Подгорица: Хапшење "колумбијске везе"

Црногорска полиција потврдила је да је ухапсила групу међународних кријумчара оружја која је наводно спремала заверу са колумбијским ФАРК-ом, који би употребио оружје за убијање Американаца.

Регион 18.12.2014 | 19:42
Подгорица: Хапшење "колумбијске везе"

Подгорички медији преносе саопштење америчког министартсва правде у којем се наводи да су у среду у Подгорици ухапшени међународни шверцери оружја Кристијан Винтила (44), Масимо Ромањоли (43) и Вирџил Флавију Георгеску (42).

Њих тројица су, како се наводи, оптужени да су спремали заверу да припадницима терористичке организације Револуционарна армија Колумбије (ФАРК) продају оружје "како би убијали Американце".

Детаље у вези са тим хапшењем поводом којег се већ огласило америчко министарство правде, износи руководилац Интерпола у Подгорици Дејан Ђуровић на конференцији за медије која је у току.

Како наводе подгоричке Вијести, Мајкл Ленарт, један од руководилаца Агенције за сузбијање наркотика (ДЕА) рекао је да овакви трговци оружјем представљају директну опасност по безбедност и стабилност САД и владавину права.

Америчка влада је саопштила да су Винтила и Георгеску ухапшени у Подгорици у понедељак, а да је Ромањоли ухапшен у уторак.

Претпоставља се да је Винтила, са Румунијом као базом оперисања, од маја 2014. у послу шверцовања оружја, док је Ромањоли, бивши италијански посланик, био задужен да обезбеди лажне сертификате за оружје. Георгеску, такође из Румуније, био је посредник у пословима шверца.

Између маја и октобра ове године њих тројица су планирали да продају арсенал оружја, митраљезе и противавионске гранате, са намером да поменуто оружје стигне до ФАРК-а.

После серије прислушкиваних телефонских разговора и сусрета, Винтила, Ромањоли и Георгеску су се сложили да продају оружје поверљивим наручиоцима који су радили са ДЕА, а који су се представљали као добављачи ФАРК-а.

Како стоји у сапштењу Министарства правде САД осумњичени шверцери су склопили посао пошто им је јасно стављено до знања да ће оружје бити искоришћено против америчких циљева, са посебним акцентом на обарање америчких хеликоптера и авиона.

Ромањоли се даље сложио обезбиједити одговарајуће папире који би посао учинили легалним.

Осумњиченима прети доживотна робија, а тренутно се налазе у притвору у Црној Гори.

Коментари / 0

Оставите коментар