ЕП - вјечити проблем српских фудбалера!

Адвокат има задатак да одведе репрезентацију Србије на Европско првенство, на коме је српски национални тим последњи пут био 2000. године, а пре тога 1984.!

Фудбал 14.11.2014 | 11:00
ЕП - вјечити проблем српских фудбалера!

Српски фудбал деценијама корача кроз године које су појели скакавци. Држава је бар два пута променила име, пасош је исто толико пута променио боју, ко зна колико је селектора село на тренерску "електричну столицу", али Југославија и Србија од 2000. године нису виделе како уживо изгледа европско првенство у фудбалу. Прилику да се појавимо поново на великој европској сцени имамо сада, али је користимо на милиграме...

Шамарчина, коју су нам залепили у јуну 2000. године Холанђани у Ротердаму (6:1), после клацкања кроз групну фазу са Словенијом (3:3), Норвешком (1:0) и Шпанијом (3:4), још има ожиљке. Дан пред меч у који ћемо у тишини одиграти у Хумској је прилика да се подсетимо како нам је и други образ бридео давне 1984. године на ЕП у Француској када је после пораза од Белгије (2:0) и Француске (3:2) у мрежи "плавих" завршило и лаганих пет комада Данаца. Од тада до данас, за пуних 30 година, национални тим нам је свратио само до Белгије и Холандије те 2000.

- Друга су времена и другачији је фудбал данас. Надам се да је утакмица у петак прилика да се искупимо за многе ствари. Бар из ове најблискије прошлости. Већ неколико дана смо заједно у Старој Пазови и ружне сцене из недовршеног меча са Албанијом су иза нас. Оно што је нови задатак је Данска и обавеза да се победи, ако желимо да после 16 година наши навијачи и репрезентација опет оду на Европско првенство - каже Ненад Томовић, ас Фиорентине који би требало да буде у конкуренцији за последњу линију одбране пред Владимиром Стојковићем.

Данска и Грчка. Стоје једни до других из два врло симболична разлога. Прво, Данци су нам дужни као Грчка. Због оне "петарде" из 1984. године, а онда и због Европског првенства 1992, када су ничим изазвани отишли уместо Југославије у Шведску. Нама је међународна заједница тада уз помоћ УЕФА уклизала с леђа, са две ноге...

Због санкција смо протерани са ЕП, а пилот Стева Попов је једва вратио "Јатов" "боинг 737" са писте у Стокхолму у Београд. Данској никада нисмо наплатили тај дуг. Грчка у овој причи стоји онако симболично. Између осталог и због тога што ће нам у следећи уторак на Криту бити ривал у пријатељском мечу. Да ли ће осмеси у понедељак у авиону бити искрени или кисели, зависи и од догађаја који крећу да се котрљају у петак од 20:45.

- Оптимизам расте из дана у дан. Ја верујем да стрпљивом игром можемо да добијемо Данце. И ова казна по којој не можемо да играмо пред својим навијачима можда може да се претвори у плус за Србију. Ионако је притисак толико велики на нашим леђима. Ја сам у дресу Звезде, а својевремено и за Ђенову играо пред празним трибинама. Чак и неколико саиграча из репрезентације има такво искуство. Мислим да ће много необичније бити Данцима - додаје Томовић који је имао непуних пет година када је Иван Чабриновић са Стојковићем, Савићевићем, Михајловићем, Јокановићем, Петрићем и Мијатовићем 1992. у Шведској спремао меч са Енглезима, а Брисел карту у једном правцу. За повратак кући.

Здравко Кузмановић је тада исто имао пет година и вероватно само у дворишту испред куће у родном Туну у Швајцарској играо фудбал за своју и душу оца Љубе. У петак ће можда у везном реду Србије бити нит која недостаје.

- Ово нам је најважнија утакмица у квалификацијама. Ту нема дилеме. Ако заиста сви желимо на Европско првенство у Француску за две године, овај меч морамо да решимо у своју корист. Припрема тактике за дуел са Данцима трају већ два дана. Знамо да су озбиљна екипа, а већ полако упознајемо све њихове врлине и мане. Мени не смета што смо под оволиким притиском. Волим утакмице које се играју под таквом тензијом - каже Кузмановић.

Тражећи пут до Евра у Француској, који је за годину и по дана, Србији је боље да се не осврће на првенства која се играју од 1960. године. На досадашњих 14 играли смо само на шест. Дик Адвокат и његова фудбалска порота на терену имају прилику да коначно разбију овај баук.

Александар Коларов још не тренира са Србијом у Старој Пазови, а утакимица са Данском се ближи. Заменик капитена "орлова" и у среду је био само статиста у тренинг-центру, али је очигледно да мање храмље.

- Боље сам - кратак је био Коларов док је ишао ка свлачионици. Селектор Дик Адвокат ће, према ранијем договору чекати Коларова до последњег тренутка, пре него што почне да саставља протокол пред меч са Данцима.

Душко Тошић чека као запета пушка. Александар Коларов је још под посебним медицинским третманом, а у петак увече би могао да га замени Душко Тошић.
- Ја сам спреман и ако селектор одлучи да сам део прве поставе, неће бити проблема. Данска се наместила као наша судбина, а ја такође волим овакве утакмице - каже Тошић.

Фудбалска репрезентација Србије користи сав комфор свог Спортског центра у Старој Пазови. Ипак, после састанака и тренинга, Дик Адвокат се одлучио да се спава у хотелу "Хајат". Празан ход играчи користе по принципу "снађи се"..

Душан Тадић, нападач Саутемптона, у среду се снашао. Протрчао је поред новинара са два стонотенисерска рекета испод мишке.

- Само да вам кажем да сам најбољи - био је кратак Тадићев коментар, а није желео да каже ко му је "муштерија".

Сви репрезентативци Србије и стручни штаб у среду су упутили подршку Горану Друлићу. Некадашњи фудбалер националног тима доживео је тешку саобраћајну несрећу пре две ноћи, а из Старе Пазове добио је специјалне поздраве.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

босанац

14.11.2014 10:11

Сретно србија, видимо се на ЕП акоБогда ;)

ОДГОВОРИТЕ