Папа прошетао Ердогановом палатом

Читава Турска говорила је о предсједничкој палати, али је нико није видио све док  је након вишенедјељне полемике о њеној раскоши и трошковима градње, турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган није показао у петак приликом посјете папе Фрање.

Свијет 29.11.2014 | 08:15
Папа прошетао Ердогановом палатом

Све досад, медији су добили тек неколико фотографија њеног импозантног изгледа и станара испред монументалног балкона с невјеројатном позлатом.

Око 250 домаћих и страних новинара искористило је посјету Светог Оца, првог угледног госта, и упутило се у то удаљено предграђе Анкаре како више не би имали сумња у вези с новом палатом.

Чим су ушли у круг "бијеле палате", представнике медија будно су пратили бројни полицајци и обавјештајци у цивилу и у одори.

Нова предсједничка палата има хиљаду соба и простире се на 200.000 четворних метара, што је нешто мање од половине површине ватиканске државе.

Палата замјењује скромну историјску  зграду  у четврти Цанкаји, гдје од 1923. живе предсједници Турске Републике коју је утемељио Мустафа Кемал Ататурк.

За изградњу ове величанствене палате потрошено је 1,3 милијарда турских фунта или више од 490 милиона евра па су је критичари исламско-конзервативне владе која је 2002. преузела власт у земљи прозвали "новим Версајем" а неки је упоређују и с палатом румунског диктатора Николаеа Чаушескуа.

Станар нове палате кратко одбацује све критике. "Ова палата није приватно власништво, она припада Републици (...) и симбол је угледа Турске", поручио је Ердоган.

Турски предсједник је с великим поносом дочекао Папу иза њене велике  жељезне ограде.

Папа Фрањо се војницима постројеним у његову част обратио на турском с "мерхаба аскер!" (Добар дан војници). Затим се насмијао као да је изненађен или пак ужива у домаћим војним обичајима.

Коментари / 0

Оставите коментар