У Српској брига много, а пара мало

Еуфорија око избора нове Владе Српске је утихнула. Премијерка Жељка Цвијановић и министри су положили заклетву и обећали да ће радити у интересу народа. Свечаност, фотографисање и парадирање су завршени. Сада су пред њима многобројни проблеми - сиромаштво, незапосленост, јавни дуг, мале плате, зависност од ММФ, криза у здравству и привреди!

Република Српска 20.12.2014 | 19:02
У Српској брига много, а пара мало

Први задатак власти је доношење буџета и економске политике за 2015. у којој се, по оцени аналитичара, очекују многи изазови, а финансијску ситуацију додатно би могло да отежа даље пролонгирање исплате нове транше ММФ од 134 милиона марака, што би већ на пролеће могло да доведе до проблема у исплати плата у јавном сектору.

Пред министрима су и стални захтеви за повећање плата и пензија, од којих просечан радник и пензионер не може да обезбеди минимум егзистенције. Ту су и апели за стварање бољих услова за рад у болницама и школама, повећање издвајања за борачке категорије... Евидентан је и раст дуговања јавних фондова и предузећа, посебно оних у електроенергетском сектору.

Премијерка РС Жељка Цвијановић уверава да ће Влада већ од јануара снажно ући у реформе.

- Буџет и економска политика за 2015. требало би да буду усвојени за десетак дана - поручила је она.

Најављене су реформе у јавном сектору, здравству, правосуђу, образовању, пензијском систему, наставак улагања у велике енергетске и инфраструктурне пројекте.

Опредељење нове владе је да се пензије додатно повећају у наредном периоду.

 

ЕНЕРГЕТСКИ СЕКТОР

- Изградња ТЕ "Станари" и планирана изградња ТЕ "Угљевик 3" тренутно су највеће инвестиције у региону. Наставиће се иизградња ХЕ "Мрсово", ХЕ "Дабар", ХЕ "Улог", ХЕ "Бочац 2". Само у 2015. реално је очекивати завршетак изградње око 12 малих хидроелектрана, и почетак изградње још најмање њих 10.

 

- Даље побољшање материјалног статуса пензионера остаје циљ и нове владе - обећала је Цвијановићева.

Председник Удружења пензионера РС Раде Ракуљ каже да су пензионери задовољни предложеним мерама.

- Очекујемо редовну исплату пензија и повећање уплате доприноса за пензијски систем. Наравно, ако то услови дозволе, надамо се и даљем благом расту пензија, јер наши пензионери имају најмања примања у региону - казао је Ракуљ.

Премијерка је најавила и растерећења у привреди и задржавање стимулативне пореске политике - најниже пореске стопе у домену директног опорезивања имовине и доходака грађана и привредних субјеката.

- Огромни порези и намети су уништили привреду. Смањење пореза и укидање "парафискалних намета", којих сада у РС има 112, довело би до смањења сиве економије, јер би послодавци редовније измиривали своје обавезе. Треба нам и нови закон о раду, јача заштита домаће производње, а наша шанса је у пољоприреди и енергији - каже председник Уније удружења послодаваца РС Предраг Згоњанин.

Председник Удружења породица погинулих бораца и несталих цивила РС Недељко Митровић очекује да Влада настави са посебном пажњом да се бави проблемима борачких категорија.

- Треба завршити програм стамбеног збрињавања породица погинулих и РВИ, наставити редовну исплату борачких примања и обезбедити радна места за децу погинулих бораца и повећати издвајања за цивилне жртве рата - рекао је Митровић.

 

Влада наставља градњу ауто-путева у РС.

- Уз изграђени ауто-пут Бањалука-Градишка, завршићемо и градњу ауто-пута Бањалука-Добој. Наш циљ остаје изградња моста на Сави код Градишке, али тај пројекат зависи од Хрватске. Радићемо на изградњи ауто-пута на Коридору "Пет це", који је један од најважнијих пројеката саобраћајне инфраструктуре у југоисточној Европи. Воде се преговори са кинеским партнерима за изградњу ауто-пута на деоници Гламочани - Бањалука - Мркоњић Град - Млиниште - наведено је у експозеу.

 

Извор: Вечерње новости

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ЛОЈО

20.12.2014 18:16

ВЛАДА НАСТАВЉА ГРАДЊУ АУТОПУТЕВА. ЕТО ЈЕСЦЕМО КАМЕЊА.КРАМПЕ У РУКЕ И НА АУТОПУТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тораби

20.12.2014 18:39

"сиромаштво, незапосленост, јавни дуг, мале плате, зависност од ММФ, криза у здравству и привреди!" се не мозе рјесити с постојећим уставом и постојећом политицком гарнитуром.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

20.12.2014 18:46

Ово је убједљиво најјаднија влада до сада.Премијерка је ноторни лазов која своју неспособност скрива иза великих празних говоранција и бахатог гарда у стилу Додика сто апсолутно не прилици једној зени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

посјетилац

20.12.2014 19:04

За Тобе јараби: Што је устав сметња економском напредку?

ОДГОВОРИТЕ
Name

слобо

20.12.2014 19:19

Заиста је залосно у каквој земљи зивимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

20.12.2014 19:51

Ре Тораби;Можда би ти више одговарала УНИТАРНА БОСНА??

ОДГОВОРИТЕ
Name

лажови

20.12.2014 19:54

Прво лажу да су се опредјелили да раде,лажу да знају да раде, лажу да ће урадити то што пишу, па не може она да не лаже када баја лаже на н-ту потенцију, али људи до када ћемо то толерисати, они су стекли утисак да је то све нормално, а ништа није нормално, па ни ми који смо слуђени константним лагаријама, кад ћемо доћи до памти, изгледа никада подржавајући ову гомилу безобразних и неодговорних људи???

ОДГОВОРИТЕ
Name

око

20.12.2014 21:08

Ваљало би обрнуто али немогуце је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

21.12.2014 15:29

Ста це они градити у енергетском сектору? Назалост, зар то није вец странцима продато.Да су богдом се задузивали и сами градили,користи би имала дрзава.А ауто-пут знамо ција приватна фирма изводи радове,зато је двапут скупљи.

ОДГОВОРИТЕ