Хрвати Шешеља користе у кампањи

Предсједник Националног савјета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић оцијенио је да је Декларација хрватског Сабора о Војиславу Шешељу донесена искључиво за унутрашњополитичке потребе и у сврху предизборне кампање за предсједничке изборе у Хрватској, али и парламентарне изборе наредне године.

Регион 27.11.2014 | 11:17
Хрвати Шешеља користе у кампањи

То што се њихове странке утркују ко је већи заштитник националних интереса било би легитимно, али да се не чини преко наших леђа, изјавио је Љајић.

Он је нагласио да Србија нема никакве везе са пуштањем Шешеља на привремену слободу и да се сви они који се баве њим треба да се обрате Хашком трибуналу, преносе београдски медији.

"Шешеља у Србији нико од званичника није дочекао, као што су у Хрватској дочекивани генерали. Ми смо разговарали са великим бројем људи у Бриселу и свима је јасно о чему је реч односно да ту нема кривице Србије", каже Љајић.

Он је подсјетио да је недавно Хрват из БиХ Дарио Кордић, који је осуђен на 27 година због злочина над Бошњацима, дочекан на аеродрому у Загребу уз овације и присуство црквених великодостојника.

"На све то 90 одсто Шешељевих говора односи се на критике чланова Владе Србије, тако да не знам од чега би требало да се оградимо кад немамо никакве везе са том странком. У Србији у парламенту немамо ниједну једину странку која се противи путу Србије ка пуноправном чланству у ЕУ", каже Љајић.

Он је додао да су Србији потребни најбољи могући односи са Хрватском, али да ово није корак у том правцу. Хрватски Сабор једногласно је усвојио Декларацију којом је осудио пуштање из хашког притвора Војислава Шешеља и од Суда затражио да га врати у затвор због, како је образложено, ратнохушкачке и великосрпске реторике.

Европски парламент данас одлучује о својој резолуцији о Шешељу, такође на иницијативу хрватских европарламентараца.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Поп дујиц

27.11.2014 17:18

Усташе руше све сто подсјећа на Србе! Ово је замјења теза! Фашизам и нацизам је у Загребу!

ОДГОВОРИТЕ