Николић спрема приједлог решења за Космет

Председник Србије Томислав Николић каже да ће Влади Србије ускоро предложити свој коначан предлог за решење питања Косова и Метохије.

Србија 18.12.2014 | 13:47
Николић спрема приједлог решења за Космет

Томислав Николић у интервјуу за НИН истиче да интензивно ради на предлогу за решење питања Косова и Метохије, преноси Бета.

"Већ смо негде на ивици и свако наше следеће попуштање могло би да значи да смо се помало прећутно са много чиме сагласили", објашњава Николић.

Председник Србије додаје да, ако не буде јединства државног врха, више ништа не може да учини за Косово, јер у његовој надлежности није ни спољна ни унутрашња политика.

"Пошто сам победио на директним изборима, од мене се очекује да увек имам став и спреман сам, као и у случају претходне платформе о Косову, да предложим иницијални текст и да ми Влада каже шта је за њу могуће, а шта није, да дођемо до заједничког решења и да за то тражимо и подршку у међународним круговима", истиче Николић.

Додаје да тим предлогом нико неће бити потпуно задовољан и да верује да ће наићи на отпоре у западним државама које су признале независност Косова.

"То ће бити предлог Влади, јер ја по Уставу немам права предлагања Скупштини. Желим са овом Владом да делим судбину, јер ако ситуација буде лоша, узалуд је што председник добро ради. Александар Вучић и ја смо на власт дошли заједно и заједно ћемо са власти и отићи ако не буде добро", поручује Николић.

Председник Србије каже да ће, ако признање Косова буде услов за пријем у ЕУ, то бити јасан сигнал да Брисел не жели Србију у чланству, као и да ће усклађивање спољне политике с Унијом бити тежак задатак за Београд.

"Нема цркве у којој бисмо могли да измолимо опроштај за увођење санкција Русији, јер би та одлука за нас била катастрофална. А било је већ испипавања како реагује Србија, има ли међу нама подела. Зато сам рекао да Србију може да победи само онај ко је подели, да бих спречио да се делимо", објашњава председник Николић.

Председник Србије каже да нису добра трвења која постоје у власти и критички се изразио о изјави министра спољних послова Ивице Дачића да је потребна промена Устава Србије, али и о наступима појединих министара.

"Често се министри, чак и неки њихови чиновници, усуђују да коментаришу теме које нису у опису њиховог посла, уместо да сачекају премијера и седницу Владе на којој би се утврдио заједнички став", сматра Николић.

По његовим речима, Устав Србије је донет уз велике напоре и зато се сада не усуђује да каже ни да је као човек који је победио на председничким изборима у стању да убеди грађане да треба мењати Устав.

Оцењује и да је сада, након одустајања Русије од гасовода "Јужни ток", прави тренутак за разговор о новим облицима руских улагања у Србију.

"Зна председник Русије Владимир Путин да сада постоји нека сенка у нашим односима и да би све могло да се врло лако регулише ако би се Русија уврстила међу веће инвеститоре у Србију", закључује српски председник.

Извор: Бета

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Боо

18.12.2014 13:24

Заборавите КОСОВО оно је отписано, то је направио Клинтон и то вам је крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

варош101

18.12.2014 13:30

Па Косово вец одавно није И неце бити српско

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ра т

18.12.2014 20:20

косово је америцко

ОДГОВОРИТЕ