Легитиман пројекат “Велика Албанија”

Пројекат "Велика Албанија" некима је очигледно постао легитиман ако је судити по истакнутим заставама на Косову, међу којима је и црна застава са мапом велике Албаније и ликовима Исмаиља Ћемаљија и Иса Бољетинија, на којој пише "аутохтонус", на згради Центра за културу у Дечанима.

Регион 27.11.2014 | 15:54
Легитиман пројекат “Велика Албанија”

 Портал "Вестионлајн" наводе да је спорна застава истакнута у центру Дечана, односно на једном од путних праваца који води ка манастиру Високи Дечани. Заставу су могли да виде и представници Кфора, ОЕБС-а и стране дипломате који су понедјељак присуствовали литургији поводом славе манастира. На власти у општини Дечани је странка Рамуша Харадинаја. Министар за повратак и заједнице у влади самопроглашеног Косова Далибор Јевтић каже да истицање овакве заставе није само порука Србима већ и јасна порука да идеја велике Албаније "није само мит већ и нечији циљ".

"Свакако ћемо реаговати. Не само да ћемо питати ко и зашто у Дечанима пропагира идеју велике Албаније, већ ћемо тражити и јасан одговор да ли је таква политика у функцији повратка и опстанка Срба на Косову", додао је Јевтић. Застава "Велике Албаније" јуче је први пут окачена и на улазу у Чаглавицу, већински српско село поред Приштине гдје Срби годинама имају проблеме с узурпацијом имовине.

Предсједник Мјесног одбора Чаглавица Горан Станковић наводи да мјештани тог села ово сматрају провокацијом и притиском. Члан Српског националног форума Момчило Трајковић, испред чије породичне куће је окачена застава, не очекује реаговање међународне заједнице.

"То је заједнички сценарио у коме се толерише и подржава све што је против Србије и Срба. Да ми Срби одлучимо да истичемо заставу Србије, онда бисмо могли да очекујемо реакцију. Албанци све могу. Велика Албанија је њихово опредељење, концепт и стратегија, коју показују у свакој ситуацији", рекао је Трајковић.

Према његовим ријечима, ова застава заправо представља оно за шта се они залажу. Како се ближи албански национални празник Дан заставе, дуж цијелог Косова је све више застава Албаније, али и оних које приказују велику Албанију чије слике се могу видјети као наљепнице на стаклима аутомобила, пишу "Вестионлајн".

Трајковић је навео да Срби против тога не могу ништа. У близини граничног прелаза Божај, у Црној Гори, окачена је застава велике Албаније. Истакнута је на зиду излетишта Витоја, на коме се у августу традиционално окупља албанско племе Хоти.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

маx

27.11.2014 15:34

Велика Албанија од тог нема ниста само да би се провоцирали али нормални знају да нема ниста од тога.

ОДГОВОРИТЕ