Србија хоће прво најтежа поглавља

Премијер Србије Александар Вучић поручио је европском комесару Јоханесу Хану да Србија жели да најтежа поглавља у буду отворена на почетку преговора.

Србија 22.11.2014 | 22:10
Србија хоће прво најтежа поглавља

Његов гост тада му је одговорио да је пракса да се најпре отворе поглавља 23 и 24 која се тичу валдавине права, правосудја и основних права. Ипак још увек се не зна када би прво поглавље могло бити отворено.

Министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Александар Вулин изјавио је да је мање битно која ће поглавља Бриселског споразума бити отворена прва, јер ће Србија радити на решењу свих питања, не да би задовољила ЕУ, већ да би постала боља држава, вредна дивљења.

“Србија није та која одлучује када ће и шта бити отворено. Поглавља у себи садрже бројне препоруке које треба да испуните и суштински већину ствари које би било добро да урадите да би ваша земља напредовала и да би ваша земља била боља. Ми се баш тако понашамо. Да ли ће нам отворити поглавље 35, 32, 23, 24, 19, које је рецимо поглавље о социјалној заштити, није на нама да одлучимо о томе. А да ли ћемо све радити да та поглавља буду испуњена, да, радићемо, зато што је то добро за нас...”, навео је Вулин.

Драган Ђукановић из Центра за спољну политику сматра да ће ово бити вишегодишњи преговори и да је незахвално прецизирати колико ће трајати.

“У овом тренутку није извесно када ће доћи до отпочињања преговора и свакако, нека врста лицитирања с тим у вези не би била добра. У сваком случају је јасно да ћемо кренути од најтежих поглавља, то је конкретно у случају Србије поглавље 35 које се тиче Косова, односно даљег унапређења односа Београда и Приштине, а наравно као по угледу на стале државе региона може се очекивати да ће се отворити поглавља 23 и 24 која се тичу унутрашњих послова и правосуђа”, наводи Ђукановић.

Европски комесар за преговоре о проширењу, Јоханес Хан поручио је да се на Србију не врши притисак да уведе санкције Русији. Он је нагласио и да брзина приступања Европској Унији зависи искључиво од земље кандидата.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мд

23.11.2014 10:36

Ста год будес преговарао са газдарицом Меркел Србија неце бар јос 20 година уци у ЕУ зато сако полако боље ти је да се дрзис Русије него сто Си заслијепљен идејом да Европа оцекује Србију са задовољством

ОДГОВОРИТЕ