Кров за цркву везировој мајци

У Соколовићима код Рудог у току обнова храма подигнутог за време Турака у 16. веку. Ктитор је Стеван Гагић из Америке.

Србија 29.11.2014 | 07:57
Кров за цркву везировој мајци

У Црквинама, ливади названој по месту где је у 16. веку на врхунцу моћи, Мехмед-паша Соколовић (Бајо Ненадић) подигао цркву мајци, а коју су касније Турци спалили, у току је обнова цркве.

Ктитор је поп Стеван Гагић из Калифорније. Овај будући храм на некадашњим темељима цркве, свештеник Гагић је посветио жртвама Јасеновачког логора и везировој мајци која је у православној вери остала до краја живота, за разлику од супруга Драгутина који се потурчио.

Оцу је Бајо Ненадић саградио џамију, кад и мајци цркву, а дели их Соколовачки поток. У временима прошлим, џамија је пет пута рушена, па и у овом веку, и исто толико пута обновљена. Црква се обнавља први пут.

Причу у „Новостима“ о спремности Слободана Рађена да ливаду уступи бесплатно градитељима цркве прочитао је у Калифорнији времешни поп Стеван Гагић, који је током Другог светског рата емигрирао са Пала. Одлучио је да буде ктитор цркви. Послове води грађевински инжењер из Ваљева Бранислав Ковачевић, власник фирме „Трем градња“

- Мало каснимо у радовима, због превеликог броја кишних дана. Посла ће бити и на пролеће, али не много - каже за „Новости“ Андрија Ђедовић, грађевински техничар из Ваљева, који тренутно замењује инжењера Ковачевића.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Неимар

29.11.2014 09:00

Цуј, зар су за вријеме османлија градјене цркве?

ОДГОВОРИТЕ