Стравичан биланс самоубилачког напада

Број жртава јучерашњег самоубилачког напада на одбојкашкој утакмици на истоку Авганистана повећан је на 57, пошто је 15 рањених подлегло повредама током протекле ноћи, јавиле су данас агенције, преносећи изјаве званичника по којима је мета напада била локална полиција.

Свијет 24.11.2014 | 11:35
Стравичан биланс самоубилачког напада

Портпарол Националне дирекције за безбедност Хасеб Седики рекео је одговорност за напад на тврдокорној исламистичкој милитантној мрежи "Хакани" (Хаqqани).

"Имамо доказ који показује да је мрежа Хакани иза напада у Пактики", рекао је он АФП-у.

Асошијетед прес је пренео изјаву портпарола Министарства унутрашњих послова Седика Седикија да је међу погинулима приликом активирања експлозива на одбојкашкој утакмици било 10 припадника полиције тог региона на граници са Пакистаном.

У најсмртоноснијем нападу у Авганистану од 2011. године, бомбаш-самоубица активирао је експлозив међу стотинама гледалаца на турниру на ком су се такмичила три локална тима.

АП преноси изјаве очевидаца да је нападач пришао полицијском командиру и руковао се са њим пре него што је узвикнуо "Алаху акбар" (Алах је велики).

"Чуо сам у делићу секунде пре експлозије да је бомбаш узвикнуо Алаху акбар", рекао је припадник полиције области Јахјакаил, Абдулах, из болничког кревета у Кабулу.

Како је саопштио портпарол власти провинције Пактика, Мохлис Авган, 42 особе погинуле су на месту, а међу жртвама је много деце.

Портпарол МУП-а је навео да је 53 рањених хеликоптерима пребачено на збрињавање у главни град Кабул, међу њима 17 деце између осам и 14 година.

Франс прес је пренео изјаву 19-годишњег Салама Кана из кабулске војне болнице да је на трибинама било припадника локалне полиције и да је у његовој близини погинуо један армијски официр.

АФП наводи да се покрет Талибана није оглашавао, а да се они често дистанцирају од напада у којима има много цивилних жртава.

Председник Авганистана Ашраф Гани, на власти од септембра, посетио је повређене и осудио напад као "нељудски и не-исламски".

"Ова врста бруталног убијања цивила нема оправдања", истакао је Гани.

Напад је осудио и пакистански премијер Наваз Шариф, истичући да је борба против тероризма заједнички непријатељ обе земље.

Француска агенција подсећа да је немирна провинција Пактика на граници са пакистанским племенским областима у којима влада безакоње и где многи побуњенички лидери налазе уточиште од снага безбедности Авганистана и НАТО-а.

АФП наводи да се напад на одбојкашкој утакмици десио истог дана када је авганистански парламент потврдио споразуме са САД и НАТО, на основу којих ће бити омогућено да међународне снаге остану у Авганистану после 2014. године.

У складу са споразумима које је ратификовао авганистански парламент, САД и НАТО ће моћи да задрже у оквиру операције "Одлучна подршка" око 12.500 војника у Авганистану следеће године.

Нова мисија НАТО-а биће усредсређена на подршку авганистанским снагама, паралелно са америчким антитерористичким операцијама.

Извор: ТАЊУГ

Коментари / 0

Оставите коментар