ЕК: Шта чека Партизан против Банвита?

Црно-бели против Банвита траже победу која их може задржати у игри за пролазак у наредну фазу Еврокупа.

Кошарка 26.11.2014 | 17:10
ЕК: Шта чека Партизан против Банвита?

Коме је до кошарке у овом тренутку? Екипа Партизана вечерас игра у гостима против турског Банвита, само пет дана након што је навијач Црвене звезде Марко Ивковиц убијен у Истанбулу у сукобу са навијачима Галатасараја и ова трагедија потпуно је бацила у сенку сва остала кошаркашка догадања.

Ово ће бити први сусрет српске и турске екипе после убиства Ивковића, а иако је Бандирма удаљена 100 километара од Истанбула, у глави су још свеже слике са друштвених мрежа на којима навијаци Галатасараја најављују обрачун са следећим жртвама попут присталица Партизана, Олимпијакоса или московског ЦСКА.

Наравно, не би требало генерализовати ствари или, што је још горе, ширити панику, па би можда покушај фокусирања искључиво на терен вероватно могао да буде најбољи одговор на запаљиву атмосферу, али и реторику присутну у делу турске, али и српске јавности.

У том духу је и тренер црно-белих Душко Вујошевиц говорио о предстојећој утакмици и нагласио да његова екипа са добрим намерама долази у Турску, са циљем да кроз спорт промовише праве вредности.

Српски стручњак на клупи Банвита Зоран Лукиц такође је апеловао на смиривање страсти и најавио да це турски клуб урадити све да гостовање црно-белих протекне у најбољем реду и без икаквих инцидената.

Турска полиција, медутим, овај пут решила је да не ризикује и да ништа не препусти случају, па су од тренутка слетања на аеродром Ататурк у Истанбулу, кошаркаши и стручни штаб Партизана добили специјалне мере обезбеђења под којима ће бити сваког тренутка све до полетања назад за Београд.

Када је само о кошарци реч, Банвит је вечерас апсолутни фаворт против Партизана, не само због тренутне форме, већ и због позиције на табели и чињенице да је прилично лако у другом колу однео бодове против црно-белих у хали Пионир.
„Банвит је озбиљан противник, следи нам доста тешко гостовање. Видели сте и на мечу у Београду, играју свих 40 минута, поготову у одбрани. Скуп одличних појединаца. Ми морамо да одиграмо у јаком интензитету, са великом енергијом“, истакао је центар Партизана Никола Милутинов.

Што се тиче Партизана, поред притиска због неспортских ствари, српски шампион има и императив победе ако жели да сачува макар теоретске шансе за пласман у „Ласт 32“ фазу Еврокупа.

Кошаркаши Партизана до сада у овом такмицењу имају само једну победу и пет пораза, док је Банвит забележио пет тријумфа и један неуспех. Чак и уколико направи изненађен је у Бандирми, Партизан це и вечерас и до краја прве фазе такмичења морати да ослушкује резултате осталих утакмица у Е групи.

Помоћник тренера Партизана, Горан Тадић, задужен за скаутирање противника, упозорио је да много тога у игри Банвита зависи од америчког плејмејкера Ерла Роланда.
„У Пиониру против нас је био ровит, дошао је из повреде. Сада се вратио и игра у пуној форми и ту су се донекле промениле улоге у њиховој екипи. Они су други на табели, са два пораза у лиги. Сада су везали пет победа у шампионату. Њихова главна снага лежи у игри на више позиција и спољних и унутрашњих играча. Плејмејкер Роланд, Сами Мејиа, играч који може да покрије више позиција, Кит Симонс, потом високи играчи, где се истиче Белорус Веременко, са својом константношћу у скок игри. Чека нас одличан противник, верујем да ћемо ми пружити бољи отпор него у првом сусрету”, рекао је Тадић.


Гледајући резултате претходном периоду, може се рећи да је и Партизан у успону форме, пошто је у последње четири утакмице, рачунајући Јадранску лигу и Еврокуп, забележио четири победе, уз пораз код куће од Лијетувос Ритаса.

Због лоших резултата у досадашњем току такмичења у Еврокупу, црно-бели ће у једном од последња четири кола морати да јуре бар један „брејк“ на страни, уз две победе које су императив у хали Пионир. Можда је баш дуел у Бандирми прилика да Вујошевићеви изабраници покажу да стварно расту из утакмице у утакмицу и тако на најбољи начин најаве оно што их чека следећег викенда – дуел са градским ривалом Црвеном звездом.

Меч седмог кола Еврокупа измеду Банвита и Партизана игра се у Бандирми од 18 сати. Утакмица ће, као и сви дуели Еврокупа и Евролиге почети минутом ћутања у знак сећања на навијача Звезде убијеног у Истанбулу.

Коментари / 0

Оставите коментар