Нема преговора до краја 2015.године

Отварање приступних преговора између Србије и Европске уније по поглављима не може се очекивати пре краја идуће године, изјавио је политички аналитичар Душан Јањић.

Србија 21.12.2014 | 19:09
Нема преговора до краја 2015.године

Инсистирање неких држава Европске уније да се поглавље 35 – тиче се примене Бриселског споразума отвори као прво, резултат је - према његовим речима, пристанка Србије да својевремно прихвати документ назван нон пеипер.

Јањић је такође потврдио да нормализације односа са Приштином не пдразумева признавање независности Покрајине.

У међувремену, очекује се да половином јануара буде настављен дијалог Београда и Приштине на нивоу премијера. Они би до средине идуће године требало да окончају разговоре о многим темама.

Поједине државе Уније инсистирају да прво поглавље које ће бити отворено буде 35-то - односи се на примену бриселског спразума. То није ништа ново прецизира Душан Јањић и потсећа да су Немачка и Велика Британија такав захтев, а касније је подржан и од других земаља, имплементирале у такозвани нон пеипер.

Јањић констатује и да нормализације односа са Приштином не значи и признавање незавосности Косова и Метохије.

И шеф делегације Европске унине у Србији Мајкл Девенпорт рекао је да је први корак нормализације примена потписаних споразума, а не верификације суверенитета.

(БН ТВ)

Коментари / 0

Оставите коментар