Социјални партнери незадовољни приједлозима Владе

Премијер Жељка Цвијановић и социјални партнери за истим столом. Тема окупљања – приједлог буџета и економска политика за наредну годину.

Република Српска 21.12.2014 | 16:01
Социјални партнери незадовољни приједлозима Владе

Социјални партнери незадовљни су предложеном економском политиком.

Кључни захтјеви привредника, послодаваца и синикалаца нису испоштовани. Од великих очекивања остала је само нада да ће на додатним консулатцијам са премијерком колико – толико да утаначе детаље. Синикалци поручују да се радницима лоше пише уколико Влада не прихвати оно што је Синдикат тражио.

Ништа не иде како је планирано. Зато су и привредници одлучили да повуку ручну. Не буду ли кључни захтјеви конкретизовани, неће бити ни подршке. Кажу да је Српкој потребна економска политика чији ће резултати бити побољшање привредног амбијента а оно што су данас чули и видјели далеко је од тога.

Захтјеви синдикалаца и послодаваца нису ни данас ишли у истом смјеру. Стандардно, разилазе се на причи о новом Закону о раду који је и био приоритетни захтјев пословне заједнице.

Послодавцима ништа није јасно јер у предложеним документима није прецизирано да ли ће да буде усвојен нови Закон. А очекивали су да на то данас буде стављена тачка. Међутим, не одустају и сутра ће за сто са ресорним министром.

Ни предложени буџет није по мјери Синдиката. Највећа замјерка се односи на програм, социјалног збрињавања јер су предвиђена 3 милиона марака што није довољно да се измире обавезе према 11 хиљада радника.

Ранка Мишић, каже, да по оном што је могла да види у предложеном буџету нема смањења плата. Након трочасовних преговора из кабинета Жељке Цвијановић само кратко саопштење. Без детаља. Наводи се једино да се консултације настваљају.

(БН ТВ)

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

бурза

21.12.2014 15:22

лицно мислим да синдикат на цијем је целу мисицка ниста не ради по питању права радника и слицно,,,мисицка и синдикат народу мазу оци,,,да је прави синдикат неби људи радили и по пет година а да немају уплацене доприносе за те године,сто је цисти апсурд и онда се цудимо и каземо приватници не уплацују стаз,,,па сто би приватници уплацивали када дрзава не уплацује......закон о раду је јасан и веома добро дефинисан само сто се не спроводи за јадног и обицног радника ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Золе

21.12.2014 15:33

Хиљаде радника ради без пријаве, никад неце отици у пензију.А они сто раде ринтаце по 12 сати а плате им 8.Цак им аслуцајева када добију плату на рацун морају да врате у кесу послодавцу АКО ЈЕ ТО СИНДИКАТ ЈА САМ ЈЕТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајка Тереза

21.12.2014 15:39

нови Закон о раду не подржава Мишићка, министарка за радничка питања, и шака људи око ње, јер чувају своје привилегије и своја радна мјеста, добро плаћена из буџета РС...сви остали радници можете да се ,,сликате,, са оваквим синдикатом....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

21.12.2014 15:50

Докле це ови ... овако безобзирно атаковати на интелигенцију људи који зиве овдје и који све ове бљувотине морају слусати. Сви ... сви од реда, купљени, масно плацени народним парама и предобро зиве у биједи против које се боре. Да се њих пита, сљедецих десет генерација не би мјењали ниста. И то им није довољно, вец морају с времена на вријеме изаци негдје јавно и иплести мало по насим мозговима. Да је ова канализација од дрзаве и близу нормална, ова ... од мисицке би одавно тренирала зивце цимеркама у зенском павиљону у Зеници. Овако тренира свима нама а нисмо ником ни криви ни дузни. У ствари, јесмо криви, али само зато сто смо зиви и сто им сметамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

21.12.2014 15:54

Ако је врх Синдиката дошао са предлогом уштеде на својим примањима,онда имају право да буду незадовољни.А МИШИЋКА је обучена ,као да предтавља раднике ШВИЦАРСКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

војин митровиц

21.12.2014 16:17

У традиционалном избору ртрс-а, најљепше жене РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

21.12.2014 17:09

Ре Мајка Тереза:100$ си у праву. Она заступа само "БУЏЕТ" раднике. Сад је питање колико су радници ван "БУЏЕТА" јаки да изврше притисак на врх Синдиката. Зар МИШИЋКА са платом од 2500-3000 км,води бригу о радницима са платм од једва 500-600км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац рс

21.12.2014 17:17

сви сте ви иста багра а та прица је прасина у оци онима који вам вјерују али мислим да је и њих све мање

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре МИЛОШ

21.12.2014 17:27

Грдно се варас ако мислис да њихови синдикални лидери имају баснословна примања, они се боре да радници имају нормалан зивот, и тако се понасају и изгледају као ти радници које заступају једном ријецју нормално и обицно не изгледају бас као да се облаце у ст. георегеу и пради за разлику од горе поменуте), а ова господја и изгледа и понаса се бас у складу са оним за ста се бори, а то је лагодан зивот ње и њених близих сродника и припадност новокомпонованим псеудо - привредно - естрадно - професионално - интелектуалним елитама које су после овог несретног рата присвојиле јавне ресурсе и упрегле их у задовољење сопствених врло приземних и примитивних интереса и потреба. Похлепа квази инелектуалне елите, а у ствари бивсих климоглаваца и искомплексианих провинцијалаца које је производио просли високосколски образовни систем, а садасњи га одњеговао и довео до саврсенства, једног дана, када унисти и све спорадицне и мјестимицне оазе праве критицке мисли и интелектуано - моралног дјеловања и ово друство доведе до тоталног слома, проуцаваце се на универзитетима као примјер како негативна селекција унистава сваки систем у коме се њено постојање толерисе и одобрава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

21.12.2014 17:38

И Мишићка је Додиков играч, њено незадовољство је декларативно, само да се каже да нешто ради синдикат, а уствари брани политику СНСД, који је плача мјесечно 5 000 КМ. Да није Додиков играч, веч би давно Мишићка летила са те функције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гавра

21.12.2014 17:39

Ма нема везе, битно је да је вечерас одржан БАЛ у част Републике Српске, а што је народ гладан, кога брига.

ОДГОВОРИТЕ
Name

социјалиста

21.12.2014 17:48

Да сад видим ове моје, дали це заступати интересе радника или тајкуна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајка Тереза

21.12.2014 18:10

за Милоша : грдно се вараш, ако мислиш да су све ,,буџетлије,, исте...професор у средњој школи има плату старт 1000 км, али 2008.-е године су , она својим ,,умијећем,, као и полтрон Милић својом ,,елоквенцијом,, успјели да нам укину топли оброк, регрес, разредништво и кад мијењаш болесног колегу 3 дана у мјесецу радиш из ,,љубави,,...тако кад све прерачунаш, дође плата око 700 км...не знам што се Гњатић сада не бори за нас....

ОДГОВОРИТЕ
Name

слобо

21.12.2014 19:32

треба да посаљу мало инспекторе на терен,па да виде колико је радника непријављено,

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

21.12.2014 19:42

Ре Мајка Тереза:У принципу се слажем са Твојим размишљањем.Мислио сам више на раднике у приватном сектору.Њихова сигурност на послу(заштита),радно време итд су много лошији него код"БУЂЕТСКИХ"предузећа.Које је то предузеће приватизовано,а да је у тој "ТРАНСАКЦИЈИ"учествовао синдикат.Зато мислим да Синдикат више "ВЕЗАН" за "БУЂЕТ".

ОДГОВОРИТЕ
Name

требиње

21.12.2014 21:22

Смјенити Мисицку и све представнике синдиката јер су сви купљени. Поставити некога искреног и постеног ко це слозити и ујединити раднике и овај народ и дици све на ноге и поломити све институције ове дрзаве и протјерати ову сву багру лоповску. У свакојј другој дрзави би то давно било урадјено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дусан

21.12.2014 21:26

Најбоља је фора сто Згоњанин наступа ка предсједник Уније послодаваца а цовјек незапослен а послодавац никад у зивоту није био.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брод

21.12.2014 21:32

Мишићка поставила свог невјенчаног мужа за директора без конкурса и први пут кад нешто подузме за раднике изаћиће то ујавност и оде и плата од пара хиљада марака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микаило

21.12.2014 21:44

Господја Мисиц је најскупље обуцен синдикални активиста у Европи. При томе она представља најсиромасније раднике у тој истој Европи. Паметном доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђода

21.12.2014 22:04

Не схватам ову сврху Савеза синдиката на челу са овом Мишићком за чија се они права уствари боре???Радници у РС раде за биједне плате (мислим прије свега у приватним фирмама) без икаквих радничких права.Здравствене књижице не могу да овјере,плате нередовне,радно вријеме од 7 до 5 или чак од 7 до 7...ради се и на државне празнике!!!Шта ради уопште тај Савез синдиката????

ОДГОВОРИТЕ
Name

лапсус лингуае

21.12.2014 22:10

МИЛОШ, буџет а не будјет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кицобн

21.12.2014 22:18

Сто двије кривошије сједе, к'о на дрвњаку на два ћутка, залости голема ко одлуцује о нецему

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

21.12.2014 23:15

О коим правима радника ова багра прица?Ма драги људи послодавци су ослободјени обавеза да раднику исплацују плате,уплацују стаз и здравствено осигурање а колико видим да се боре за право да стрељају раднике те на прву брацну ноц ако се неко од робова одлуци озенити, на све друго ова багра одавно од Српске доби овластења те ми као разумном бицу није јасно које јос привилегије тразе?Јел има ико у овој дрзави да пита оне мафијасе сто се продају као привредници колико су пореза уплатили у задњих 10 година,колико уплатисе на рацун ПИЈА,здравства...Јадна је дрзава која криминалце назива привредницима те себи дозвољава такав луксуз да је таква багра уцјењује

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА

22.12.2014 06:24

МЕНИ НИЈЕ СВЕ ЈЕДНО. АЛ ГАДНО МИРИШЕ.КАД ВИДИМ КО БРАНИ СРПСКУ СПАСА ЈОЈ НЕМА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

гаја

22.12.2014 07:02

Фарса се наставља!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СИМО

22.12.2014 07:06

СИНДИКАЛЦИ ИМАЈУ СПИСАК ЛИЈЕПИХ ЗЕЉА ПРЕМИЈЕРКА ПО ОБИЦАЈУ ОБЕЦАВА И СТАЛНО СЕ ВРТЕ У КРУГ РЕЗУЛТАТ ТОГА ВЕЛИКА НУЛА ЈАДАН ЈЕ ОБИЦНИ РАДНИК КОГА ЗАСТУПАЈУ ОВА ДВА ДОДИКОВА ЧОВЈЕКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

22.12.2014 09:35

Свака част @ГОРАН ВРС то је суштина и једина корисна ствар за коју се бар декларативно залаже господја Мисиц од кад је на тој функцији,а да има везе бар са основним правима радника, мада се бојим да је то само да би сачувала раднике на Буџету, јер би и они могли да лете само тако с посла, кад затреба. Нико не прича о социјали! Нека РС плати мјесечни додатак незапосленим,па нека онда доносе нови Закон о раду. Сви причају о пракси ЕУ кад су намети на градјане у питању, а права незапослених радника то никог не дотиче. Па не можете у интеграције узимати само оно што је у интересу краткорочном за Буџет и статистику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лапсус лингуае

22.12.2014 10:40

Дошле плавуша и гаравуша на бензинску пумпу и упиташе,"Имате ли бензин за бијела аута?"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мара

22.12.2014 15:32

...само лазе, она је њихов играц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИЛИДЗАНАЦ

22.12.2014 19:25

КАКВЕ ДВИЈЕ ЉЕПОТИЦЕ КУКАЛА ТИ МАЈКА РЕПУБЛИКО СРПСКА

ОДГОВОРИТЕ