Церар: Србија да подржи санкције Русији

Словеначки премијер Миро Церар препоручује Србији, у интервјуу бечком дневнику "Пресе", да подржи санкције ЕУ против Русије.


Србија 26.11.2014 | 16:20
Церар: Србија да подржи санкције Русији

Упитан да ли би Србија требало да учествује у санкција ЕУ против Русије Церар је рекао да то препушта Београду."Срби би требало да знају који политички сигнал упућују ЕУ, ако барем ни делимично не учествују. Ако Србија жели бити озбиљан кандидат ЕУ онда мора да прихвати наша европска правила, нашу политику", подвукао је шеф словеначке владе.Церар је истакао да ЕУ мора "Русији показати где су границе".

На констатацију да постоје назнаке да Русија намерава да појача своје ангажовање на Балкану он је рекао да је то питање оптерећено украјинском кризом."ЕУ мора у економском погледу остати отворена према Русији. Ми смо суседи и морамо сарађивати. Истовремено ЕУ не сме Руској федерацији дозволити да помера границе војном силом", казао је Церар подвукавши да је то неприхватљиво.Он је потврдио да је добио понуде из Русије за државна предузећа и најавио да ће их све истоветно третирати уколико не крше словеначко или европско право."Наравно да Русија има политичку стратегију за Балкан, али истовремено морамо да се придржавамо слова закона", указао је Церар поручивши да су руски инвеститори добродошли.Говорећи о политичкој ситуацији у Словенији он је оценио да су Словенци сами, већим делом, одговорни за кризу.Правна држава И основне вредности су ослабљене, политика корумпирана, банкарски сектор миниран, указао је Церар рекавши да је опште располозење у Словенији веома лоше, И да грађани сматрају политику одговорном за неуспех.

Због тога, додао је он, приоритет његовог рада биће поновно успостављање политичке стабилности у Словенији, подизања нивоа политичке културе и јачање правне државе, јер такав ред ствара боље пословно окружење и здравији банкарски систем, а грађани су изгубили поверење у институције.По питању става опозиције да су прошли избори били нелегални јер је Јанез Јанша само пар недеља пре гласања притворен, Церар је казао да би му било драже да није био у затвору, али да треба знати да је Јанша могао да позове Виши суд И не би био у притвору, али да то није учинио свесно, тактички како би добио већу медијску пажњу.Даље је најавио да ће за пар дана објавити име новог министра привреде, и рекао да приватизација није једини пут ка бољој перформанси привреде.

"И у државним предузећима може менаџмент бити побољшан. Имамо профитабилна државна предузећа у Словенији, која то сваког дана доказују", подвукао је Церар.Истовремено је негирао да кочи приватизацију, указавши да ће 15 предузећа, која су стављена на списак од стране претходне владе, бити приватизована.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Драган

26.11.2014 15:33

Два пута сам прочитао текст и опет ми ништа није јасно. Господин тражи да Србија уведе санкције Русији, а одмах након тога каже да ЕУ мора бити отворена према Русији,те да су руски инвеститори добро дошли у Словенију. Ко је овде луд, а ко збуњен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

играцка

26.11.2014 15:34

Све це бити добро, демократски и постено када Европа престане бити играцка у рукама сулуде Америке и када правила буду за све иста. Ово сто се сада ради је јасно и деци од 7 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

26.11.2014 16:59

Нисте способни да водите рацуна о васој Словенији а гурате нос у Србију и прица о правилима и политици па ви радите и онако како арап Обама казе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

насмијани

26.11.2014 18:49

Ко то мозе увест санкције Русији то могу сањати. Путин се висе никог не боји све има сто му треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

26.11.2014 19:47

Па да...Србија да уведе санкције Русији, а словенци да извозе у Русију и руски капитал је добродосао у Словенију! Насао се ко це дрзати лекције Русији....словенацки и црногорски премијер! Укупно у двије дрзаве нема два милиона људи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

собар

26.11.2014 22:34

Миро Церар, уведи санкције русији. Стисни их да не моги ни да прну. јер ако прну,...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац

26.11.2014 23:23

Свабица пребацила лоптицу са себе на Словенца да казе Србији да уведе санкције Русији. Па ста би друго могли и оцекивати од Словенаца, вецитих непријатеља Срба.

ОДГОВОРИТЕ