Турска: Ухапшено десетине демонстраната

Турска полиција данас је у Анкари ухапсила више десетина људи након што је употријебила бибер спреј и водени топ како би растјерала демонстранте који подржавају секуларно образовање.

Свијет 20.12.2014 | 14:51
Турска: Ухапшено десетине демонстраната

Дописник агенције Франс прес са лица мјеста рекао је да је полиција растјерала демонстранте окупљене у насељу Кизилија у Анкари.

Према појединим извјештајима, ухапшено је до стотину људи, укључујући предсједавајућег синдиката "Егитим-Ис", који заступа образовне раднике Вели Демира.

Бројни активисти незадовољни су интервенцијама владајуће странке Правде и развоја /АКП/ у турски образовни систем, чиме ће, према њиховом мишљењу, бити нарушена секуларност те државе.

Турска Влада укинула је забрану ношења исламске мараме у средњим школама и охрабрује отварање школа "Имам Хатим" у којима је вјерско образовање помијешано са модерним наставним програмом.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Балкан

20.12.2014 20:08

Протестују сто су њиховим колегама и колегицама, студентима дозвољена основна људска права, да носе мараму на глави и да кад имају паузи оду и обаве молитву. Ово све има и може се на Западу који је и те како секуларан, а у Турској би да забране. И наравно, сад це западни медији да нападну Ердогана како је против демокрације и секуларизма.

ОДГОВОРИТЕ