А рођаци - без конкурса

За две године, у Српској због злоупотребе положаја смењено око 20 директора основних и средњих школа. Пријатељима додавали бодове. Наставници примани на неодређено време мимо правила.

Република Српска 28.11.2014 | 07:40
А рођаци - без конкурса

Чак 20 директора основних и средњих школа смењено је у протекле две године због злоупотребе положаја, и то најчешће због пријема наставника у радни однос без расписивања јавног конкурса, сазнају „Новости“.

Утврђено је да су ови директори прекорачили своја овлашћења, или науштрб других различито бодовали одређене кандидате, не ретко своје рођаке или пријатеље. Такође, један број директора је наставнике самоиницијативно „преводио“ из статуса запослених на одређено, у запослене на неодређено време, што је такође противзаконито, јер и у овом случају мора да се распише јавни конкурс.

Један од смењених је и Милорад Бајић, досадашњи директор основне школе у Рибнику, који се брани да је смена дошла по „директиви“.

"Иницијативу за моју смену су покренули Министарство просвете и културе Републике Српске, Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске и Републичка просветна инспекција и то по налогу једне групице радника која је требало да буде проглашена као технолошки вишак", каже Бајић.

Он тврди да, у његовом случају, нико из три поменуте институције није дошао у школу да утврди чињенично стање, него је све урађено по пријави радника.

"О свему смо обавестили инспекцију, која је по доласку у школе констатовала одређене неправилности. Поред инспекције, и само Министарство је у својим контролама пронашло низ пропуста и одмах су ти директори смењени. Ми ћемо наставити да указујемо на све неправилности које уочимо - рекао је Драган Гњатић, председник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске.

Републичка просветна инспекција пронашла је да се најчешће неправилности, у школама у којима је извршена инспекцијска контрола, односе управо на пријем наставника без расписивања јавног конкурса, ангажовање неверификованих наставника и технолошки вишак, потврђено је „Новостима“ у овој институцији.

"У свим случајевима где су инспектори констатовали неправилност, решењем су налагали да се она отклони, а због почињених прекршаја изрицали су и новчане казне. Од 728 контрола, колико је у овој години извршено у основним и средњим школама, у 171 су утврђене неправилности, те су инспектори школама изрекли 165 управних мера и издали 12 прекршајних налога, у вредности од 19.000 КМ - рекла је „Новостима“ портпарол Инспектората Републике Српске Душанка Макивић.

Из ове институције наводе да је Републичка просветна инспекција у овој години у свим областима надзора извршила више од 1.100 контрола.

"Поред редовних контрола које се раде у складу са годишњим планом контрола, инспектори су на основу представки и иницијатива грађана вршили и ванредне контроле. У областима основног и средњег образовања и васпитања извршено је 728 контрола, од чега је на основу представки грађана и других физичких и правних лица, извршено 486 ванредних контрола".

"Након извршених ванредних инспекцијских контрола констатовано је да су примедбе подносилаца иницијатива биле оправдане у око 30 одсто случајева, док у 70 одсто случајева није било неправилности", навели су из Инспектората Републике Српске.

Бројне неправилности у раду директора школа Републичком педагошком заводу пријављују и родитељи, ученици, наставници, али их из те институције упућују на Републичку просветну инспекцију.

"Колико сам информисан реч је о кршењу законских и подзаконских аката од стране појединих директора, а за тај део је задужена инспекција - каже за „Новости“ директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић.

БРОЈКЕ

728 контрола у школама у 2014.

171 школа са неправилностима

165 управних мера изрекли инспектори

12 прекршајних налога издато

 

Извор: Вечерње новости

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Василије

28.11.2014 08:00

Смјењивани само они који нису у владајућем клану,а ако су чинили и мегаломанске неправилности а били припадници владајуће олигархије,они нису смјењивани.Тачно сто посто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

28.11.2014 10:16

Нпр.,ево огласа за посао у Машинској школи у Мркоњић Граду: Дипломирани инжењер технологије(240 ЕЦТС бодова) за предмет конструкција и моделовање производње – 1 извршилац, приправник , за 5 часова, до 30.5.2015. године Питам се какве везе има моделовање и конструкција у машинству са дипломираним инжењером технологије.Очигледно да је већ све сређено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

28.11.2014 12:36

Овај СНСД је уништио и школство, темељ свакога нормалнога друштва, све су уништили

ОДГОВОРИТЕ