Стамбена зграда у школском дворишту!?

Стамбена зграда која је регулационим планом Југ 3 уцртана насред дворишта бањалучке Основне школе "Бранко Радичевић" на Старчевици биће "избрисана" када за то буду обезбијеђена финансијска средства.

Република Српска 26.11.2014 | 15:28
Стамбена зграда у школском дворишту!?

Наиме, одборници Скупштине града спорни дио поменутог регулационог плана већ су разматрали, прихвативши иницијативу за измјену плана, односно за брисање зграде, међутим, недостатак новца кочи било какву даљњу акцију када је ријеч о овој проблематици.Портпарол Градске управе Миленко Шајић потврдио је да се Скупштина града изјашњавала о иницијативи за измјену дијела РП Југ 3 и исту прихватила, као и то да је повод за иницијативу био управо брисање стамбене зграде која је планирана у дијелу школског дворишта.

Грађани Старчевице огорчени због плана

"План ће бити измјењен кад буду обезбијеђена финансијска средства. Није покренута никаква процедура за прибављање документације, ни за извођење радова за наведени објекат, нити је град Бањалука икада планирао да тражи изузимање земљишта ради градње објекта. У РУГИП-у се води поступак утврђивања права располагања у корист града Бањалука на парцелама које припадају свим основним и средњим школама и предшколским установама у складу са Законом о утврђивању и преносу права располагања на јединице локалне самоуправе", каже Шајић.Ипак, због страха да би у школском дворишту сваког дана могла да "никне" стамбена зграда, као и да тренутно нема препреке за градњу исте јер првобитни план није измјењен, руководство школе, као и Савјет Мјесне заједнице Старчевица, како кажу, на сталном су опрезу.

"Није у реду да највећа школа, не само у Бањалуци, него у Републици Српској, а коју похађа 1.600 ђака и која годинама уназад уписује рекордан број првачића, остане без школског дворишта. Школа је претијесна за све малишане који похађају наставу у њој, нема потребе стварати додатни проблем. Ми смо одржали састанак и са директорком школе и Савјетом родитеља и сви смо једногласни да не смијемо допустити да у дворишту ове школе буде изграђена стамбена зграда. Наредних дана одржаћемо и састанак у Савјету мјесне заједнице којем би требало да присуствују два одборника из позиције и опозиције, Ненад Талић и Зоран Талић, чућемо и њихово мишљење о свему томе, а надамо се и доћи до неког рјешења за овај проблем", каже председник Савјета МЗ Старчевица Ђорђе Кнежевић.

Обећање надлежних да градње неће бити

Он додаје да су и градоначелник Слободан Гаврановић и начелник Одељења за стамбене и комуналне послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић дали обећање да до градње зграде неће доћи, али да то није довољно."Њихов одговор је да није проблем да зграда буде избрисана са регулационог плана, али да град за то нема новца и да уколико желимо измјену, новац би требало да прикупимо ми или школа, што знамо да није могуће. Сматрам да у овој ситуацији треба направити изузетак, те због те дјеце спорни регулациони план измијенити што прије, без помињања трошкова, јер на крају крајева, није јасно зашто је такав план уопште и усвајан", сматра Кнежевић.

У ОШ "Бранко Радичевић" кажу да ова школа ионако располаже премалим дворишним простором, те да би им одузимање земљишта, у сврху градње стамбеног објекта, свакако нашкодило.

"Комисија Савјета родитеља слала је одређене захтјеве према Градској управи ради измјене дијела овог регулационог плана, одржани су и састанци са Савјетом мјесне заједнице и надамо се да ће све то уродити плодом", кажу у овој школи.

Талић: Старчевици треба школа, а не зграде

Одборник ПДП-а у Скупштини града Зоран Талић каже да се не сјећа да је био у Скупштини када је овај регулациони план усвајан, јер да јесте каже да би сигурно одреаговао и побунио се."Очигледно је да је приликом доношења оваквог регулационог плана постојао 'дебели' интерес и треба поставити питање због чега је све то рађено, који је био мотив конкретно, због чега је допуштено да такав план буде усвојен, колико су грађани били упућени, те на крају крајева шта је школа учинила и како је одреаговала када је сазнала да им се одузима дио дворишта. Није у реду да се овакве ствари дешавају, па макар и на папиру. Старчевици треба још школа и вртића, а не стамбене зграде. Отворен сам за разговор са грађанима да овај проблем буде ријешен што прије", истиче Талић.

Извор: Пресс

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

будалестина

26.11.2014 15:54

То је мени кум омогуцио, да га видим ко има право да мијења регулациони план. Вец је све спремно и по вазецим законима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин бл

26.11.2014 16:13

Просли избори, сад је касно, народе остао си куци 12 окобра и сад трпи, не кукај...

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин бл

26.11.2014 16:16

Грађани Старчевице огорчени због плана Хех кладим се да су ови "огорцени" 12-тог остали куци или отисли у кафиц да им не пропадне сунцан дан, јос недеља, јебо изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ккккк

26.11.2014 17:00

Алоо градјани Старчевице ција дјеца иду у ту школу: Колико вас је гласало за Бају? Колико вас није изасло на изборе? Колико вас има да казете "сви су исти"? Колико???? Шта сад хоћете..шта хоћете???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

26.11.2014 17:36

Ово сигурно није слуцајност,зграда је уцртана и градонацелник зна ко и када це градити,зато не тросите вријеме на писање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

26.11.2014 17:39

Гласали сте за Додика, сад уживајте.

ОДГОВОРИТЕ