Растанак се примакао?

Драган Човић пустио је Милорада Додика низ воду и препустио га његовој судбини. Хладнокрвно и без милости. Очекивано.

 

 

 

Република Српска 03.12.2014 | 07:27
Растанак се примакао?

Учинио је то са маниром -  два дана је био у гостима код Додика, да би му појаснио како ХДЗ и Он (Човић) морају мислити о будућности Хрвата у БиХ. А не о политичкој будућности Милорада Додика, која готово да и не постоји.

Да ли је Човић издао Додика? Не.

Само је ранијих година паметно и максимално искористио Додикову незајажљиву жељу да расипа снагу и гдје треба и гдје не треба и његову ирационалну потребу да „сваком лонцу буде поклопац“, па и хрватском националном питању у БиХ.

Додикова потреба да развали институције БиХ, како би заштитио своје личне интересе,Човићу је дошла као одлична прилика да уз њу упари и све оно што је био стварни проблем Хрвата у БиХ, као и сопствена хтијења.

Протеклих година, Додик је вријеђао, пријетио, одвајао, цијепао, понижавао ЕУ и САД, покривајући све своје поступке непостојећом подршком Русије, а његов највјернији савезник Човић је све то вријеме говорио о „неједнакоправности Хрвата у БиХ“ и потреби ЕУ интеграција и учвршћивању БиХ.

Док је Додик дивљао и када је подржавао Човића, лидер ХДЗ-а никада никога није увриједио и све вријеме био је јавно(вербално)конструктиван, а нејавно апсолутно деструктиван,што и јесте једно од умијећа политике.

Човић никада није повјеровао у искрену Додикову опредијељеност за заштиту хрватских националних интереса, свјестан да то питање лидер СНСД користи као средство личних циљева. Зато је Човић искористио Додика као средство да своје личне политичке циљеве, али и оне које артикулише хрватски народ у БиХ кроз ХДЗ, наметне као приоритете у рјешавању Гордијевог чвора у БиХ.

Епилог игре у којој је Додик годинама користио Човића је да је Човић на крају баладе искористио Додика. И то у потпуности.

Додиково убјеђење да ће Човић сопствене и интересе Хрвата ставити иза личних интереса лидера СНСД-а, показатељ је наивности, сада већ бившег, најмоћнијег политичара у БиХ и плод његовог ултратрговачког
приступа политици, који каже да је спреман жртвовати све, само да би спасао себе.

Додик је заборавио свето правило да у политици постоје само интереси, а никако пријатељи. Човићу је то правило, све вријеме блиских сусрета са Додиком, била једина идеја водиља. Зато је данас Човић у Предсједништву БиХ, а ХДЗ на власти по свим нивоима у БиХ, док се Додик налази ни на Небу ни на Земљи: опростио се од власти на нивоу БиХ, а, након сукобљавања унутар СНСД-а, могао би остати и без власти на нивоу РС (ако не одмах, за пар мјесеци сигурно).

Није лична трагика Додикових политичких промашаја (од којих је Човић само један мали сегмент) у томе што ће СНСД отићи у опозицију на нивоу БиХ или било ком другом нивоу, већ што Он – Додик одлази у прошлост. И то изван сваке разумне сумње.

Човић и остали бх.политичари окрећу се промјенама, интеграцијама, пројектима..., Додик све већој изолацији, која ће његове унезвијерене и дезоријентисане политичке потезе, у блиском времену пред нама, учинити крајње опасним по Друштво у којем живимо.

Додик је особа са веома веома мало ослонаца, а дан за даном и та невелика бројка се смањује.

Додикова лакомисленост, лична грамзивост, лакрдијашко понашање, девијантност коју је васпоставио као систем, примитивизам, бахатост... нажалост нису само његов лични проблем. То је Национални проблем, који је ухватио тако дубоке коријене да ће бити потребне године и године да се последице тог стања колико толико санирају.

Када Додик коначно падне (што није далеко) остаће огромна Црна рупа, коју ће бити врло врло врло тешко
затрпати. Још теже ће се спријечити да не повуче све у бездан.

www.слободанвасковиц.блогспот.цом

 

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

Ми сами

03.12.2014 06:30

Путуј игумане...Док требас добар си баја,кад падас сви ти окрену ледја и лако надју изговоре.Јос це према теби најпостенији испаси из сзп.Видјецес.Твоји це те Миле сутати и пљувати нај висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босс

03.12.2014 06:30

То би ти волио Немас ти појма о зивоту

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поп дујиц

03.12.2014 06:31

Ал похвали Цовица ! Срамно !

ОДГОВОРИТЕ
Name

У ледја

03.12.2014 06:31

Кад су гласаци СДСа и Савеза за промјене упозоравали Додика да са Цовицем не прави пакт и да не користи сваку ситницу да пљује по БиХ а то је хтјели то признати или не дрзава у којој зивимо, Додик се клео у Цовица и опозицију је прогласио пробосанском.

ОДГОВОРИТЕ
Name

3 2 1 0

03.12.2014 06:32

Јос да Радојициц поднесе "захтјев за раставу брака" и слиједи тхе енд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уф

03.12.2014 06:36

Уф какав блогер ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

демагогија

03.12.2014 06:37

Васковицу доктор си демагогије.....како ти не досадии цовјеце...

ОДГОВОРИТЕ
Name

борг

03.12.2014 06:40

Да је Гебелс зив контактирао би Васковица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

03.12.2014 06:47

колики је био Тито, Слоба па Карадјиц и њихови најблизи од њих окренусе ледја. Сто Миле мисли да је он другацији?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ој,другови јел вам жао

03.12.2014 06:47

Растанак се примакао ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

03.12.2014 06:48

Ој другови јел вам жаооооо....

ОДГОВОРИТЕ
Name

за борга

03.12.2014 06:55

Шта је васковић слагао у овоме тексту? Мораш бити квалитетан додиков дупелизац, па да не видиш да је све ово што је васковић написао у ствари само истина!

ОДГОВОРИТЕ
Name

видје це се

03.12.2014 06:56

Мој Миле,нисам за тебе гласо,али вјеруј кунем у оца,мајку и брата мртвог,никакво ти зло недај Бозе не зелим,али багра око тебе попут Спирица,Радмановица,Давидовица,Тегелтије,направила ти је највисе стете и пази добро први це побјеци од тебе.Запамти добро,јер их знам.Те сто сад нападас вјеруј прија цети помоци од овом мудрог Латина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

све у бајбок

03.12.2014 06:56

Ко год сматра да у политици постоји пријатељство је изгубљен слуцај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац рс

03.12.2014 07:10

србин на батерије а оне се наравно празне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

03.12.2014 07:24

НИЈЕ ПРОБЛЕМ СТО ДОДИК НИЈЕ ВЛАСТ У БИХ,ВЕЦ ТО СТО НАС ПОКРАДЕ, И НАРОД НЕМА ЗА СУВ ХЉЕБ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

03.12.2014 07:49

Све су то манири који пристају уз надимак ВЕЛИКИ БАЈА. Човић је лукави Латин који има јасне и дугорочне циљеве а Баја је за једнократну употребу.То су схватили сви само не ми из Републике Српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кокан

03.12.2014 08:04

„Стоп мајоризацији Хрвата у БИХ“ је петиција коју је влада РС сдушно подржала. Ова петиција се потписивала на тргу Крајине у Бања луци у у фебруару 2011.г, а годину дана раније иста та влада није дозволила потписивање петиције Срба избјеглих из Хрватске за рјешавање њихових имовинских права.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Плаyер

03.12.2014 08:15

За поприлично виспреног политичара изненађујуће је да је Баја у плеасу са Човићем испао потпуни дилетант. А можда је то само логични крај његове политике деструкције и опструкције на нивоу БИХ, јер је сваком домаћину јасно да не можеш сређивати спрат куће док рушиш кров. Односно можеш, али је бесмислено!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

03.12.2014 08:31

И врапцима на грани је јасно да је Додика и Човића до сада повезивао приоритетно лични интереси, зарада, пардон, пљачка државне имовине. Основа тога, била и биће, увијек је позиција, политичка моћ, утицаји. До сада су је и један и други имали. Један у српском а други у хрватском корпусу (како се каже) у БиХ. Разлика је само у томе како се ко од њих понашао у тим односима. Један, Додик, манирима класичним за богате (на власти) Србе : бахато, примитивно, аутократски, подцјењивачки према другима, а Човић типично за Латине; мудро, скромно, понизно. У међувремену су и један и други зарађивали (крали) милионе, што свако за себе, што заједнички. Кад сте видјели, а нећете ни видјети, да Човић пјева кафанске пјесме по шатором, иако није предсједник једног ентитета. Као Додик. Па тај вид понашања (Додиков) не би приличио ни једном обичном посланику а камоли предсједнику једне државе, каква је таква је. Чолић је једноставно схватио двије ствари: прво, да Додиков политички (и не само) брод тоне и, друго и најважније, да је Изетбеговић у могућности (и због тога чврсто ријешен) да и без Човића формира власт, како на федералном тако и државном нивоу.Човић, као прагматичан и мудар политичар, је схватио да ако се буде држао Додика (кога Изетбеговић с правом неће) може и сам да извиси, и то би се сигурно десило. Друго, код Човића је недавно био Милановић (премијер Хрватске) преко кога је, претпоставити је, ЕУ извржила притисак да се откачи од Додика, јер је са својом реториком (скоро па ко' Шешељ) досадио и Богу и Народу (читај ЕУ и САД). Додик се понаша слично Милошевићу, (сам против свих) и толико је претјерао да губи (или је већ изгубио) и масонску, и јеврејску а убрзо ће и руску, подршку. Најгоре је што Додик неће лако препустити власт и, кад му дође судњи дан, заталасаће оно мало народа што је, или ће још, остати уз њега, а то може да доведе до немира, сукоба, и ко зна шта све не. Другим ријечима, да доведе у питање и саму РС за коју се (само декларативно) бори. Нека нам је Драги Бог на помоћи, и нека неко коначно уради нешто на томе да направи ВЕЛИКУ КОАЛИЦИЈУ, али без лопова, криминалаца, мафијаша, итд (да ли таквих у РС уопште још има).

ОДГОВОРИТЕ
Name

јовица

03.12.2014 09:16

Ре за борга...зато је цавицев дупелизац...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снага Народа

03.12.2014 09:21

Изетбеговић је поставио ултиматум Човићи: или се откачи Додика, или нема савеза у формирању власти ни на нивоу Федерације ни на нивоу БиХ. Знајући да Изетбеговић и без њага може да формира ту власт и да се ништа не деси (једноставно закон бројева и математике), и знајући да само ако учествује у валсти може донекле да прикрије свој криминал, Човић, као сваки прагматичан политичар и човјек, бира опцију да заштити себе а не Додика. И то је то. Сада Додик из дана у дан остаје без подршке од до јуче најближих политичких пајташа, и само је питање дана (мјесеца) када ће га напустити (јавно и званично) његови најближи сарадници у странци. Видите и сами да се у јавности не појављује (ни изјавама ни сликањем) један број људи из његовог најближег окружења (Шпирић, Радмановић, Радојичић). Само, ако се неко нада, не иде са сцене ни тако лако ни тако брзо неко ко је за 9 година овладао свим кључним институцијама система/државе (полиција, финансије, енергија, мафија), тако да ће се и на Додиков одлазак мало причекати. Као што се чекало и на одлазак човека званог "мало морген", сјећате се. Уз Додика јавно и декларативно остало је само још мали број људи из његовог окружења, укључујући и Јованку Орлеанку, која је једина (уз Зорана Стевановића, начелника Општине Зворник) хтјела да прихвати премијерско мјесто. Многи мисле да он није хтио друге, а уствари је обрнуто. Сад Додик каже да неће и да му није итересантна власт на нивоу БиХ а колико јуче је говорио обруто. Па ко да таквом лидеру вјерује тако да он (Додик) из дана у дан тоне и тоне, и нема времена да се посвети свом здравственом стању (типично за бахате Србе) које је вег подобро нарушено. А ти народе : "не липши магарче до зелене траве"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

03.12.2014 09:27

Да их се само ријешити. Обојице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

03.12.2014 09:40

цовјеце не буди мален док идес испод звијезда!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лала

03.12.2014 09:54

Нема те цијене да би лопов лопова оставио(Цовиц-Додик)да Цовиц нема сазнање каква је ситуација у Додиковој странци и да це се распасти за који мјесец а он(Додик)заврсити иза ресетака.Цовиц је само паметен и на вријме се склонио од њега да не би вец сада и сам отисао у пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

03.12.2014 10:28

ЖАЛОСНО!!!НАРОД ТРПИ,ПОЛИТИЧАРИ УЖИВАЈУ.АКО ИЗГУБЕ ПОЗИЦИЈЕ У СВОЈОЈ СТРАНЦИ,ФОРМИРАЈУ НОВЕ ПАРТИЈЕ.ЧАВИЋ,КРЦМАНОВИЋ,КОМШИЋ ИТД.ПА ОНДА ЉУТИ НЕПРИЈАТЕЉИ СЕ УДРЖЕ ПРОТИВ ВЛАСТИ,А НАРОД КАО ОВЦЕ.ЊИХОВА ПРИМАЊА У ПРОСЕКУ ВРЕДЕ ЗА 1МЕСЕЦ КАО 20 ДО30 МИН.ПЕНЗИЈА ИЛИ 10 ДО 15 ИНВАЛИДНИНА РВИ ИВ КАТ.ЗАШТО НЕ СМАЊЕ СВОЈА ПРИМАЊА,УКИНУ"БЕЛИ ХЛЕБ",СМАЊЕ ЛУКСУЗ(КОЛА,ОДВОЈЕНИ ЖИВОТ).НАМА САМО ПРЕОСТАЈЕ ДА СЕ ПРИПУЦАВАМО ПРЕКО ДРУШТВЕНИХ МРЕЖА.ХВАЛА ОРГАНИЗАТОРУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немања

03.12.2014 10:39

Наивни тракториста-да неказем глупан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИТАР

03.12.2014 12:49

Васковицу постајес смесан са својим текстовима.Зивела Република Српска Зивео Предсједник Милорад Додик!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈАх

03.12.2014 12:50

Сви се момци позенисе само ова двојица растурисе брак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин бл

03.12.2014 16:53

На прес конференцији са Бајом, Цовиц изјављује да це ХДЗ бити у савјету министара без обзира ко га буде састављао од српских и босњацих странака, кристално јасно, цао и довидјења!

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

03.12.2014 18:28

Митре, шипу га.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦВРЛЕ

03.12.2014 18:44

ЕТО САД ЈЕ ЦОВИЦ ВЕЦИ БАЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ООО

03.12.2014 19:17

Ој Другови јел вам Зао???Јел вам Зао???

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ Мостар

03.12.2014 20:14

Ми Бошњаци смо погријешили што нисмо 1991 године стали на страну Срба. Хрватске данас неби било или би била западно од Карловца, а Човић би данас био заступник из реда националних мањина у покрајинској Скупштини у Сарајеву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

03.12.2014 20:26

Ој другови јел вам зао растанак се примакаооооооо примакаооооооооо примакаооооооооооооо

ОДГОВОРИТЕ
Name

троструки обруц

04.12.2014 05:10

Ја мислим људи,ко преузме СИПУ и када подје радити свој посао поцев од РС,ФБХ,мораа на уму да има поред себе обезбједјење ,троструки обруц ко на Сутјесци.Јер ово сто цитам волио бих да видим ко мозе привести законима правда,пољубио бих га у дупе росно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко 8990

04.12.2014 19:18

Стварно јадно.

ОДГОВОРИТЕ