У Аустрији "пао" Мирсад Омеровић

Поводом информација о хапшењу Мирсада Омеровића, из Сипе и Тужилаштва БиХ огласили су се само кратким саопштењима у којима се наводи да они сарађују са инситуцијама Аустрије, али не наводе више детаља.

Свијет 28.11.2014 | 18:54
У Аустрији "пао" Мирсад Омеровић

Тужилаштво БиХ остварује међународну сарадњу с институцијама Аустрије у процесу откривања и кривичног процесуирања починилаца кривичних дјела која су у вези с тероризмом и терористичким активностима, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Експерти за тероризам кажу да је име Мирсада Омеровића добро познато у БиХ. Професор Владо Азиновић, који је вјештак Тужилаштва БиХ у истрази против Билала Боснића, осумњиченог за регрутацију младића из БиХ на ратишта у Сирију, за БН ТВ каже да је Мирсад Омеровић познат под именом Ебу Тејма. Својевремено је био члан вехабијске заједнице у Горњој Маочи, где је дошао из Тутина код Новог Пазара, али је углавном боравио у Бечу.

„У последње вријеме његово име доводило се у везу са одласком двију дјевојчица, поријеклом са наших простора, конкретно из Босне и Херцеговине, које су живјеле у Бечу, у Сирију. Оне су касније удате за двојицу чеченских бораца. Да ли је заиста Ебу Тејма, како се он прозвао, био иза тог регрутовања муслимана у Сирију, ми наравно не знамо, али претпостављамо то је један од разлога због којих је рано јутрос и ухапшен“, казао је професот Владо Азиновић.

Из БиХ већ годинама на ратиште у Сирију одлазе младићи да ратују на страни џихадиста. Један број се вратио разочаран оним што су тамо видели, и они не представљау неку врсту опасности, сматра професор Азиновић. Међутим, постоје и они који представљају опасност.

Постоје људи који се желе вратити и који се вјероватно и враћају неким другим каналима, и ти људи здраворазумски представљају опасност“, рекао је Азиновић и додао да су то људи који знају руковати оружјем и експлозивом и који могу бити корисни за организовани криминал, те да свакако постоји ризик од таквих људи који настављају живот у БиХ или другим земљама.

Апсолутна безбједност не постоји! Не постоји агенција на свијету која може гарантовати да некад неко у неком тренутку неће направити нешто“, напомиње Азиновић и додаје да државна агенција, сарадњом са регионалним и међународним агенцијама, показује своју компетентност.

Последње акције на хапшењу осумњичених за тероризам Дамаск 1 и 2 говоре у прилог тврдњи да безбједносне агенције у БиХ могу одговорити изазовима у борби против тероризма, закључује Азиновић.

БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Мирна БиХ

28.11.2014 19:49

Ови вјерни ратници који су отисли на ратиста из Босне. Молим све Богове света И владаре да их дрзите сто даље од Босне И да се никад висе И не врате ,постено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стари мој

28.11.2014 21:22

Тражили сте , гледајте ! Некада овога није било, живјели смо лијепо,а онда америка упетља прсте и ево га по читавоме свијету !

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕРО

28.11.2014 21:29

ЈЕСТ И ОСТАЈЕМО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре СТАРИ МОЈ

28.11.2014 22:29

БИЦЕ БИЦЕ ЦЕРАЦЕМО СЕ ЈОС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико_битан

29.11.2014 08:58

Хе оцигледни докази да је с људима лако манипулисати, дати му моц, новац и све када је у питању јаци интерес а онда зна се.Ови комади телетине су инструмент хаоса и пазите у срцу европе они су то радили као аустријска полиција није знала за све то.Знају они све и знају обим злоцина који се ради смисљено се одради поокварени дио посла а онда адио.Ови мајмуни су опет радили за свјестске ратне хускаце и профитере, једнократн аупотреба и у смеце

ОДГОВОРИТЕ