Данас Дјетињци

Српска православна црква и њени вјерници данас ће обиљежити Дјетињце, када одрасли симболично вежу дјецу, која се "дријеше", односно ослобађају припремљеним даровима.

Република Српска 21.12.2014 | 10:02
Данас Дјетињци

Дјетињци се славе трећу недјељу пред Божић. Одрасли рано ујутру, или по доласку из цркве са богослужења, вежу дјецу, а за везивање обично користе каиш, гајтан, канап или дебљи конац. Обично се завежу ноге или руке, па се једним дијелом канап завеже за сто или столицу.

Везивање за Дјетињце, Материце и Оце има вишеструку симболику. Симболизује чврсте породичне везе, слогу, мир, поштовање и међусобно помагање у свим приликама, затим упућује укућане на штедљивост и истрајност у врлинама.

Добра и штедљива дјеца прикупе нешто средстава штедњом, па за тај дан набаве неку "част" и "дријеше" се онима који их вежу.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

хео

21.12.2014 09:24

Срецан празник свима... :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

21.12.2014 11:03

Срецан празник свима који га славе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

холланд

21.12.2014 11:16

Није данас слободан дан у рс посто је празник?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВОСЛАВАЦ СРБИН РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.

21.12.2014 11:46

СРЕЦНЕ ДЕТИНЦЕ СВМА КОЈИ СУ ПРАВОСЛАВНЕ ВЕРЕ ДА СЕ ДЈЕЦА УЦЕ ВЕРИ ХРИСТОВОЈ.И ВЕРИ ПРАВОСЛАВНОЈ ДА СЕ УМНОЗАВАЈУ И ПОБОЗАВАЈУ И ДА БУДУ ХРИСТОВИ УЦЕНИЦИ ВЕРЕ ПРАВОСЛАВНЕ .ДЕЦИ РЕПУБЛИКЕ ЗЕЛИМ ЛЕПО И СРЕЦНО ДЕТИНСВО КОЈИМА СУ ОЦЕВИ ПОХАПСЕНИ ОД СТРАНЕ ДОМАЦИХ ИЗДАЈНИКА.И ДЕЦИ ТИХ НАПАЦЕНИХ ОЦЕВА КОЈИ НИСУ МОГЛИ ИСКОРИСТИТИ СЛОБОДУ ДА ПРОСЛАВЕ ДЕТИНЦЕ СА СВОЈИМ ОЦЕВИМА .ОДВЕДЕНИ СУ ОД СВОЈЕ ДЈЕЦЕ КОЈОЈ СУ ИЗВОЈЕВАЛИ СЛОБОДУ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ДА ПРОСЛАВЕ У ЛЕПОМ РАСПОЛОЗЕЊУ И ДА ЦУВАЈУ СВОЈУ ВЕРУ И ТРАДИЦИЈУ .БОЗЕ ПРАВДЕ И ОНОЈ ДЈЕЦИ ЦИЈИ СУ РОДИТЕЉИ ПОХАПСЕНИ САМО ЗАТО СТО СУ СРБИ И СТО СУ СЕ БОРИЛИ ЗА БУДУЦНОСТ СВОЈЕ ДЈЕЦЕ И СВОЈИХ КУЦНИХ ПРАГОВА ДОСЛИ СУ НЕЗНАБОСЦИ И ЈЕРЕТИЦИ ПА СУ ТЕ СРПСКЕ ХЕРОЈЕ ПОХАСИЛИ .БОЗЕ ПРАВДЕ И НЕКА ВАМ ЈЕ СРЕЦАН ПРАЗНИК ДРАГА СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ДЈЕЦО ЦУВАЈТЕ ТРАДИЦИЈУ СВОЈИХ ОЦЕВА И МАЈКИ СРПКИЊА КОЈА ЗАСЕЗЕ ДУБОКО СА КОРЕНИМА СРБА НА ОВИМ ПРОСТОРИМА ПРЕ ХРИСТА НЕКА ЈЕ СРЕЦНО И ДУГОВЈЕКО. РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ И ВЕЛИКОЈ СРБИЈИ СА СРПСКИМ КОСОВОМ И МЕТОХИЈОМ. БОЗЕ ПРАВДЕ СПАСИ ПРАВЕДНИКЕ АМИН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снеза

21.12.2014 15:57

Срецан празник, сине мој!

ОДГОВОРИТЕ