Руски туристи узвраћају "ударац"

Од санкција не страдају само они којима се уводе, већ и они који их уводе. Последице међу првима осете туристички радници. Због украјинске кризе и последица по руску привреду, Руси ће добро размислити да ли ће ове године зимовање провести у познатим ски-центрима у Аустрији и Швајцарској.

Свијет 24.11.2014 | 11:15
Руски туристи узвраћају "ударац"

Аустријска скијалишта чувена су у свету, што због традиције - трке за Светски куп у алпском скијању или нордијским дисциплинама, што због светског џет-сета који редовно долази. И Руси су радо виђени гости, али украјинска криза и економска ситуација мењају навике.

"Ове зимске сезоне очекујемо 20 одсто мање гостију из Русије. Неколико туристичких компанија са којима смо сарађивали као да је нестало са тржишта", каже Кармен Фендер, представница туристичке агенције у Аустрији.

Број руских туриста у Европи ове године је за трећину мањи него 2013.
Да би надокнадили губитак, у Аустрији покушавају да јефтинијим аранжманима привуку туристе из других држава.

До сада се за новогодишње и божићне празнике тражило место више. Ове године ће бити тешко надокнадити мањак руских гостију, који радо троше новац на одмору.

Према званичним подацима, 40 милиона Руса сваке године путује у иностранство. Многе је уплашило то што је рубља од почетка године ослабила скоро 30 одсто у односу на долар.

"Домаћи туризам је на добитку. Цене аранжмана за дестинације у Русији су повољне и нису се мењале од прошле године. Без обзира на пад рубље, продаја је већа за 20 одсто", каже Маја Ломидзе, представница туристичке организације у Русији.

Лоше је што грађани плаћају цену погоршања међународних односа, рекао је недавно премијер Дмитриј Медведев, уз напомену да су на удару и привреде земаља које дочекују туристе.

Коментари / 0

Оставите коментар