Мање странаца у Серији А од 2016.!

Италијанска фудбалска лига увешће у наредном период нова правила која значајно ограничавају број странаца.

Фудбал 21.11.2014 | 21:15
Мање странаца у Серији А од 2016.!

Промене ће се одразити на прве тимове и академије клубова на Апенинима.

Нови председник ФИГЦ Карло Тавекио, суспендован од ФИФА због расистичких коментара, добио је изборе на платформи која је најавила овакве потезе.

Ограничење ће у одређеној мери захватити играче из осталих земаља Европске уније, а у много већој оне из остатка света, укључујући Србију.

Тимови у Серие А имаће прави на 25 сениора (додатна места могу да добију играчи до 21 године), уз најмање осам играча који су фудбалски школовани у Италији и најмање четворицом фудбалски школованих у самом клубу (по стаднардима ФИФА фудбаслки школован је играч који је од 15-21 године провео најмање три целе сезоне у тој земљи или клубу).

Сличан систем већ годинама се спроводи у Лиги шампиона.

Академије неће моћи да доводе играче изван ЕУ осим ако већ неко време живе у Италији, након што су им родитељи из нефудбалских разлога дошли у земљу и после најмање четири године школовања у Италији. Тај пропис примењује се у већем делу Европе, али су шпански клубови, пре свих Барселона, проналазили претходних година рупе у систему (због тога је Барса под суспензијом трансфера).

Сениори из земаља изван ЕУ моћи ће да буду довођени само да би заменили друге странце, и само уколико су већ три године професионалци. Још важније – неће бити дозвољено прекобројне странце позајмљивати другим клубовима у иностранству.

Ова последња промена могла би да доведе до велике распродаје играча, с обзиром на то да бројни италијански клубови имају укупно стотине играча на позајмицама у иностранству, а предњачи Удинезе.

Циљ ФИГЦ је да клубови у Италији постану финансијски стабилни и одрживи, уз паралелно улагање у академије које развијају домаће играче.

„Ове реформе врло су важне, јер ће поспешити развој италијанског фудбала, кроз напредак на базичном нивоу и младе играче“, каже председник Серие А Маурицио Берета. „Све ово планирамо већ годинама, али требало нам је време да применимо све и направимо прописе који ће можи да функционишу. Не сређују се овакве ствари од данас до сутра“.

Нови прописи ступају на снагу 2016. године.

Коментари / 0

Оставите коментар