви?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

22.12.2014 09:37

Данас је почео штрајк и ЕЛВАЦО Бијељина. Само да знате. Позивамо Вас да дођете и као ТВ забиљежите прилог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА

22.12.2014 09:43

"ПОЧЕО ШТРАЈК У КОСМОСУ", РУСИ ОТКАЧИЛИ ДОДИКА, ДОДИК ОТКАЧИО РЕПУБЛИКУ СРПСКУ, А ВИ ОПЕТ ГЛАСАЈТЕ ЗА БАЈУ И ЊЕГОВУ РАЈУ.ГЛАДНИ СУ ТИ ГЛАСАЧИ ПРЕДЈЕДНИЧЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

радници

22.12.2014 09:57

Испитати уговор о прављењу оквирова за каласњикове. Радници раде дан ноц оквирове које продају купцу за 5 КМ. А репроматеријал 10 X скупљи. Ко је склопио уговор и засто? Радници раде дан ноц а немају плате. Грујо је главни директор он је помоцник зато сто нема сколе за директора. Тренутно је у Тунису. Питати Грују ста ради у Тунису?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

22.12.2014 10:19

Ре ЖИКА:А шта са фирмама које је купио АНДРЕЈ ГАРТНЕР или ПЕТАР ДУШАНИЋ?Заборављене,као што ће се заборавити РАОП или КОСМОС за 5-6 годлнаАко смо "ОПРОСТИЛИ" бившим "ГРЕШНИЦИМА",откуд нам право да судимо"САДАШЊИМ".

ОДГОВОРИТЕ
Name

к'о да гледам

22.12.2014 10:21

Ријешиће то Петар Дјокић, нови министар Министарства индустрије, енергетике и рударства. До сада је био министар Министарства рада и борачко-инвалидске заштите. Коначно за министра неко ко позна материју. Човјек са искуством у привреди. Дакле идеалан кандидат за рјешавање питања ремонтног завода Космос Бањалука. Петар Дјокић је у изборној кампањи најавио укидање надзорних одбора. Он ће то сада и провести. Надзорни одбори су упропастили сва државна предузећа. Добро је то Дјокић уочио. Треба увести самоуправљање поново али у правом смислу те ријечи. Радници ремонтног завода треба себи гласањем да изаберу директора. Најновија влада импулса ће Дјокића свакако подржати и у том му и фактички помоћи. Фактички, већ до краја јануара, Космос ће фактички стати на ноге. И фактички почети доносити стотине милиона као некада. Синдикат само треба позвати министра Петра Дјокића и премијера Жељку Цвијановић да додју у завод и упознају се са ситуацијом. Шта би у том свему било добро за власт? Пребацили би сву одговорност на раднике који уствари и јесу криви за сву ову ситацију са посрнулим кафићима, ресторанима брзе хране, аутопраонама, ћевапџиницама, здравством итд. Фактички, некадашњи привредни гиганти су само колатерал неуредјености односа медју трговцима, угоститељима и политичарима и менаџерима. То ће нова влада све измијенити, и довести у ред. И то фактички!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мила

22.12.2014 11:03

Ниста без Дјоке!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сасарс

22.12.2014 11:05

Ја мислим да је покојни Бобар на оном свијету већ добио надимак - Гаврило вентилатор....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозиција

22.12.2014 11:32

Распад система. Док се ове на влати пита ниста позитивно неце бити . Улица, па њих на улицу и у затворе па градити систем .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опозиција

22.12.2014 11:40

Народ дрзе у тору и лазу . Лазу да пара нема а Европа и свијет су пуни пара и даце их увијек само сто ми немамо пројекте. Паре Владе Јапана за Угљевик стоје преко 2 године зато сто се не могу договорити коме колико ! Тако гдје год их нема у комбинацији коцница !

ОДГОВОРИТЕ
Name

бј

22.12.2014 12:20

ПА ЉУД ЕЛВАКО ЈЕ ПРВО КУПИО МГ МИНД ПА ИСИСАО СВЕ ПА ПРОДАО ИНТЕГРАЛУ ПА ОВАЈ ОГЛОДАО СВЕ И НА КРАЈУ ГУРНЗТ БОБАРУ ДА ПОДИГНЕ СИЛНЕ КРЕДИТЕ И ДА ГА ЗАВАЛИ ДО КРАЈА ТЈ ЕЛВАКО ЈЕ ПРАОНА ПАРА ТАЈКУНСКЕ ХОБОТНИЦЕ ЛАКТАСКО КЛАНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

космосова прича

22.12.2014 13:04

Космос од јутрос страјкује,и незна се ниста осим обечања,веле посла има али паре иду споро. Па за невјеровати људи добијају октобарску плату из 2013 на четвртине и замољавају се за стрпљење.Многима се у овој држави дугује много мање али галама много већа.Влада као 100 % власник предузећа се сикира ко робијаш за државу.Па можда би могли рећи ко га брига за радницима кад они изгледа само сметају.А рекоше да је и Аваз био пред капиом Космоса данас "Да ли то значи нешто?"

ОДГОВОРИТЕ
Name

једно питање

22.12.2014 14:38

Ста казе Зељко Ковацевиц сто страјкује Космос?

ОДГОВОРИТЕ
Name

поље

22.12.2014 16:26

ХАПСИТЕ МИН КОВАЦЕВИЦ ЗЕЉКА И ОНДА ЦЕТЕ РАЗМОТАТИ ПРАВИ КРИМИНАЛ

ОДГОВОРИТЕ
Name

БН

22.12.2014 18:11

Бобару сваки дан несто пропада...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гузоња

22.12.2014 19:25

Гласали сте-добили сте.Или сто је јос горе многи нису ни исли на гласање и тиме сте показали да вам стање одговара.А сад се буните и тразите нека права? Седам година нису уплацивали социјално,фале плате и ста јос? Па сто нисте страјковали у октобру,тад би вам мозда несто и дали,да остану на власти.Него сте се сад сјетили?А сад је просао воз,касно се ј..ном кајати.Мозда вам несто дају пред изборе 2018те.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

22.12.2014 20:44

А сада ће се Синдикат јавити да "ЗАШТИТИ"радднике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали Дјокица

23.12.2014 01:12

Хоце ли икад ико покренути поступак откривања НЕВИДЈЕНЕ ПЉАЦКЕ У РУДНИКУ ОЛОВА И ЦИНКА САСЕ ИЗ СРЕБРДЊЦЕ. ГРОСС ДОО, У КОЈОЈ ДОДИК ПРЕКО ЈЕДНЕ КИПАРСКЕ ФИРМЕ ИМА 33% ВЛАСНИСТВА (провјерено) је добио концесију на рудник без тендера и накнаде, иако је рудник и дан данас у стецају. Таква тајкунско мафијаска "гимнастика" није видјена од како је гавран поцрнио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сиромасни Радник Космоса

27.12.2014 16:52

Недају ни за хљеб, да зивимо од ваздуха а у ваздуху несто смрди.

ОДГОВОРИТЕ