Николићев приједлог за Космет

Паралелно са применом Бриселског споразума, Србија ће наредне године изаћи са својим предлогом коначног статуса Косова и Метохије, пишу Вечерње новости.

Србија 20.12.2014 | 22:55
Николићев приједлог за Космет

Нови план стићи ће ускоро од председника Томислава Николића, а потом би требало да га коригују и финализирају Влада и Народна скупштина.

Милован Дрецун, функционер СНС и председник парламентарног одбора за КиМ, каже за "Новости" да председник Николић жели да иде у сусрет догађајима, како нас они не би поново затекли.

“Србија је у претходним годинама покушавала само да умањи штету када се неки процес већ оконча. Николићев предлог је да сада унапред покажемо иницијативу, "поведемо игру" и ставимо на сто нашу идеју за статус КиМ. Показаћемо да је то наша територија које се не одричемо. Са друге стране, настављамо имплементацију Бриселског споразума”, истиче Дрецун.

Став социјалиста, према члану председништва ове партије Ђорђе Милићевић, јесте да једнострано проглашење независности Косова никада не може бити легално и прихваћено.

“Сви разговори које водимо су статусно неутрални, ниједним потезом нисмо показали да се иде ка признавању. Важно је да се настави дијалог, примене споразуми и што пре формира заједница српских општина. О платформи ћемо говорити када се појави, јер она захтева што шири консензус”, рекао је Милићевић.

Борко Стефановић, потпредседник ДС, каже нам да "Николић жели да се изузме од оних од којих се очекује да признају Косово":

“Он хоће јасно да се дистанцира од Вучића и Владе, тако што ће понудити још један папир који нема никакво утемељење у реалности. Може да предложи или поделу Косова или међународну конференцију за одређивање статуса КиМ, а и једно и друго је потпуно неоствариво. Не само што жели да покаже разлику у односу на Владу, него има и вишак слободног времена”, сматра Стефановић.

Председник СДС Борис Тадић каже за "Новости" да Николић дезинформише јавност имплицирајући да ће Брисел сигурно тражити признавање Косова као услов за приступање Србије ЕУ.

“Док год постоји једна земља чланица ЕУ која није признала Косово, захтевање признавања независности не може бити званичан став ЕУ. Председник Николић ово ради или зато што не разуме принципе међународне политике или што злоупотребом косовске теме жели да се активније врати у политички живот. Тако отежава Влади учешће у процесу евроинтеграција, угрожава наш однос са ЕУ и омета наставак преговора о прикључењу”, оцењује Тадић.

Председник НС Зоран Живковић каже за "Новости" да је Николићева најава део његовог обрачуна са Вучићем.

“Њихови интереси се разилазе, а чим постоји сукоб извлачи се прича о Косову. Наравно да не постоји ништа што Србија може да уради. Бриселским споразумом Вучићева администрација признала је Косово де факто и де јуре”, додао је Живковић.

За ДСС, Николићева најава је "крајње лицемерна".

“Он се 2008. заклео да се неће смирити док поново не врати Косово у састав Србије. Четири године касније, успоставио је класичну границу између централне Србије и КиМ”, саопштио је косовски Одбор ДСС.

Извор: Вечерње новости

 

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

мојсије са истока

20.12.2014 22:13

Реци бре људима своје намјере, реци да зелис да се одрекнес свете српске земље

ОДГОВОРИТЕ
Name

недјо2

20.12.2014 22:18

Болан Николицу не питас се висе ни ти о косову ви само има да климате главом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

20.12.2014 22:45

Одрекао се он Косова давно . Косово је медзународно призната држава .Николиц се сада пита у вези Косова као Шабан Шаулић око Авганистана

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАСНО

20.12.2014 22:54

Касно Марко на Косово стизе,мој Николицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

21.12.2014 08:21

Касно Томислав на Косово стиже, преко 100 земаља је Косово признало као ДРЖАВУ, то су чињенице Томо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тwинфорце

21.12.2014 09:07

Сјећа те ли се сви ви који би да пушком браните "свету српску земљу" да смо бранили "српске земље" од 1991. Ни једну не одбранисмо!!! Немојте само да ми неко каже да смо је одбранили у БиХ! Па, погледајте само имена оних који нас легитимишу на Рачи, Павловића мосту, суде пред "српским" судовима у Бијељини, хапсе по "српској земљи", итд. Погледајте мало даље! Гдје то србин - војник служи "српској" војсци? Колико се ја сјећам, трагова српске војске нема на Дубравама од маја 1992. У Тузли исто. У бази Бутмир да не говорим!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Касно

21.12.2014 11:01

Касно Марко на Косово стиже. Прво продате Космет и утопите тамошње Србе у шиптарске институције зарад фотеља и једне транше кредита а послије се кајате и глумите будале. Видите и сами колико сте неспособни да владате и да за признање КиМ нисте успјели добити готово ништа. Алал вјера неспособни Вучићу и Николићу

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл 1

22.12.2014 09:01

Искрено да вам кажем, најбоље би вам било да том српском народу на Косову обезбиједите услове за бољи живот, кроз разне пројекте итд. И људи оканите се више "светих српских земаља и ратова"!!! Све ратове сте започели и све изгубили(Хрватска,БиХ,Косово),сами сте свој народ побили и раселили, сами свој народ и данас трујете некаквим референдумима и новим државама. Окрените се мало око себе и погледајте у којем вијеку живимо, а ви би још увијек причали о тим давно прошлим стварима, и на крају погледајте гдје и како сте живјели 90-тих година , а погледајте гдје вас је та политика довела те како и гдје данас живите!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА

22.12.2014 11:17

СТИГЛА ГА ТИТОВА КЛЕТВА.

ОДГОВОРИТЕ