Талибани убили 141 ђака и наставника

Најмање 141 особа, од којих су 132 ученици, погинулу су када су наоружани талибани упали у војну школу у граду Пешавару на северозападу Пакистана. Напад је окончан када је убијено свих шест нападача.

Свијет 16.12.2014 | 17:40
Талибани убили 141 ђака и наставника

Напад наоружаних талибана на војну школу у Пешавару, на сјеверозападу Пакистана, окончан је ликвидацијом свих шест нападача, саопштила је пакистанска полиција.

У овом нападу је погинуло најмање 141 особа, од којих су већина ученици, преноси АФП.

"Операција је завршена, безбједносне снаге обављају рашчишћавање и надамо се да ће зграда ускоро бити очишћена. Тијела шесторице нападача су пронађена у згради", саопштио је званичник пакистанске полиције Абдулах Кан.

Портпарол пакистанске армије Асим Баџва саопштио је на Твитеру да операцију рашчишћавања успоравају експлозивне направе које су милитанти поставили по школи.
Баџва додаје како су припадници специјалних војних снага успјели да спасу више од десет запослених и ученика школе.

Нападачи су у школу упали рано јутрос и почели насумично да пуцају на дјецу. На лице мјеста су убрзо стигли припадници пакистанске специјалне полиције, који су отворили ватру на нападаче.

Талибани су саопштили да су у школу послали шест наоружаних људи који су на себи имали појасеве са експлозивом. Екстремисти су узели као таоце око 500 ученика и професора.

Портпарол талибана Мохамед Курасани је у телефонском позиву пакистанским медијима преузео одговорност за овај напад, наводећи да је он изведен у знак одмазде због напада пакистанске војске на породице милитаната.

"Одлучили смо да нападнемо баш војну школу зато што влада убија наше породице и жене. Желимо да и они осјете бол какав смо и ми осјетили", рекао је Курасани.

Вашингтон је осудио "ужасан" напад на школу у пакистанском граду Пешавару, у коме је убијено више од 120 људи, већином дјеце, када су талибани упали у зграду.

Амерички предсједник Барак Обама најавио је подршку напорима пакистанске владе у борби против тероризма и екстремизма и за промовисање мира и стабилности у региону.

"Терористи су још једном показали своју изопаченост", рекао је Обама у саопштењу које је објавила Бијела кућа.

Амерички државни секретар Џон Кери рекао је да је "овај чин тероризма" разбјеснио и потресао свијет" и да починиоци "морају бити кажњени".

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

истина

16.12.2014 13:33

Исламски екстремисти су ''рак'' планете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре истина

16.12.2014 14:49

Мислим да је људскије написати СВИ ЕКСТРЕМИСТИ !!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

16.12.2014 16:13

нема ово везе са исламом, ово ко је уцинио и планирао мора да је болестан лик. Ако су хтели да се свете требали су напасти војску, она им је то уцинила како казу. а не недузна деца. билесни умови и кукавице, ниста другонемозе се реци за ове идиоте

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

16.12.2014 16:14

Па нису Марсовци екстремисти. Када свом народу ово раде, чему да се ми остали надамо???

ОДГОВОРИТЕ
Name

босна

16.12.2014 16:30

"Џон Кери рекао је да је "овај чин тероризма" разбјеснио и потресао свијет" и да починиоци "морају бити кажњени". Овај лоцинац,Кери је сутио кад Израел поубија неколико стотина дјеце у Гази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XY

16.12.2014 17:04

гадови једни,свака дрзава треба и мора у коријену сасијецати екстремизам,у противном це и даље страдавати невини људи.Аустрија је поцела и надам се да неце поклекнути.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма ја ба

16.12.2014 17:45

Бозе сацувај!!! Ово нема ниста са Исламом. Ко је ипак мисљења да има,, нека се као прво темељито о Исламу информисе, па онда нека осудјује. Суд припада Богу и Он најбоље зна ста се тацно догодило!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим

16.12.2014 19:43

Ово ма које вјере био, ма којем се Богу молио ово је дно од људи. Уствари они и нису људи, ово ђубради, убице, зар су дјеца неком нешто крива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лудило

16.12.2014 23:20

ја знам какве будале су спремне на овакав потез, има их и код нас, новородјенцад су убијали али ми није јасно какав кретен успостави војну сколу за дјецу ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Серафим

17.12.2014 13:47

Извините ово нису дјеца него војни питомци то јесте професионалне будуце убице, јер за то се и сколују, сваки будуци официр је потенционални убица! само је питање када це му дрзава наредити да убија, добро знамо какав је радикални ислам па се не цудимо ницему када Јевреји у Израелско - Палестинском сукобу убијају недузне муслимане, Америка им помазе а на другом мјесту Американци подрзавају екстремисте и АЛ КАИДУ коју је створила америцка администрација на целу са Клинтоном.

ОДГОВОРИТЕ