Док су код нас цигарете све скупље у Србији падају цијене

Цене свих категорија цигарета које се продају у Србији наставиће да падају, и то већ од наредне недеље, сазнаје „Блиц“.

Република Српска 29.11.2014 | 07:29
Док су код нас цигарете све скупље у Србији падају цијене

Неочекивано драстично смањење цена цигарета изненадило је све, од потрошача до економиста. Неке робне марке појефтиниле су 30 динара по паклици. Стручна јавност верује да је разлог за ниже цене пад потражње и куповне моћи, као и постојање сивог тржишта резаног дувана. Како откривамо, иза овог појефтињења ипак лежи други узрок.

- Прави разлог је прави рат произвођача дувана који бесни преко цена. У последњих годину дана због сталног повећања акциза долазило је и до поскупљења цигарета. Али нису сви поскупљивали. Неки произвођачи су одустајали од повећања цена да би привукли нове купце, на штету сопственог профита. Тако се током ове године дешавало да, рецимо, пакла цигарета неких произвођача на трафикама има цену од 140 динара, иако само државне дажбине у том тренутку износе 136 динара по паклици, што укључује минималну акцизу и припадајући ПДВ. Део произвођача то види као нелојалну конкуренцију, јер је немогуће у четири динара која преостану сместити све: сировине, производњу, зараду велепродаје и малопродаје - каже за „Блиц“ извор близак индустрији дувана у Србији.

Већина дуванџија у Србији не жели отворено да говори о правој „борби испод стола“ у којој се нашло овдашње тржиште цигарета. Ипак, незванично, део њих као једну од компанија која је, на пример, средином године спустила цену дела свог асортимана помиње „Империјал тобако“. Као пример нелојалне конкуренције наводе оно што је та фирма радила са својом робном марком „вест“, а којој су средином године спустили цену са 170 на 140 динара.

- Легитимно је покушавати да се кроз нижу цену повећава удео на тржишту. Ми смо средином године, након повећања акциза, планирали да повећамо цене, али смо схватили да то нико од наших конкурената неће да уради па смо одустали. Ни у овом налету појефтињења нисмо први спустили цене својих цигарета, али смо се придружили осталима - каже за „Блиц“ Владимир Микић, генерални директор „Империјал тобако Србија“.

Ни „Јапан тобако“ из Сенте није повећавао цене током ове године, али у тој фирми кажу да не желе да коментаришу политику цена.

Како сазнајемо, део произвођача се поводом поремећаја на тржишту за који верују да ће утицати и на мање приходе буџета обратио Министарству финансија. Решење овог проблема је, кажу, увођењу ефикасније минималне акцизе по узору на развијеније земље ЕУ.

Иначе, ново усклађивање акциза на цигарете уследиће 1. јануара 2015. Додатни намет по пакли цигарете биће, како незванично сазнајемо, око пет динара.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар