Влада Српске пред новим захтјевима

Извршна власт је формирана, а на ред су коначно стигли они најбитнији, грађани Републике Српске. Колики ће бити буџет Српске у наредној години, али и о питањима економске политике народни посланици ће расправљати наредне седмице.

Република Српска 19.12.2014 | 20:00
Влада Српске пред новим захтјевима

Синдикалци имају јасне захтјеве које су предали на руке Жељки Цвијановић. Досљедна примјена свих донесених закона је број један, а тек онда доношење нових закона. Савез синдиката под хитно тражи доношење закона о посредовању при запошљавању, али и измјене и допуне Закона о пензијско – инвалидском осигурању, како би радници који су одрадили 40 година стажа, то могли и да наплате.

Посебно осјетљива тема је здравство, па синдикалци поручују да мора доћи до доношења Закона о здравственој заштити и здравственом осигурању. Поред још неколико Закона који би требало да буду усвојени у наредној години, по мишљењу представника Синдиката, неопходна је реформа Завода за запошљавање, који не смије да буде само архивар.

Програми социјланог збрињавања радника, али и евидентирања свих послодаваца који нису испунили своје обавезе према држави су такође на папиру упућеном Жељки Цвијановић, а синдикалци и даље не одустају од реорганизације Владе и подјеле министарства рада и борачко – инвалидске заштите.

Своје захтјеве су и послодавци упутили на Трг Републике. У документу који је у посједу БН телевизије, има седам јасно дефинисаних и образложених приоритетних мјера које су састављали представници Уније удружења послодаваца и Привредне коморе Републике Српске.

Привредници траже растерећење привреде кроз смањење фискалних и парафискалних намета путем доношења Закона о дјечијој заштити и измјене Закона о порезу на доходак. Занимљива ставка је свакако реформа јавне управе, а привредници теже везивању плата у јавној управи са платама у привреди. Али, по њиховом мишљењу, Српској фали и неколико битних Закона, прије свега Закон о подстицајима и Закон о роковима измирења новчаних обавеза.

Увијек занимљив јавности, али и радницима јесте свакако Закон о раду. Послодавцима је то ставка број два на списку приоритета за наредну годину, док синдикалци питају које то интересне групе желе нови Закон о раду и због чега.

Послодавци и синдикалци су се ипак сложили да новоизабраној Влади Републике Српске није потребно 100 дана прилагођавања. С обзиром да су проблеми у Српској стари – нови, као и већина министара, први извјештаји, али и захтјеви ће се тражити прије тог рока, сложни су социјални партнери.

(БН ТВ)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

васкрсија

19.12.2014 22:12

Ма какав за 100 дана! Влада це то да ријеси док си рек'о "папак"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац рс

20.12.2014 05:17

Влада ће имати чврст ослонац, доста је папака у њој

ОДГОВОРИТЕ
Name

виктор

20.12.2014 07:03

Папци су најжешћи критичари.

ОДГОВОРИТЕ